Εκκλησία|10.01.2020 14:55

Γιατί ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος «έριξε πόρτα» στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων

Μαρίνα Ζιώζιου

Συνήλθε από την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου έως την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020 η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος (ΔΙΣ), υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου.

Αρχικά, η ΔΙΣ ενημερώθηκε για την επιστολή του Πατριάρχη Ιεροσολύμων προς τον Μακαριώτατο περί της συναντήσεως των Ορθοδόξων Προκαθημένων. Ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε ότι δεν θα μεταβεί στην εν λόγω συνάντηση, διότι η σύγκληση συναντήσεων και Συνάξεων των Ορθοδόξων Προκαθημένων είναι κανονικό προνόμιο του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Ακολούθως, ενημερώθηκε από τον μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο για την πορεία διεξαγωγής διαλόγου με τα αρμόδια όργανα της κυβέρνησης για το ζήτημα της αξιοποίησης και διαχείρισης της Εκκλησιαστικής Περιουσίας.

Κατόπιν αιτήματος του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος (ΙΣΚΕ), ο Μακαριώτατος και τα μέλη της ΔΙΣ υποδέχθηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης τον πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου μέσα σε ένα ευχάριστο κλίμα. Κατά τη συνάντηση ετέθησαν διάφορα θέματα και προβληματισμοί.

Επίσης, κατά τις τρεις Συνεδρίες, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενημερώθηκε:

  • Από την Συνοδική Επιτροπή επί της Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητος σχετικά με τον προγραμματισμό εορταστικών επετειακών νεανικών εκδηλώσεων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος κατά το έτος 2021, επί τη συμπληρώσει διακοσίων ετών από της Εθνικής Παλιγγενεσίας.                 
  • Από την Συνοδική Επιτροπή επί των Διορθοδόξων και των Διαχριστιανικών Σχέσεων σχετικά με: α) Την προγραμματισθείσα Συνάντηση της Ολομελείας της Διεθνούς Μεικτής Επιτροπής επί  του Διαλόγου μεταξύ της Αγγλικανικής Κοινωνίας και της Ορθοδόξου Εκκλησίας, η οποία θα φιλοξενηθεί στην Ιερά Μονή Πεντέλης. β) Την συνάντηση με τα μέλη της ΔΙΣ, απάντων των εκπροσώπων της Εκκλησίας της Ελλάδος στους Θεολογικούς Διαλόγους και τις Διεκκλησιαστικές Επιτροπές, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020 στα Γραφεία της Ιεράς Συνόδου.
  • Επίσης η ΔΙΣ ενέκρινε τις προτάσεις της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος περί διοργανώσεως της «Εβδομάδος Εξωτερικής Ιεραποστολής», κατά την περίοδο από 8 έως και 14  Μαρτίου. Μετά το πέρας των εργασιών της ΔΙΣ, ο Αρχιεπίσκοπος εγκαινίασε τον χώρο υποδοχής της Ιεράς Συνόδου, ο οποίος βρίσκεται στον Α’ όροφο του κτιρίου.
Πατριαρχείο ΙεροσολύμωνΑρχιεπίσκοπος ΙερώνυμοςΔιαρκής Ιερά Σύνοδος