Εκκλησία|21.10.2019 15:12

Πνευματικός κτήτορας της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Πνευματικό κτήτορα της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου ανακήρυξε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ο ηγούμενός της, Εφραίμ, από το συνοδικό της μονής, παρουσία και εκπροσώπων της κυβέρνησης. Ο ηγούμενος Εφραίμ μετά την ανακήρυξη φόρεσε στον Οικουμενικό Πατριάρχη έναν χρυσό σταυρό, του παρέδωσε την περγαμηνή με το κείμενο της ανακήρυξης και του δώρισε μια εικόνα την οποία φιλοτέχνησαν πατέρες της μονής για τον κ. Βαρθολομαίο.

«Προ 35ετίας είχα επισκεφθεί τη Μονή Βατοπεδίου, η οποία είχε ελάχιστους ηλικιωμένους μοναχούς. Ήταν οικτρή η κατάσταση της μονής και από κτιριακής απόψεως. Υπήρχε μεγάλη ανάγκη στελέχωσης. Με τη νέα αδελφότητα η κατάσταση άλλαξε. Το Βατοπέδι ήταν πάντοτε αρρήκτως συνδεδεμένο με το Οικουμενικό Πατριαρχείο» ανέφερε ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Ο ίδιος χαρακτήρισε τον ηγούμενο Εφραίμ «δραστήριο, φιλόστοργο και αφοσιωμένο στη Μητέρα Εκκλησία».

Ο Διαμαντάρης για την ψήφο των αποδήμων

Στην τελετή ανακήρυξης του Οικουμενικού Πατριάρχη ως πνευματικού κτήτορα της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου ήταν παρών ο υφυπουργός Εξωτερικών και αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Αντώνης Διαμαντάρης, ο οποίος, αφού αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σχέση του με το συγκεκριμένο μοναστήρι, έκανε λόγο και για το δικαίωμα ψήφου των αποδήμων. 

«Στο μοναστήρι αυτό βρίσκω αγάπη, γαλήνη, φιλία, γενναία φιλοξενία και χριστιανικό πνεύμα. Ευχαριστώ τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη μεγάλη τιμή που μου έγινε να βρεθώ εδώ με τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Ο κ. Μητσοτάκης και εμείς οι Έλληνες του εξωτερικού ζητάμε το αυτονόητο. Να ψηφίζουμε από τους τόπους όπου ζούμε. Δεν ζητάμε πολλά, μόνο αυτό. Οι απόδημοι Έλληνες δεν έχουν μόνο υποχρεώσεις, έχουν και δικαιώματα. Ένα από αυτά είναι το δικαίωμα της ψήφου» τόνισε ο κ. Διαμανταρης.

«Δεν νοείται μοναχισμός χωρίς υπακοή»

Στην αρετή της υπακοής αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά την αντιφώνησή του μετά τη δοξολογία στο καθολικό της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου. «Μοναχισμός δε νοείται άνευ υπακοής» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, χαρακτηρίζοντας την υπακοή «ευλογημένη και μαρτυρική».

Μετά το πέρας της δοξολογίας, ο ηγούμενος Εφραίμ έκανε δώρο στον Οικουμενικό Πατριάρχη ένα τρίμορφο, για να πάρει από τον κ. Βαρθολομαίο ως δώρο ένα ασημένιο σκεύος.

Θερμή υποδοχή

Τον κ. Βαρθολομαίο υποδέχθηκε θερμά ο ηγούμενός της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου, Εφραίμ, μαζί με τους πρώτους τη τάξει πατέρες της μονής, ενώ λίγα μέτρα πιο πίσω περίμεναν τον Οικουμενικό Πατριάρχη σε δύο σειρές οι υπόλοιποι Βατοπεδινοί μοναχοί, προκειμένου να περάσει ανάμεσά τους.

Στην είσοδο της μονής ο Οικουμενικός Πατριάρχης, εν μέσω ψαλμωδίων και με συγκίνηση, προσκύνησε την Αγία Ζώνη της Παναγίας και τα άγια λείψανα του Γρηγορίου του Θεολόγου και του Ιωάννη του Χρυσοστόμου. Στη συνέχεια οδηγήθηκε με πομπή στην εκκλησία, προκειμένου να τελεστεί η δοξολογία.

Αυτήν την ώρα ο Οικουμενικός Πατριάρχης συγκαλεί σύναξη των μοναχών της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου. Αμέσως μετά θα αναπαυθεί για λίγο στη μόνη και θα επιστρέψει στις Καρυές. Το απόγευμα της Δευτέρας θα επισκεφθεί το κονάκι της νέας αδελφότητας της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου στη διοικητική πρωτεύουσα του Αγίου Όρους, τη Σκήτη του Αγίου Ανδρέα και την Αθωνιάδα Ακαδημία.

Μονή ΒατοπεδίουΟικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος