Fashion & Design|20.09.2022 07:20

Μαρία-Ολυμπία: Η πριγκίπισσα χωρίς βασίλειο που έγινε... fashion icon και κατακτά τον χώρο της μόδας

Μαίρη Τσίνου

Η κηδεία της μακροβιότερης μονάρχη της Βρετανίας, της βασίλισσας Ελισάβετ, ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα με το πολύπλοκο πρωτόκολλο και το πρόγραμμα να τηρούνται με θρησκευτική ευλάβεια. Υπάρχουν όμως και κάποιοι γαλαζοαίματοι που δεν δεσμεύονται ούτε από τίτλους, ούτε από πρωτόκολλα. Μια από αυτούς είναι και το βαφτιστήρι του Βασιλιά Καρόλου Γ', η Μαρία - Ολυμπία, πριγκίπισσα της Βασιλικής οικογένειας της Δανίας και μέλος της τέως βασιλικής οικογένειας της Ελλάδος.

Η Μαρία - Ολυμπία είναι το μεγαλύτερο παιδί του Παύλου, πρώην Διάδοχου και της Μαρί Σαντάλ Μίλλερ και ήταν μόλις 10 ετών όταν φόρεσε για πρώτη φορά τσάντα επώνυμου σχεδιαστή. Η γιαγιά της της δάνεισε μια μίνι Louis Vuitton για να τη φορέσει σε ένα οικογενειακό δείπνο και έτσι ξεκίνησε η αγάπη της για την πολυτελή μόδα και τα αξεσουάρ. «Ήμουν κομψή για εκείνο το γεύμα», αναφέρει σε συνέντευξη που έδωσε τον Ιούλιο για το Harper's Bazaar. «Ήμουν μόλις 10 ετών, αλλά ένιωσα τόσο δυναμική. Η γιαγιά μου έχει ακόμα εκείνη την τσάντα και εξακολουθεί να είναι υπέροχη. Τώρα πια είμαι μια πραγματική κυρία με τσάντες, έχω ένα θέμα. Πόσες έχω στην κατοχή μου; Δεν έχω απολύτως καμία ιδέα».

Μπορεί να κατάγεται από βασιλική οικογένεια, αλλά η Ολυμπία δεν έχει την αυστηρότητα και την επιφυλακτικότητα που συνήθως συνδέεται με άτομα παρόμοιας θέσης. Όπως περιγράφει ο συντάκτης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης γελάει εύκολα και μιλάει με ζεστασιά και ενέργεια. Ο πατέρας της, πρίγκιπας Παύλος, την περιγράφει ως την «κόρη πυροτέχνημα» και έχει επίσης στενή σχέση με τη μητέρα της, τη σχεδιάστρια πολυτελών παιδικών ενδυμάτων Marie-Chantal Miller, με την οποία κάνει καθημερινά FaceTimes. Ως η μεγαλύτερη αδελφή τεσσάρων μικρότερων αδελφών, είναι το κορίτσι της μαμάς και του μπαμπά. «Υπήρξε μια στιγμή που η μαμά είπε, "ίσως να κάνω και έκτο παιδί" και ειλικρινά η σκέψη αυτή... είπα, "δεν επιτρέπεται" γιατί ήξερα ότι θα είναι κορίτσι», αναφέρει γελώντας. «Μου αρέσει να έχω αγόρια γύρω μου. Νομίζω ότι σε κάνει και λίγο πιο σκληρό».

 

Το 26χρονο μοντέλο και fashion influencer γεννήθηκε στο σπίτι της ελληνικής βασιλικής οικογένειας στην Κέρκυρα, αλλά πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της στο Λονδίνο, όπου η οικογένεια μετανάστευσε όταν έχασε το στέμμα ο παππούς της, τέως βασιλιάς Κωνσταντίνο Β', με την κατάργηση της ελληνικής μοναρχίας το 1973. Μέσω της πλευράς του πατέρα της, έχει συγγένεια με σχεδόν όλες τις ευρωπαϊκές βασιλικές οικογένειες - νονός της, για παράδειγμα, είναι ο βασιλιάς -πλέον- Κάρολος Γ', στον οποίο πιστώνει ότι θυμάται πάντα τα γενέθλιά της. Τώρα, στα 26 της, ζει στο Notting Hill με τον σκύλο της, τον Eccho. «Είμαι συνεχώς μαζί του», λέει. «Είναι σαν το παιδί μου. Χαίρομαι που έχω σκύλο, καθώς αυτό σημαίνει ότι πρέπει να φροντίζω κάποιον και να είμαι ενήλικας».

