Εκκλησία|12.02.2020 14:26

Το Ζωγράφειο στα γραμματόσημα των ταχυδρομείων της Τουρκίας

Μαρίνα Ζιώζιου

Μια έκπληξη και ταυτόχρονα μεγάλη τιμή επιφύλαξαν τα τουρκικά ταχυδρομεία για το σχολείο που επί 127 χρόνια ανοίγει αδιάκοπα τις πύλες του στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης και στο οποίο φοίτησε και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Σύμβολο μιας Ρωμιοσύνης, που σε πείσμα των καιρών, το Ζωγράφειο δίνει καθημερινά το παρόν και στέλνει το μήνυμα σε όλους πως οι Ρωμιοί εξακολουθούν να έχουν όραμα και διάθεση για δημιουργία.

Έτσι λοιπόν πριν από ενάμιση μήνα εκπρόσωποι των τουρκικών ταχυδρομείων πέρασαν το κατώφλι του και πρότειναν στον δραστήριο διευθυντή του, Γιάννη Δεμιρτζόγλου, γέννημα-θρέμμα Κωνσταντινουπολίτη, να δημιουργήσουν γραμματόσημα για το Ζωγράφειο. Όπερ και εγένετο.

Το αποτέλεσμα μοναδικό, η συγκίνηση μεγάλη, αλλά είναι και η μια επιβράβευση για την ίδια την Ομογένεια που αποδεικνύει ότι το δέντρο της Ρωμιοσύνης έχει βαθιές ρίζες.

«Είναι μια προσπάθεια των τουρκικών ταχυδρομείων να μας ταξιδέψουν σε άλλες εποχές, νοσταλγικές. Δεν θέλουν να ‘’σβήσει’’ ο παραδοσιακός τρόπος της αλληλογραφίας και του φιλοτελισμού. Το παραδοσιακό ‘’γράμμα’’ διανύει περίοδο παρακμής. Είναι πλέον γεγονός πως σήμερα οι περισσότεροι αλληλογραφούμε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης» αναφέρει στο ethnos.gr o  κ. Γιάννης Δεμιρτζόγλου.

«Η Χιακή Σφίγγα»

Στο γραμματόσημο απεικονίζεται η Χιακή  Σφίγγα, το κατεξοχήν έμβλημα του ιστορικού Ζωγραφείου, που συμβολίζει «τη νίκη του φωτός της παιδείας κατά του σκότους της αμάθειας». Τα εγκαίνια της Σχολής πραγματοποιήθηκαν τον Σεπτέμβριο του 1893, παρουσία του Πατριάρχη Νεοφύτου, με πρώτο διευθυντή τον Μ. Κεφάλα.

Ο Κεφάλας ήταν αυτός που την καθιέρωσε ως έμβλημα για το Ζωγράφειο. Κι αυτό γιατί ο ίδιος ήταν από τη Χίο, από το χωριό Καλλιμασιά, και είχε σπουδάσει στο πρώτο γυμνάσιο του νησιού, το οποίο την είχε ως έμβλημα.

Το κουδούνι στο Ζωγράφειο ακούστηκε για πρώτη φορά το 1893. Το ιστορικό κτίριο σχεδίασε ο καταξιωμένος Ρωμιός αρχιτέκτονας Περικλής Φωτιάδης και χρηματοδότησε ο Ηπειρώτης τραπεζίτης Χρηστάκης Ζωγράφος.  

Η πρόσοψή του είναι κατασκευασμένη από λευκό μάρμαρο, ενώ η κεντρική είσοδός του στηρίζεται σε δύο μαρμάρινες παραστάδες κολόνες και δύο κίονες με λιτά κιονόκρανα.

Στο περίτεχνο αέτωμα πάνω από την κύρια είσοδο διακρίνεται η Παναγία Βρεφοκρατούσα, τα παράθυρα του πρώτου ορόφου φέρουν επίσης αετώματα, ενώ στις δύο πλευρές της εισόδου διακρίνονται αντίστοιχα δύο ανάγλυφες σφίγγες, που αποτελούν το σύμβολο του σχολείου.

«Όσοι επιθυμούν να αποκτήσουν τα γραμματόσημα θα πρέπει να απευθυνθούν σ’ εμάς. Αυτή τη στιγμή έχουμε τυπώσει 1.000 γραμματόσημα, αλλά αν δούμε ότι υπάρχει ‘’μεράκι’’ και ζήτηση μπορεί να τυπώσουμε άλλα 1.000» σημειώνει ο κ. Δεμιρτζόγλου.

«Μας συγκινεί που τα νέα παιδιά και οι μαθητές μας θα ανακαλύψουν και θα μυηθούν στον μαγικό κόσμο της παραδοσιακής αλληλογραφίας, την ενυπόγραφη».

Είναι αλήθεια πως για αιώνες η αλληλογραφία στάθηκε ένας έξοχος τρόπος γραφής. Ο γραπτός λόγος εισχωρεί αλλιώς στο νόημα. Είναι το «κλειδί» της φανέρωσης που οι ίδιοι παραδίδουμε στον παραλήπτη μας. Η πιο τίμια, η πιο αυθεντική εκδοχή μιας κοινής μοίρας.

Συνοδοιπόρος το Ζωγράφειο με το Φανάρι, στα κοινωνικά, τα εκπαιδευτικά, τα πνευματικά.

«Ο Οικουμενικός Πατριάρχης χαίρεται σαν μικρό παιδί όταν βλέπει όλες αυτές τις προσπάθειες που κάνουμε και του δημιουργούν ένα κλίμα αισιοδοξίας. Επίσης χαίρομαι γιατί σαν σχολείο πρωτοτυπήσαμε για μια ακόμη φορά» καταλήγει ο διευθυντής του Ζωγραφείου Λυκείου Κωνσταντινούπολης.

Οικουμενικός Πατριάρχης ΒαρθολομαίοςΖωγράφειοΓιάννης ΔεμιρτζόγλουΚωνσταντινούπολη