Εκκλησία|07.12.2018 13:37

Ιερώνυμος: Kαμία συμφωνία δεν προχωρά χωρίς το «ναι» της Ιεραρχίας (pics)

Μαρίνα Ζιώζιου

Σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου, η συνάντηση που είχε το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος με τον Ιερό Σύνδεσμο Κληρικών Ελλάδος (Ι.Σ.Κ.Ε.) στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπως έγραψε χθες το ethnos.gr, προσπάθησε να καθησυχάσει τους κληρικούς λέγοντάς τους για μία ακόμη φορά πως καμία συμφωνία δεν θα προχωρήσει χωρίς την έγκριση και τη σύμφωνη γνώμη της Ιεραρχίας.

Μάλιστα, ο Αρχιεπίσκοπος παρέδωσε στα μέλη του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος και σχετικό υπόμνημα που, μεταξύ άλλων, αναφέρει «ό,τι αποφασισθεί θα παραπεμφθεί στην Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας για να εγκρίνει ό,τι έχει σχέση με το θέμα, ως μόνης αρμοδίας».

Επίσης, σε άλλο σημείο του υπομνήματος επισημαίνεται ότι «θα χρειαστεί προς τούτο ενημέρωση και συναίνεση του σώματος των κληρικών μας με στόχο την πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους (μισθοδοσία, ασφάλεια, συνταξιοδότηση, οργανικές θέσεις κ.λπ.)».

Επίσης, στο υπόμνημα υπογραμμίζεται ότι θα συγκροτηθεί Επιτροπή Ειδικών Τεχνοκρατών Συμβούλων και Νομικών που θα εξετάσουν επιμελώς τα θέματα που θα προκύψουν για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των κληρικών ως και λεπτομέρειες του όλου θέματος.

Αναμφισβήτητα η κίνηση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών να συναντηθεί με τον Ιερό Σύνδεσμο Κληρικών λίγο πριν τη ΔΙΣ που θα συνεδριάσει από τις 11 έως και τις 13 Δεκεμβρίου μόνο θετικούς καρπούς μπορεί να αποφέρει.

Όπως δήλωσε ο Μακαριώτατος μετά τη συνάντηση με τον Ιερό Σύνδεσμο Κληρικών Ελλάδος «είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι σήμερα στην Αρχιεπισκοπή γιατί έχουμε εδώ τους εκπροσώπους του κλήρου και κουβεντιάζουμε τα δικά μας τα θέματα.

Είναι και μία ευκαιρία όμως σήμερα από την προσωπική μου ζωή γιατί σαν σήμερα, πριν από 51 χρόνια, έγινα πρεσβύτερος. Όταν έγινα πρεσβύτερος , παπάς δηλαδή, δεν φανταζόμουν τότε ότι θα γίνω κάποτε Αρχιεπίσκοπος. Επομένως, αυτό το βαθμό του πρεσβυτέρου θέλω να τον τιμήσω και τον αγαπώ πολύ. Οι κληρικοί μας είναι τα αυτιά μας, τα μάτια μας, τα χέρια μας, είμαστε εμείς οι ίδιοι.

Κουβεντιάσαμε όλα τα θέματα που έχουν προκύψει, υπάρχει βεβαία πολύ παραφιλολογία, πολύ συνωμοσιολογία, τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια όλα. Είμαστε σύμφωνοι μ’ αυτό που αποφάσισε η Ιεραρχία, δηλαδή να συνεχιστεί ο διάλογος με την Πολιτεία, να συγκροτηθεί η Επιτροπή που στόχος της θα είναι η προάσπιση των δικαιωμάτων των κληρικών μας. Όλα αυτά που θα προκύψουν από την Επιτροπή θα ξαναπάνε στην Ιεραρχία και αυτή θα έχει την τελική ευθύνη των αποφάσεων», πρόσθεσε ο Αρχιεπίσκοπος.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΙΣΚΕ π. Γεώργιος Σελλής εξέφρασε την ικανοποίησή του από την συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο, αλλά και από την απόφαση της Ιεραρχίας επισημαίνοντας ότι θα περιμένουν τις αποφάσεις της Επιτροπής, ενώ σημείωσε ότι «δεν υπάρχει καμία αντιπαλότητα με τον Αρχιεπίσκοπο, πάντοτε είμαστε δίπλα στην Ιεραρχία και στον Αρχιεπίσκοπο γιατί ο στόχος μας είναι κοινός».

ΙΣΚΕΑρχιεπίσκοπος Ιερώνυμοςκληρικοί