Εκκλησία|05.12.2019 16:15

Ναυπηγεία Σύρου: Όταν κερδίζει η ομοψυχία γίνονται «θαύματα»!

Μαρίνα Ζιώζιου

Η επαναλειτουργία των Ναυπηγείων Σύρου δεν ήταν, σίγουρα, απλή υπόθεση. Η μεταβίβασή τους στην εταιρεία ONEX του Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία Πάνου Ξενοκώστα σηματοδοτεί τη «νέα εποχή» της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας της χώρας, αλλά και την αρχή μιας καλπάζουσας, όπως φαίνεται, ελληνοαμερικανικής συνεργασίας στον συγκεκριμένο κλάδο.

Ωστόσο, αυτό που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι ότι η Εκκλησία, και συγκεκριμένα ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος, κρύβεται πίσω από αυτή την τεράστια επιτυχία του εγχειρήματος. Ο ιεράρχης βρέθηκε από την πρώτη στιγμή δίπλα στους εργαζόμενους, η Μητρόπολη στήριξε οικονομικά τους ίδιους και τις οικογένειές τους, και σήμερα πλέον όλοι μιλούν για την «αναγέννηση» του νεωρίου.

«Με χαροποιεί το γεγονός ότι ένας οικονομικός πυλώνας του νησιού σήμερα και πάλι λειτουργεί και επαναδραστηριοποιείται. Χαίρομαι γιατί γύρισαν ξανά τα χαμόγελα στα πρόσωπα των ανθρώπων, των οικογενειών τους και είμαι βέβαιος ότι η προοπτική και το όραμα που υπάρχει θα καταστήσουν το ναυπηγείο ναυαρχίδα των Ναυπηγείων της Ελλάδας, όπως είπε χθες και ο πρόεδρος των εργαζομένων στην τελετή των εγκαινίων» αναφέρει στο ethnos.gr ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος.

Το ναυπηγείο της Σύρου μπορεί κανείς να το παραλληλίσει με την Ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας. Από την ίδρυσή του, το 1861, μέχρι και σήμερα έχει έρθει αντιμέτωπο με πολλές ιστορικές συγκυρίες, δύσκολες στιγμές, αλλά και στιγμές ακμής και προόδου. Πέρασε από πολλές «φουρτούνες και τρικυμίες», αλλά και πολλές «γαλήνιες θάλασσες». Η ζωή του συνυφάνθηκε απόλυτα και άρρηκτα με τη ζωή της όμορφης αρχόντισσας των Κυκλάδων. Ηταν και εξακολουθεί να είναι ένας οικονομικός «πνεύμονας» και ο «μαρασμός του» κάθε φορά επέφερε οικονομική δυστυχία στο νησί.

Πράγματι, η τελευταία διοίκηση στήριξε το νεώριο όσο μπορούσε, αλλά τα τελευταία δέκα χρόνια τα πράγματα δυσκόλεψαν λόγω της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας. Εργάτες έχασαν τη δουλειά τους, έμειναν απλήρωτοι για αρκετούς μήνες, και όλα αυτά άρχισαν να φέρνουν γκρίνια και αναστάτωση στο νησί, να υπάρχουν εσωτερικές συγκρούσεις μεταξύ εργαζομένων και διοίκησης και το πρόβλημα της επιβίωσης πλέον να γίνεται ορατό σε όλους. Και μιλάμε για 350 εργαζόμενους –με τις οικογένειές τους– που ξαφνικά βρέθηκαν στο μηδέν.

Εργάτες που κουβαλούσαν μέσα τους μια κληρονομιά από την εργασία τους στο ναυπηγείο και που φρόντιζαν να τη μεταφέρουν στα παιδιά τους. Δεν είναι τυχαίο ότι οι εργάτες της Σύρου θεωρούνται από τους καλύτερους ναυπηγοεπισκευαστές. Εχουν στο αίμα τους αυτή την εργασία. Μάλιστα, υπήρξαν στιγμές που η ΔΕΗ αναγκάστηκε να κατεβάσει τους διακόπτες του ρεύματος και αυτό γιατί οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί ήταν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Το ναυπηγείο «νεκρό», εργαζόμενοι σε απόγνωση, αλλά η ελπίδα δεν είχε χαθεί. Ηταν εκείνη η χρονική στιγμή που ο μητροπολίτης Σύρου αποφάσισε να αναλάβει δράση. Πήγε σε υπουργεία, χτύπησε πόρτες στο Πολεμικό Ναυτικό προκειμένου να πάρει απαντήσεις για το μέλλον του νεωρίου και γενικά όπου υπήρχε κάποια δυσκολία και οι εργαζόμενοι θεωρούσαν ότι η παρουσία του θα έδινε λύσεις στα προβλήματά τους ο μητροπολίτης ήταν «παρών».

Παρακάλεσε, αγωνίστηκε γιατί πίστευε πως έπρεπε να δοθεί αυτή η μάχη. Ηταν μια μάχη επιβίωσης για τους εργαζόμενους, αλλά και για το νησί. Και ο αγώνας τους δεν πήγε χαμένος. Ποιος θα το περίμενε ότι στο πρόσωπο του Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία Πάνου Ξενοκώστα θα έβρισκε έναν πολύτιμο σύμμαχο σε αυτή την προσπάθεια. Ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος –όσο και αν φαίνεται παράξενο– ήταν ο πρώτος άνθρωπος που συνάντησε ο επιχειρηματίας όταν πάτησε για πρώτη φορά το πόδι του στην Ελλάδα. Και ο πρώτος άνθρωπος που φώναξαν οι εργάτες για να σηκώσει τον διακόπτη της ΔΕΗ για την επαναλειτουργία των Ναυπηγείων.

Ο επιχειρηματίας κράτησε τον λόγο του και ο καρπός αυτής της επίμονης προσπάθειας επιβραβεύτηκε με τον καλύτερο τρόπο. Μια αληθινή ιστορία, χωρίς «δράκους», που κρύβει μέσα της αγάπη, επιμονή, πόνο, ομοψυχία και θυμίζει σε όλους μας πως κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος. Υπενθυμίζεται πως ήδη από τις αρχές Ιουνίου ο αμερικανικός όμιλος ONEX εισήλθε σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις και για την εξαγορά των Ναυπηγείων Ελευσίνας από τον Ομιλο Νίκου Ταβουλάρη, που ελέγχει τη μητρική των ναυπηγείων, Νεώριον Α.Ε.

Οπως λένε πολλοί στο νησί, ο κ. Ξενοκώστας είναι ένας τίμιος άνθρωπος που έφυγε από την άλλη άκρη του Ατλαντικού για να έρθει στη Σύρο και να αγοράσει ένα ναυπηγείο με σκουριασμένα σίδερα και μέσα σε δυόμισι χρόνια κατάφερε να του δώσει ζωή. Δεν είναι και λίγο πράγμα...

Πάνος ΞενοκώσταςΕκκλησία της ΕλλάδοςΝαυπηγεία ΣύρουΜητροπολίτης ΣύρουΝεώριο