 

Το Instagram της είναι μια σειρά με στιγμιότυπα από πάρτι μόδας, δείπνα και ηλιόλουστες διακοπές, αλλά εκείνη δηλώνει μια πριγκίπισσα που απολαμβάνει τόσο το να μένει στο σπίτι και να παρακολουθεί μια τηλεοπτική σειρά όσο και τις στιγμές πολυτέλειας και glamour. «Λατρεύω να βλέπω τηλεόραση», λέει ενοχικά. «Έκλαψα στο τέλος του Stranger Things. Αυτή η σειρά είναι φανταστική. Υπάρχουν στιγμές που πρέπει να σταματήσω τον εαυτό μου από το να βλέπω τηλεόραση, γιατί μπορώ να παρακολουθώ τα πάντα. Είναι άσχημο, μερικές φορές περπατάω στο σπίτι μου κρατώντας το iPad μου για να συνεχίσω να βλέπω κάτι».

 

 

Η πριγκίπισσα χωρίς βασίλειο

Πολλά έχουν ειπωθεί για την πίεση και τον έλεγχο που ασκείται στα μέλη της βασιλικής οικογένειας, ειδικά προς τις γυναίκες, αλλά η Ολυμπία και η οικογένειά της κατέχουν μια αξιοζήλευτη θέση, καθώς κατέχουν τον τίτλο χωρίς να έχουν κανένα από τα καθήκοντα και τα παρελκόμενα που τον συνοδεύουν. Ποιος χρειάζεται ένα βασίλειο όταν έχεις ελευθερία ή ένα στέμμα όταν σου επιτρέπεται να φοράς μίνι φούστα και τακούνια; Λέει ότι η μόνη συμπεριφορά που της έχει εντυπώσει η οικογένειά της ήταν η σημασία των καλών τρόπων, μια αρετή για την οποία η μητέρα της έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο Manners Begin at Breakfast: Modern Etiquette for Families.

«Αν είσαι στο προσκήνιο, οι άνθρωποι πάντα θα κοιτάζουν πώς συμπεριφέρεσαι και πώς ντύνεσαι, αλλά οι γονείς μου θα μου είχαν διδάξει τα ίδια πράγματα ακομή και αν δεν ήμουν από αυτή την οικογένεια: τρόπους στο τραπέζι, να σηκώνεσαι πάντα όταν κάποιος μπαίνει στο δωμάτιο, τέτοια μικρά πράγματα», λέει. «Το έκαναν όμως με διασκεδαστικό τρόπο- ποτέ δεν σκέφτηκα ότι μας έλεγαν πώς να συμπεριφερόμαστε. Το να είσαι στο προσκήνιο σίγουρα αλλάζει τα πράγματα, αλλά δεν θα έπρεπε. Νομίζω ότι όλοι πρέπει να συμπεριφερόμαστε σαν να μας παρακολουθεί κάποιος. [Αν είσαι μέλος βασιλικής οικογένειας] πρέπει να κάνεις το κάτι παραπάνω, ακόμη και με το Instagram και με αυτά που δημοσιεύεις, αλλά νομίζω ότι, όσον αφορά τη συμπεριφορά, οι γονείς μου μας μεγάλωσαν με τον τρόπο ότι 'έτσι πρέπει να συμπεριφέρεται κανείς' όσον αφορά την ευγένεια. Από πολύ μικρή ηλικία, πηγαίναμε μαζί με τους γονείς μας σε δείπνα και μου άρεσε πολύ. Μου άρεσε να κάνω παρέα με μεγαλύτερους ανθρώπους και να μαθαίνω πράγματα».

 

Ένα από τα οφέλη της καταγωγής της είναι η πρόσβαση στην κομψή, πολυτελή γκαρνταρόμπα της μητέρας της. Οι δυο τους μοιράζονται ρούχα και μάλιστα τα πιο πολύτιμα αντικείμενα της είναι κομμάτια που έχουν περάσει πολλές φορές τυχαία από τη ντουλάπα της μητέρας της στη δική της, όπως ένα ζευγάρι καουμπόικες μπότες. «Τα πράγματα που σημαίνουν πολλά για μένα είναι κομμάτια που φορούσε η γιαγιά μου όταν ήταν, ας πούμε, 40 ετών ή κομμάτια που μου έδωσε η μαμά μου και τα οποία φορούσε πριν με γεννήσει», λέει. «Τώρα φοράω αυτά τα κομμάτια σε εκδηλώσεις και μου θυμίζουν τη μαμά μου. Έχουν ιστορία. Το αγαπημένο μου ήταν ένα παλιό μαύρο custom φόρεμα Valentino από τη μαμά μου, το οποίο φόρεσε για πρώτη φορά όταν ήταν 20 ετών και το οποίο φόρεσα στη συνέχεια όταν ήμουν 18 ή 19 ετών. Αυτό το ένιωθα πραγματικά ξεχωριστό».

