Fashion & Design|07.02.2023 10:30

Ο Joza «χτυπάει» τα πιο ξεχωριστά tattoo, εμπνευσμένα από τις εσωτερικές του αναζητήσεις

Άγγελος Γεραιουδάκης
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Με εργαλεία τα μελάνια και τις βελόνες, με οδηγό το ταλέντο και βάση τον απόλυτο σεβασμό προς κάθε πελάτη, ο χαρισματικός και βραβευμένος Joza, κατά κόσμον Γιάννης Ζαμπέλης, είναι ένας tattoo artist που τόλμησε να βγει από το comfort zone του και να κάνει την καθημερινότητά του πολύπλευρη και πολύχρωμη. Αντιμετωπίζει το ανθρώπινο σώμα ως καμβά πάνω στον οποίο σχεδιάζει έργα, τα οποία προκαλούν μόνο θαυμασμό. Αφού ακούσει προσεκτικά αυτό που σκέφτηκες και ονειρεύτηκες, στη συνέχεια μοιράζεται τις ιδέες του, δημιουργώντας παρέα, μοναδικά σχέδια με την υψηλότερη ποιότητα υλικών. Δεν κάνει ποτέ συνηθισμένα tattoo, ούτε ίδια.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Νέο Κόσμο. Από μικρή ηλικία ήξερε ότι αυτό που ήθελε να κάνει στη ζωή του είναι να δημιουργεί. Πρεσβευτής του urban culture, φοίτησε στην Καλών Τεχνών στη Φλώρινα, αλλά δεν την τελείωσε ποτέ. Αρχικά, καταπιάστηκε με φωτογραφία και βίντεο, στη συνέχεια με εικαστικά κι από εκεί οδηγήθηκε στο χώρο του tattoo. Το πρώτο του τατουάζ αποφάσισε να το κάνει σε ηλικία 15 με 16 ετών. Όπως θυμάται, «ήμουν πολύ ενθουσιασμένος. Δεν το έχω μετανιώσει ούτε στιγμή. Για μένα, είναι από αυτά που σου συμβαίνουν στην εφηβική σου ηλικία και σε σημαδεύουν για πάντα! Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ήταν και άλλες εποχές τότε. Δεν ήταν τόσο απλό να "χτυπήσεις" το tattoo σου… Είχαν όλα μια άλλη διάσταση! Για εμένα ήταν κάτι "τεράστιο" που κατάφερα να πείσω αυτούς που είχαν το στούντιο να μου κάνουν το πρώτο μου tattoo. Μία εμπειρία που, όπως έδειξε ο χρόνος, με διαμόρφωσε και αυτή» αναφέρει, χαρακτηριστικά, ο Joza στο ethnos.gr.

Η έννοια της αφαιρετικότητας είναι κάτι που σίγουρα χαρακτηρίζει το στυλ του. Του αρέσει ν' αναπαριστά σχέδια και εικόνες που είτε είναι δικής του έμπνευσης είτε προέρχονται από ιδέες του πελάτη. «Το στυλ των tattoo μου προέρχεται μέσα από τις εσωτερικές μου αναζητήσεις, από την καθημερινότητά μου, από την επαφή και την αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους γύρω μου, από τα ταξίδια μου και όλα τα ερεθίσματα που μου δίνει το ταξίδι της ζωής. Ως αποτέλεσμα, μπορεί κανείς να βρει στοιχεία από διάφορα tattoo styles. Γραμμικό σχέδιο, abstract, sketch και διάφορα άλλα. Μου αρέσει να χρησιμοποιώ και ν' αναμιγνύω διάφορα ήδη, αλλά σίγουρα δεν είμαι, για παράδειγμα, του ρεαλισμού και σίγουρα όσο "γεμάτο" και να είναι ένα σχέδιό μου, υπάρχει πάντα στο μυαλό μου η αφαιρετικότητα, η αφαίρεση» αναφέρει και αποκαλύπτει ότι το σλόγκαν του είναι «Give me trust, give you scratch». «Το χρησιμοποιώ πολλά χρόνια τώρα… Scratch σημαίνει γρατζουνιά και ταιριάζει απόλυτα σε αυτό που κάνω. Κάποτε το scratch tattoo ήταν κακός χαρακτηρισμός, κι ακόμα πιο παλιά δεν υπήρχε καν σαν βασική έννοια. Στις μέρες μας είναι ολόκληρο στυλ! Αλλά εγώ από πάντα… scratches έκανα, και πάντα με πολλή αγάπη».  

