Fashion & Design|28.09.2022 10:43

Έκθεση στη Μαδρίτη αφιερωμένη στο έργο της σπουδαίας σχεδιάστριας Sybilla

Newsroom

Έκθεση - φόρος τιμής στην Ισπανίδα σχεδιάστρια ενδυμάτων και κοσμημάτων Sybilla στη Μαδρίτη εξερευνά τα διαφορετικά δημιουργικά στάδια της 40χρονης καριέρας της.

Η έκθεση με τίτλο «Sybilla. The invisible thread» που άνοιξε την Τρίτη τις πύλες της στη Sala Canal de Isabel II στην ισπανική πρωτεύουσα αναδεικνύει πώς η καλλιτέχνης έχει εξελιχθεί όσον αφορά τη χρωματική γκάμα, τα υφάσματα που επιλέγει και τις τεχνικές δημιουργίας ενδυμάτων, επιτυγχάνοντας πολυπλοκότητα και δεξιοτεχνία που την κατατάσσουν σε μία από τις σημαντικότερες σχεδιάστριες στην ιστορία της μόδας.

Η Sybilla ξεκίνησε την καριέρα της τη δεκαετία του 1980 στη Μαδρίτη, μέρος του κοινωνικο-πολιτικού κινήματος Movida Madrilena (Σκηνή της Μαδρίτης). Το έργο της προανήγγειλε την άφιξη της νεωτερικότητας στον σχεδιασμό στην Ισπανία. Στα τέλη της δεκαετίας του '80, υπέγραψε συμβόλαια με την Ιταλία και την Ιαπωνία, κάνοντας το άλμα στη διεθνή μόδα.

Οι συλλογές της τη δεκαετία του 1990 προβάλλονταν από τον παγκόσμιο Τύπο της μόδας. Η δέσμευσή της στη βιωσιμότητα, η οποία είναι παρούσα σχεδόν από την αρχή της καριέρας της, είναι ιδιαίτερα αξιοθαύμαστη σε μια εποχή που ελάχιστα ονόματα στον κλάδο του σχεδιασμού προβληματίστηκαν για αυτό το κρίσιμο πλέον θέμα, αναφέρεται στην περιγραφή της έκθεσης.

Η πρώτη αποχώρηση της Sybilla από τον κόσμο της δυτικής μόδας ήρθε μετά από προβληματισμό σχετικά με τον γρήγορο και αυστηρό ρυθμό που επιβλήθηκε στον κλάδο. Το 2004, αποσύρθηκε για δεύτερη φορά μετά από διαφωνία με τους εταίρους που διηύθυναν την εταιρεία της. H σχεδιάστρια ήταν πίσω από διάφορες πρωτοβουλίες όπως τα προγράμματα Fabrics for Freedom και Education for Life. Όταν επέστρεψε το 2014, παρουσίασε συλλογές που δημιουργήθηκαν σε συνεργασία με μικρές επιχειρήσεις με κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο.

Η Σιμπίλα Σορόντο γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1963. Ο πατέρας της ήταν από την Αργεντινή και η μητέρα της από την Πολωνία. Μετακόμισε στη Μαδρίτη όταν ήταν παιδί. Άνοιξε το πρώτο της στούντιο στη Μαδρίτη το 1983 και συμμετείχε στο Gaudi Salon της Βαρκελώνης δύο χρόνια αργότερα. Το 1987 υπέγραψε συμφωνία με την ιταλική εταιρεία Gibo με συνέπεια να εκτοξευθεί η φήμης της. Άνοιξε το πρώτο της κατάστημα στο Τόκιο το 1989 και το 1996 δημιούργησε τη Sybilla Casa, μια σειρά διακόσμησης σπιτιού. Σχεδιάζει επίσης κοσμήματα.

Η έκθεση περιλαμβάνει δημιουργίες της Sybilla σε διαφορετικά μέσα και μορφές, ενδύματα, εικόνες των συλλογών της, καταλόγους των συλλογών, προσκλήσεις, επιδείξεις πασαρέλας και άρθρα στον Τύπο που βοηθούν τον επισκέπτη να κατανοήσει το σύμπαν της Sybilla.

Φωτογραφίες: Espacios para el Arte/Flickr

ειδήσεις τώραέκθεσημόδαΙσπανίαΜαδρίτησχεδιάστρια