Εκκλησία|18.10.2019 15:45

Για την επίσκεψη του Πατριάρχη ετοιμάζεται το Άγιον Όρος

Newsroom

Πυρετώδεις είναι οι ετοιμασίες στον Άγιον Όρος για την αυριανή (19 Οκτωβρίου) προσκυνηματική επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, την 7η κατά σειρά, στην αθωνική πολιτεία και την πρώτη με την ιδιότητά του ως Πατριάρχης στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναμένεται αργά το απόγευμα, με το ταχύπλοο της Ιεράς Κοινότητας «Οδηγήτρια», στον αρσανά της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος, που γιορτάζει τα 200 χρόνια από την έναρξη εργασιών ανοικοδόμησης του νέου καθολικού της. Στον αρσανά θα τον υποδεχτούν τα μέλη της Ιεράς Επιστασίας με επικεφαλής τον Πρωτοεπιστάτη, γέροντα Συμεών Διονυσιάτη, και τους αντιπροσώπους των μονών Βατοπεδίου ιερομόναχο Γεώργιο, Παντοκράτορος ιερομόναχο Θεόφιλο, Αγίου Παύλου μοναχό Νικόδημο και Ξενοφώντος μοναχό Σισώη. Παρόντες θα είναι και οι πολιτικές αρχές του Αγίου Όρους, ο αναπληρωτής διοικητής, Αρίστος Κασμίρογλου και πιθανόν ο πολιτικός διοικητής, Αθανάσιος Μαρτίνος, ο οποίος ήταν τις προηγούμενες μέρες στις Καρυές και αναχώρησε για την Αθήνα το βράδυ της Πέμπτης (17 Οκτωβρίου), ενώ εκ μέρους της κυβέρνησης θα παρίσταται ο υφυπουργός Εξωτερικών, Αντώνης Διαματάρης. Μετά την υποδοχή στην Μονή Ξενοφώντος από τον ηγούμενο, αρχιμανδρίτη Αλέξιο, θα γίνει δοξολογία στο καθολικό της μονής και τράπεζα και το πρωί της Κυριακής (20 Οκτωβρίου) θα τελεστεί Πατριαρχική Θεία Λειτουργία.

Η επίσημη υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη θα γίνει στις 4 το απόγευμα στις Καρυές, από την Διπλή Σύναξη (ηγούμενοι και αντιπρόσωποι των 20 μονών) και θα ακολουθήσει δοξολογία στο Ναό του Πρωτάτου. Αργότερα ο κ. Βαρθολομαίος θα επισκεφτεί το κονάκι της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου στις Καρυές, όπου έχουν ληφθεί έκτακτα μέτρα ασφάλειας, καθώς τον χώρο μοιράζονται τα μέλη της νόμιμης αδελφότητας με τους Ζηλωτές της Μονής Εσφιγμένου. Οι τελευταίοι βρίσκονται σε «ιερή κόντρα» με το Οικουμενικό Πατριαρχείο από το 1972 -μετά την συνάντηση στην Ιερουσαλήμ το 1964 του τότε πατριάρχη Αθηναγόρα με τον Πάπα της Ρώμης Παύλο Στ΄- και έκτοτε οι Ζηλωτές μοναχοί της Εσφιγμένου έπαψαν να μνημονεύουν τον Πατριάρχη στις δοξολογίες τους και οχυρώθηκαν στο μοναστήρι, απειλώντας να το ανατινάξουν σε περίπτωση τυχόν αστυνομικής επιχείρησης. Στη συνέχεια ο κ. Βαρθολομαίος θα αναχωρήσει για την Κουτλουμουσιανή σκήτη του Αγίου Παντελεήμονος και θα επιστρέψει στις Καρυές όπου θα διανυκτερεύσει στον ξενώνα της Ιεράς Κοινότητας. Την Δευτέρα (21 Οκτωβρίου) θα επισκεφτεί την Ιερά Μονή Βατοπεδίου, μια επίσκεψη στην οποία δίνεται μεγάλη σημασία, καθώς πηγαίνει για πρώτη φορά ως Πατριάρχης. Μετά την δοξολογία, την προσφώνηση από τον ηγούμενο, γέροντα Εφραίμ και την αντιφώνησή του, θα ξεναγηθεί στα σκευοφυλάκια και άλλους χώρους του μοναστηριού, αλλά και στους ελαιώνες.

Πριν επιστρέψει στις Καρυές θα κάνει στάση στην Βατοπεδινή σκήτη του Αγίου Ανδρέα, την οποία επίσης δεν έχει επισκεφτεί ποτέ, όπου θα τελεστεί δοξολογία. Το βράδυ θα βρεθεί στην Αθωνιάδα Σχολή, θα καθίσει σε δείπνο με τους μαθητές και θα συνομιλήσει μαζί τους.

Την Τρίτη (22 Οκτωβρίου), θα αναχωρήσει για την Ιερά Μονή Παντοκράτορα, αλλά και την σκήτη της μονής, του Προφήτη Ηλία. Σημειώνεται πως η σκήτη αυτή, όπως και εκείνη του Αγίου Ανδρέα, επανδρώνονταν στο παρελθόν από Ρώσους μοναχούς, ενώ πλέον εγκαταβιούν σε αυτές Έλληνες μοναχοί.

Τα μέτρα ασφάλειας είναι αυστηρά στο Άγιον Όρος, καθώς η αποστολή του Πατριάρχη είναι πολυμελής, ενώ πολλοί πιστοί που ήθελαν να βρεθούν αυτές τις μέρες στο Περιβόλι της Παναγίας, δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν διαμονητήρια. Ήδη έχουν σταλεί ενισχύσεις σε αστυνομικούς και έχει ληφθεί μέριμνα ώστε ο κ. Βαρθολομαίος να κινείται απρόσκοπτα.  Είναι χαρακτηριστικό πως προσκυνηματική επίσκεψη πραγματοποιεί στο  Αγιον Ορος από χθες (17 Οκτωβρίου) ο Γενικός Πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Γκρέγκορι Φλέτζερ. Το βράδυ της Πέμπτης διανυκτέρευσε στην Μονή Ιβήρων και σήμερα θα καταλύσει στην Ιερά Μονή Γρηγορίου.

Οικουμενικός Πατριάρχης ΒαρθολομαίοςΜονή ΒατοπεδίουΆγιον Όρος