Η αγάπη για τη μόδα και η συνεργασία με την Louis Vuitton

Η αγάπη της για τη μόδα ξεπερνά την επιφάνεια. Όταν ήταν 17 ετών, έκανε πρακτική άσκηση στην Christian Dior Couture υπό τον Raf Simons και στη συνέχεια σπούδασε μόδα, επιχειρήσεις και μάρκετινγκ στο NYU. Αυτή τη στιγμή είναι το πρόσωπο της καμπάνιας της Louis Vuitton για την τσάντα Capucine, μια τέλεια επιλογή για το κοριτσάκι που φορούσε την τσάντα Vuitton της γιαγιάς της, σε ηλικία 10 ετών.

«Η Vuitton είναι καταπληκτική στο να κάνει τα αντικείμενά της εμβληματικά και διαχρονικά- μακάρι να ήξερα πώς το κάνουν», λέει. «Υπάρχει κάτι καταπληκτικό με αυτή τη μάρκα. Ξέρουν πώς να αιχμαλωτίζουν το μάτι όλων», σημειώνει η Μαρία - Ολυμπία και προσθέτει: «Είσαι αυτό που φοράς. Αν αγοράσεις κάτι καλό, αυτό το κομμάτι θα κρατήσει για πάντα και ο καθένας θα το φοράει διαφορετικά».

 

Η 26χρονη πριγκίπισσα ονειρεύεται να ξεκινήσει τη δική της επιχείρηση μόδας. «Θα ήθελα μια μέρα να έχω κάτι δικό μου, αλλά δεν είμαι σίγουρη τι θα είναι αυτό, γιατί υπάρχουν τόσα πολλά εκεί έξω αυτή τη στιγμή», λέει. «Διασκεδάζω τόσο πολύ όταν συνεργάζομαι και μαθαίνω από άλλες μάρκες τι χρειάζεται και πίσω από αυτό. Είναι δύσκολο να έχεις τη δική σου επιχείρηση, οπότε χαίρομαι που μαθαίνω».

 

Ένα πράγμα που έχει αντιληφθεί είναι τι σημαίνε κομψότητα - με τι μοιάζει και τι αντιπροσωπεύει. Η ίδια δίνει τον ορισμό της κομψότητας που ισχύει για εκείνη ως σύγχρονη πριγκίπισσα: «Κάθε φορά που βλέπω κάποιον που φαίνεται κομψός, σκέφτομαι "ουάου", αλλά αυτό επιβεβαώνεται όταν του μιλήσεις και δεις πόσο υπέροχος είναι ο άλλος», λέει. «Η κομψότητα είναι κάτι παραπάνω από αυτό που φοράς. Είναι το πώς είσαι ως άνθρωπος και πώς συμπεριφέρεσαι στους άλλους. Ίσως είναι γλυκανάλατο, αλλά έτσι νιώθω».

Η πιο πρόσφατη συνεργασία της είναι με το brand παπουτσιών πολυτελείας Aquazzura. Στην ιστοσελίδα της εταιρείας αναφέρει ότι η πριγκίπισσα Ολυμπία είναι η νέα brand ambassador και θα εμφανιστεί στην καμπάνια Aquazzura Φθινόπωρο/Χειμώνας 2022.

«Κόρη του πρίγκιπα Παύλου και της πριγκίπισσας Μαρί-Σαντάλ , η Olympia είναι ένα διεθνές μοντέλο και κοσμική προσωπικότητα, έχει ποζάρει για πολλά εξώφυλλα και φωτογραφίσεις, μεταξύ άλλων σε περιοδικά όπως Vogue, Elle, Architectural Digest, Harper's Bazaar, Town and Country, Tatler και πολλά άλλα. Με μια απόλυτα σύγχρονη ομορφιά, η Olympia είναι η τέλεια επιτομή των αξιών της εκλεπτυσμένης κομψότητας και της φρεσκάδας που ο Edgardo Osorio (σ.σ. ο σχεδιαστής του brand) εισάγει σε όλες τις δημιουργίες του. Η Aquazzura θα παρουσιάσει μια νέα συλλογή παπουτσιών που συν-σχεδιάστηκε από την πριγκίπισσα Ολυμπία και τον Edgardo Osorio το φθινόπωρο του 2022, με δύο ξεχωριστά στυλ που αποτελούν μέρος της συλλογής Resort 2023», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

τέως βασιλιάς Κωνσταντίνοςπριγκίπισσαμόδαειδήσεις τώραLouis Vuitton