Όπως εξηγεί, το «Joza» προέρχεται από το ονοματεπώνυμό του, είναι δηλαδή τ' όνομά του με μια πιο artistic προσέγγιση και λίγο περισσότερο διασκεδαστική. «Άρχισα να το χρησιμοποιώ γιατί ήθελα να έχω μια ταυτότητα, να δημιουργήσω με τη δουλειά μου το δικό μου brand που να με αντιπροσωπεύει, να γίνει σταδιακά και όσο κάνω τα βήματά μου στον χώρο αναγνωρίσιμο. Και, ουσιαστικά, το tag αυτό (να) αντανακλά και τη σχέση αμεσότητας που αποκτώ με τους πελάτες μου. Μου είναι πολύ ευχάριστο ν' ακούω να με αποκαλούν Joza ή να βλέπω τους πελάτες μου να επιδεικνύουν τα τατουάζ τους ως "Joza did it"».

Αυτό που του αρέσει περισσότερο στη δουλειά του είναι η διαφορετικότητα της καθημερινότητάς του. Ταξιδεύει παντού, συνεργάζεται με διάφορα tattoo shops σε όλο τον κόσμο και αυτή τη διαρκή κίνηση τη βρίσκει τρομερά γοητευτική. Κρατά τον εαυτό του ανοιχτό σε προκλήσεις, του αρέσει η σχέση αλληλεπίδρασης που αποκτά με τον κόσμο που τον εμπιστεύεται, και απολαμβάνει να βλέπει τα σχέδιά του ν' αποκτούν θέση στο σώμα των ανθρώπων και να γίνονται μέρος της προσωπικότητάς τους. 

Υπάρχει κάποιο στοιχείο που χαρακτηρίζει τον κάθε λαό σε ό,τι αφορά τα τατουάζ;

Η επιλογή του tattoo είναι πολύ προσωπική υπόθεση, κάθε άνθρωπος το διαχειρίζεται διαφορετικά. Τα κριτήρια που θα καθορίσουν τόσο το ποιος θα είναι ο artist που θα το κάνει, ποιο θα είναι το σχέδιο όσο και ποιο θα είναι το σημείο που θα γίνει το τατουάζ στο σώμα, είναι διαφορετικά και προσωπικά για κάθε άνθρωπο. Δεν θα έλεγα ότι υπάρχουν χαρακτηριστικά γνωρίσματα σε επίπεδο λαών. Ο λόγος που συνεργάζομαι με studios σε όλον τον κόσμο είναι γιατί είναι και για μένα προσωπικά πολύ τιμητικό και γοητευτικό να επιθυμεί κάποιος, από κάποια πόλη της Ευρώπης να συνεργαστεί μαζί μου χωρίς να με γνωρίζει, μόνο και μόνο επειδή του αρέσουν τα σχέδιά μου και η αισθητική αντίληψή μου. Λαμβάνω πολύ σοβαρά όλες τις προσκλήσεις που δέχομαι, σέβομαι κάθε πελάτη που αν και είναι τόσο διαφορετικοί συχνά, όλοι συμβάλλουν στην εξελικτική μου πορεία και στις προοπτικές που ανοίγονται μπροστά μου. Συχνά κόσμος ταξιδεύει για να έρθει στον τόπο που βρίσκομαι ώστε να του κάνω τατουάζ και πέρα από τρομερά κολακευτικό για μένα είναι και ευθύνη, είναι μια πρόκληση να μπορέσω να συμπλεύσω με την αισθητική τους. Και κάπου εδώ θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για τους ανθρώπους που με εμπιστεύτηκαν και έχουμε ζήσει υπέροχες εμπειρίες μαζί». 

