Fashion & Design|12.12.2022 15:00

Ο Κύπριος αρχιτέκτονας Γιάννης Αρμεύτης στο The Architect Show 4: «Δεν πρέπει να είμαστε φοβικοί με τα ψηλά κτίρια»

Newsroom

Στο πλαίσιο του The Architect Show 4, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, ο Κύπριος αρχιτέκτονας Γιάννης Αρμεύτης συμμετείχε στη συζήτηση «Δημόσιος χώρος: Αθήνα - Παρίσι - Λονδίνο - Βαρκελώνη», που διοργανώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου.

Στο στρογγυλό τραπέζι, o Γιάννης Αρμεύτης συζήτησε με τον Δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη και τους επικεφαλής των κορυφαίων αρχιτεκτονικών γραφείων της Ελλάδας - Thymio Papayannis and Associates SA - TPA, doxiadis+ και Tense Architecture Network-, για τις παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο σε Αθήνα και Λεμεσό, αλλά και την επίδραση παρεμβάσεων που έχουν υλοποιηθεί σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Στο επίκεντρο της κουβέντας βρέθηκαν οι σημαντικές παρεμβάσεις στο πεδίο του δημοσίου χώρου, που έχουν ορίσει την ταυτότητα της Λεμεσού την τελευταία δεκαπενταετία, αλλά και η ανάγκη ύπαρξης ενός μακροχρόνιου πλάνου νέων παρεμβάσεων, με στόχο τη δημιουργία περισσότερου πράσινου, τον περιορισμό του αυτοκινήτου και την προσέλκυση επενδύσεων.

Ο Γιάννης Αρμεύτης τόνισε την ανάγκη οι σύγχρονες πόλεις να αναπτύξουν έναν ολοκληρωμένο πολεοδομικό σχεδιασμό, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων τους. Ο Κύπριος αρχιτέκτονας και επικεφαλής της Πρωτοβουλίας για τη Λεμεσό, μετέφερε την εμπειρία του από τις εμβληματικές παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Λεμεσό τα τελευταία χρόνια, ενώ παράλληλα εξήγησε τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις που είχαν στη ζωή της πόλης.

Ο Γιάννης Αρμεύτης εξήγησε πώς οι αναπλάσεις στο κέντρο της πόλης, στο Μόλο, το Λιμάνι και τη Μαρίνα, συνδέθηκαν οργανικά με τη ζωή των κατοίκων και αποτέλεσαν ένα πρώτο σκαρίφημα της νέας ταυτότητας της Λεμεσού. Δεν παρέλειψε, βέβαια, να αναφέρει ότι το στοιχείο που καθιστά θελκτική τη Λεμεσό δεν είναι άλλο από την πολυπολιτισμικότητα της, συνδέοντας το δημόσιο χώρο και την αρχιτεκτονική με την κοινωνική ζωή ενός τόπου.

«Για να κρατήσουμε τα ταλέντα στην Κύπρο, απαιτείται ολιστική προσέγγιση, που περιλαμβάνει τον πολιτισμό και τη γαστρονομία», δήλωσε ο κ. Αρμεύτης σε ερώτηση που τύπου έγινε για την προσέλκυση ψηφιακών νομάδων στη Λεμεσό, για να συμπληρώσει ότι  εταιρείες και μεμονωμένα   άτομα βρίσκουν   στη   Λεμεσό   το προσωρινό, ή  και μόνιμο   πολλές φορές,  νέο   τους   σπίτι, με την τάση αυτή να  αφήνει έντονο  το  αποτύπωμά της στην πόλη.   

Σε ερώτηση που του τέθηκε για τη σχέση της πόλης με το δημόσιο χώρο με την ιδιότητα του επικεφαλής της Πρωτοβουλίας για τη Λεμεσό, ο Γιάννης Αρμεύτης στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη της δημόσιας διαβούλευσης πριν προχωρήσουν μεγάλες παρεμβάσεις, προκειμένου να μην υπάρχει καχυποψία από την πλευρά των πολιτών, ενώ περιέγραψε τους βασικούς πυλώνες που θέτει το πλάνο δεκαετίας της Πρωτοβουλίας για τη Λεμεσό.

Η αύξηση του πρασίνου, ο περιορισμός του αυτοκινήτου, η σύμπραξη του ιδιωτικού και του δημόσιου χώρου σε μεγάλες παρεμβάσεις, αλλά και η ανάγκη δημιουργίας πράσινων διαδρομών, με επίκεντρο τις γειτονιές, συγκροτούν μια ολιστική παρέμβαση στο δημόσιο χώρο, όπως σχεδιάζουν οι άνθρωποι της Πρωτοβουλίας.

Τέλος ο κ. Αρμεύτης σε ερώτηση ερωτηθείς για την ένταξη των υψηλών κτιρίων στο δημόσιο χώρο, τόνισε ότι δεν πρέπει να είμαστε φοβικοί, καθώς πλέον διαθέτουμε τα εργαλεία για να δημιουργούμε λειτουργικές «πόλεις μέσα στις πόλεις», με βιώσιμο τρόπο για τους κατοίκους, αρκεί να διαθέτουμε έναν ολιστικό πολεοδομικό σχεδιασμό, με βάθος και σε μεγάλη λεπτομέρεια.