Εκκλησία|08.10.2019 17:56

Το «Ημερολόγιο» των συνεδριάσεων της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας

Μαρίνα Ζιώζιου

«1η ημέρα των εργασιών της Ιεραρχίας»

Χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις κύλησε σήμερα, Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2019, η πρώτη Συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου.

Ο Μακαριώτατος στην προσφώνησή του προς τα μέλη της Ιεραρχίας σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι  «η Ιερά Σύνοδος συνέρχεται και πάλι εν μέσω ποικίλων κοινωνικών προβλημάτων, τα οποία συμπνίγουν την ικμάδα ζωής του λαού μας και του δημιουργούν αισθήματα ανασφάλειας, καθιστώντας έτσι, τουλάχιστον μέσα από μια ανθρώπινη θεώρηση  των πραγμάτων, το μέλλον του αβέβαιο».

Ο Αρχιεπίσκοπος δεν παρέλειψε για μία ακόμη φορά να αναδείξει τον σεβασμό που τρέφει για τη δημοκρατική λειτουργία του συνοδικού συστήματος τονίζοντας ότι στην Ορθόδοξη Εκκλησία το συνοδικό σύστημα αποτελεί τη βάση του πολιτεύματός της. «Δι’  αυτού εγκαταλείπεται η όποια τάση μονοκρατορίας και απολυταρχίας, οφειλόμενη σε ανθρώπινα πάθη, και μπορεί και πραγματώνεται, διά της κοινής εν Αγίω Πνεύματι συσκέψεως και συναναστροφής, η αλληλοπεριχώρησις των προσώπων και η συνεργασία και συμφωνία όλων για το καλό του λαού μας, του περί ημάς ιερού κλήρου, αλλά και ημών των ιδίων» υπογράμμισε.

Επίσης, δεν έκρυψε την ανησυχία του και τον προβληματισμό του για τα νέα δεδομένα που προκύπτουν παγκόσμια, μέσα από την καθημερινά αυξανόμενη χρήση των διαφόρων τεχνολογικών επιτευγμάτων, που οδηγούν, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «δυστυχώς, σε νέες μεθόδους επιβολής των ισχυρών έναντι των αδυνάμων και στην καταδυνάστευση του θεόσδοτου και πολυτιμότατου αρχέγονου δώρου της ανθρώπινης ελευθερίας. 

Εμείς, ως μέλη του συνοδικού συστήματος της Εκκλησίας μας, εργαζόμαστε όλοι για την προκοπή των μελών της Εκκλησίας, την ''αύξηση'' του αγίου σώματος του Χριστού και την κατάθεση της μαρτυρίας Αυτού μέσα στον κόσμο, στον οποίο προκύπτουν νέα δεδομένα και συντελούνται ραγδαίες αλλαγές.

Γι’ αυτό και η ΔΙΣ του παρελθόντος Ιουνίου αποφάσισε την ανάπτυξη επικαίρων θεμάτων, όπως το φαινόμενο της υπογεννητικότητας ως μείζον εθνικό πρόβλημα, τα διάφορα προβλήματα των συγχρόνων Ελλήνων, τις συνέπειες του τεχνικού πνεύματος στον ρόλο και την αποστολή της Εκκλησίας και τις προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης» πρόσθεσε ο Αρχιεπίσκοπος.

Κλείνοντας την προσφώνησή του ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε και στην έκτακτη σύγκληση της Ιεραρχίας το Σάββατο 12 Οκτωβρίου, με μοναδικό θέμα το Αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Στη συνέχεια παρουσιάσθηκαν οι Εκθέσεις Πεπραγμένων των Συνοδικών Επιτροπών για το εκκλησιαστικό έτος 2018-2019 από τους προέδρους αυτών και ακολούθησε συζήτηση για τον τρόπο αξιοποίησής τους. Συγκροτήθηκαν οι 12 Συνοδικές Επιτροπές για τα έτη 2020-2023 και έγινε η συμπλήρωση του καταλόγου των προς αρχιερατεία εκλογίμων.

Να σημειωθεί ότι η Ιεραρχία αποφάσισε τη συγκρότηση Επιτροπής Τύπου που αποτελείται από τους μητροπολίτες Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεο, Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας, Μήλου, Δήλου και Μυκόνου  Δωρόθεο και Πατρών Χρυσόστομο για την ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους.

ΟυκρανικόΙεραρχία της Εκκλησίας της ΕλλάδοςΑρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος