Εκκλησία|13.11.2019 15:41

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται κάτω από έναν εκβιασμό της Τουρκίας»

Μαρίνα Ζιώζιου

Ηχηρό μήνυμα προς την Τουρκία για την προσφυγική κρίση έστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος κατά τη συνάντηση που είχε με τον αρμόδιο για τις Ανατολικές Καθολικές Εκκλησίες, Καρδινάλιο Leonardo Sandri, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

«Η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται κάτω από έναν εκβιασμό της Τουρκίας που όταν θέλει ανοίγει τη στρόφιγγα και στέλνει τους πρόσφυγες» τόνισε ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας.

Ο Μακαριώτατος σημείωσε ότι «ως Εκκλησία δεν μπορούμε να μη βοηθήσουμε τον ανήμπορο άνθρωπο, έχουμε όμως την απαίτηση να μας πουν πού ακριβώς είναι τα σύνορά μας και αν είναι υποχρεωμένα όλα τα κράτη να φυλάνε τα σύνορα». Αναρωτήθηκε, επίσης, για ποιον λόγο οι πρόσφυγες βρίσκουν φραγμούς και δεν μπορούν να φύγουν από την Ελλάδα και αν η Ευρώπη είναι αυτή που ήθελαν οι δημιουργοί της.

Σε άλλο σημείο, ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε ότι είναι λυπηρό η Εκκλησία να χρησιμοποιείται στα χέρια των πολιτικών ως εργαλείο όταν την χρειάζονται, ενώ ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του -με αφορμή τα προβλήματα της εποχής και τις δυσκολίες- ο Μακαριώτατος ευχήθηκε «να μας δώσει ο Θεός δύναμη και να μας βγάλει τον εγωισμό».

Ο Καρδινάλιος ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για τη συνάντηση και εξέφρασε την εκτίμησή του στην παράδοση της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ενώ ευχήθηκε να υπάρχουν καλές σχέσεις. Μίλησε για τη συνεργασία στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος, ενώ εξήρε το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Αναφέρθηκε, ακόμη, στην οικονομική κρίση της χώρας και στη σημαντική φιλανθρωπική δράση της Αρχιεπισκοπής και των Μητροπόλεων.

Τουρκίαιερά Αρχιεπισκοπή ΑθηνώνπροσφυγικόΕκκλησία της ΕλλάδοςΚαρδινάλιος Leonardo SandriΑρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος