Εκκλησία|31.10.2019 16:56

Σύγχρονη εικαστική αποτύπωση του Αγίου Σάββα του Χιλανδαρινού

Newsroom

Σύγχρονοι εικαστικοί αποτύπωσαν τον Άγιο Σάββα τον Χιλανδραρινό και η έκθεση «Ο Αγιορείτης Άγιος Σάββας ο Χιλανδαρινός-Σύγχρονη εικαστική αποτύπωση» θα φιλοξενηθεί από την Αγιορειτική Εστία στους χώρους της στη Θεσσαλονίκη.

Η έκθεση διοργανώνεται με την ευκαιρία συμπλήρωσης 800 ετών από την ενθρόνιση του Αγιορείτου Αγίου Σάββα του Χιλανδαρινού ως πρώτου αρχιεπισκόπου της Σερβίας (1219 – 2019) και στο πλαίσιο των επετειακών δράσεων που δρομολογούνται από Αγιορειτική Εστία, τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στο Βελιγράδι, σε διοργάνωση με το Ίδρυμα της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου.

Ο Άγιος Σάββας. Χρυσοκέντητο υφαντό, 1990, Εργαστήριο Ιεράς Μονής Μακρινού (Μέγαρα)

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Τρίτη 5 Νοεμβρίου στις 19:00 από τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα και θα μείνει ανοιχτή για το κοινό μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου.

Ο Αγιορείτης Μοναχός, Σάββας Χιλανδαρινός χειροτονήθηκε ως πρώτος Αρχιεπίσκοπος της Σερβίας, το 1219 από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Μανουήλ Α΄ Σαραντινό στη Νίκαια της Βιθυνίας και με την χειροτονία αυτή ιδρύθηκε στην πράξη η Εκκλησία της Σερβίας. Το γεγονός έχει ασφαλώς ιδιαίτερη σημασία για την Εκκλησία και το Έθνος των Σέρβων, αλλά είναι εξ’ ίσου σημαντικό και για το Άγιον Όρος, καθώς ο μοναχός και μετέπειτα Άγιος Σάββας ο Χιλανδαρινός, υπήρξε μία λαμπρή πνευματική φυσιογνωμία του Αγίου Όρους. Ήταν ο πρώτος κτήτορας της Μονής Χιλανδαρίου, και γενναίος χορηγός πολλών μονών σε μία δύσκολη για το Άγιον Όρος περίοδο. Εξίσου σημαντική και καταλυτική υπήρξε η συμβολή του στην οργάνωση, ενίσχυση και τον πνευματικό εξοπλισμό της νεοσύστασης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Σερβίας, καθώς και στην συγκρότηση του Σερβικού Κράτους με το θεσμικό του έργο, κορυφαίο δείγμα του οποίου είναι ο Νομοκάνων.

Ο Άγιος Σάββας. Σμάλτο σε ατσάλι, 2019. Γιάννης Μαστερόπουλος

Ως μια «εμβληματική φυσιογνωμία, η οποία σφράγισε την ιστορία της Εκκλησίας και του λαού της Σερβίας», χαρακτηρίζει τον μήνυμά του τον Άγιο Σάββα τον Χιλανδαρινό, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος. Παράλληλα, αναφέρει ότι είναι ο συνδετικός κρίκος του σερβικού λαού με το Άγιον Όρος, ο ιδρυτής της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου, αλλά και ο σύνδεσμος της Σερβίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

έκθεσηΆγιος ΣάββαςΑγιορειτική ΕστίαΆγιον Όρος