Εκκλησία|14.11.2019 18:21

Μητροπολίτης Φωκίδος: «Όσοι Ρώσοι κληρικοί δεν αναγνωρίζουν την αυτοκεφαλία στην Ουκρανική Εκκλησία δεν θα γίνονται δεκτοί»

Μαρίνα Ζιώζιου

Μετά την τοποθέτηση του Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα, Τζέφρυ Πάιατ, για το Ουκρανικό ζήτημα και τη χθεσινή «σκληρή» ανακοίνωση της πρεσβείας της Ρωσίας που κατηγορεί τους Αμερικανούς αξιωματούχους για απροκάλυπτες παρεμβάσεις στα εκκλησιαστικά ζητήματα, ο μητροπολίτης Φωκίδος Θεόκτιστος ρίχνει κι άλλο λάδι στη φωτιά με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Φωκίδος.

Διαβάζουμε, λοιπόν, στην ανακοίνωση ότι η Εκκλησία της Φωκίδος την Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019 υποδέχθηκε θερμά αντιπροσωπεία της «Κανονικής Αυτοκεφάλου Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας, με επικεφαλής τον μητροπολίτη Βίννιτσας και Μπάρσκι Συμεών και τον μητροπολίτη Περειασλάβ – Χμελνίτσκι και Βυσνέβσκι Αλέξανδρο, συνοδευόμενοι από κληρικούς και πιστούς στα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδος». Όλα καλά μέχρι εδώ…

Μάλιστα, όπως μας ενημερώνει η Ιερά Μητρόπολη, η αντιπροσωπεία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας βρέθηκε εκεί για προσκυνηματικούς λόγους.

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης επισημαίνεται ότι μετά την απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου να χορηγήσει την αυτοκεφαλία στην Ουκρανική Εκκλησία και την αναγνώριση αυτής από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος υπό τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο η εν λόγω Εκκλησία της Ουκρανίας είναι Κανονική και όχι σχισματική.

Και φθάνουμε στη σημερινή ημέρα, Πέμπτη 14 Νοεμβρίου, όπου ο μητροπολίτης Φωκίδος Θεόκτιστος και ο καθηγούμενος αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Μουλατσιώτης μετά της αδελφότητός του, υποδέχθησαν στο μοναστήρι του Τρικόρφου τους Ουκρανούς αρχιερείς μετά των οποίων συλλειτούργησαν.

Εδώ αρχίζουν και σοβαρεύουν τα πράγματα…

Στη διάρκεια της ομιλίας του κατά τη Θεία Λειτουργία ο μητροπολίτης ανακοίνωσε ότι εξαιτίας της στάσης του Ρώσου Πατριάρχη Κυρίλλου «δεν θα γίνονται πλέον δεκτοί στα όρια της Ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδος Ρώσοι κληρικοί και λαϊκοί που δεν αναγνωρίζουν την χορηγηθείσα αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Εκκλησίας υπό τον Μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνιο»!

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ακόμη και μετά τη λίστα των ‘’ανεπιθύμητων’’ προσκυνημάτων που δημοσίευσε πρόσφατα το Τμήμα Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων της Εκκλησίας της Ρωσίας, συνεχίζει να μνημονεύει τον Πατριάρχη Μόσχας, το ίδιο και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Η απορία μας εύλογη, λοιπόν, Σεβασμιώτατε: Πότε η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος έλαβε μία τέτοια απόφαση, δηλαδή οι Μητροπόλεις να μη δέχονται Ρώσους επισκόπους ή λαϊκούς;

Μήπως η συγκεκριμένη απόφαση πυροδοτεί ένα πολεμικό κλίμα ανάμεσα στις δύο πλευρές και υπονομεύει ακόμη περισσότερο την ενότητα της Ορθοδοξίας; Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος όλα αυτά τα χρόνια αγωνίζεται για να μη διχαστεί η Ορθοδοξία. Η Ορθοδοξία αντιμετώπισε και στο παρελθόν ανάλογες κρίσεις, ωστόσο, με πνεύμα συναδέλφωσης και συναλληλίας, ξεπεράστηκαν.

Πατριάρχης ΡωσίαςΑρχιεπίσκοπος ΙερώνυμοςΙεραρχία της Εκκλησίας της ΕλλάδοςΜητροπολίτης ΦωκίδοςΕκκλησία της Ουκρανίας