Θες να μας περιγράψεις κάποια περίεργη ιστορία που σου έχει συμβεί στο εξωτερικό;

Είναι πάρα πολλές! Άπειρες… (Γέλια) Καμιά φορά σκέφτομαι ότι σε λίγο μπορεί και να μην ξέρω ν' αναγνωρίζω κάτι περίεργο ως περίεργο! Όπως και να ‘χει, ανυπομονώ για ό,τι ακολουθήσει!

Πώς είναι μια τυπική ημέρα για 'σένα στη δουλειά;

Η πιο τυπική μέρα είναι μια μέρα που δεν είναι τυπική μέρα (Γέλια)! Βασικά, εννοώ ότι γενικά οι μέρες μου είναι διαφορετικές, με την έννοια ότι δεν βρίσκομαι ούτε στο ίδιο tattoo shop, ούτε στην ίδια πόλη, ούτε στην ίδια χώρα, ούτε με τους ίδιους ανθρώπους! Υπάρχει ένα ritual που ακολουθώ, υπάρχει δηλαδή και μια σειρά πραγμάτων που συμβαίνουν καθημερινά αλλά, γενικότερα, δεν υπάρχει η αίσθηση του «τυπικά». Κάτι που σίγουρα επαναλαμβάνεται καθημερινά είναι ότι δίνω το 100% μου!

Στο εξωτερικό ισχύουν οι ίδιοι κανονισμοί με την Ελλάδα, όσον αφορά τα τατουάζ;

Κάθε χώρα έχει τους δικούς της κανονισμούς σε ό,τι αφορά το κομμάτι της υγιεινής. Ασφαλώς και υπάρχουν διαφορές, ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, θα ήθελα να σημειωθεί ότι οι κανονισμοί είναι, μ' ελάχιστες διαφορές, ίδιοι από τον διεθνή οργανισμό. Στην Ελλάδα, θεωρώ ότι θα πρέπει όπως και στις υπόλοιπες χώρες να λειτουργούν όλοι ανεξαιρέτως με βάση τα καινούργια πρότυπα - αυτό, κατά τη γνώμη μου, μόνο καλό μπορεί να κάνει στο ίδιο το πεδίο του τατουάζ και στην εξελικτική του πορεία.

Υπάρχει κάτι που δεν αντέχεις καθόλου στη δουλειά σου;

Εκνευρίζομαι όταν συναντώ ανθρώπους που δεν συμμερίζονται τον ενθουσιασμό και την ενεργητικότητα των νέων παιδιών που θέλουν ν' ασχοληθούν με το tattoo και τους τσακίζουν τα όνειρα. Επίσης, δεν μπορώ να παραλείψω ότι δεν αντέχω τους ανθρώπους που βλέπουν το tattoo ως απλά ένα στολίδι επίδειξης και όχι ως κάτι που μπορεί να γίνει οργανικά δικό τους και στοιχείο της προσωπικότητάς τους.

Θεωρείς ότι αμείβεται καλά η δουλειά σου;

Αν θεωρήσουμε ότι είναι κι αυτό μια μορφή τέχνης, τότε δεν μπορώ να το χαρακτηρίσω ακριβώς δουλειά. Είναι το πάθος μου, είναι κάτι που αγαπώ. Είναι μια τέχνη στην οποία έχω επιλέξει να αφοσιωθώ και να γίνω όσο καλύτερος μπορώ! Από την άλλη πλευρά, όμως, σίγουρα μπορώ να καταλάβω τι εννοείς, γιατί στην πραγματικότητα χαίρομαι που έχω κάνει το πάθος μου «δουλειά»! Οπότε, ως ελεύθερη απασχόληση, θα μπορούσα να πω ότι σίγουρα έχει μισθολογικές διακυμάνσεις - εξαρτάται από πόσο αφοσιωμένος είναι ο καλλιτέχνης, πόσο διατεθειμένος είναι να πειραματιστεί και, γιατί όχι, να πρωτοπορήσει. Θεωρώ, πάντως, ότι είναι ένας χώρος που σου επιτρέπει ν' αναδειχθείς.

Έχει επηρεαστεί ο χώρος σας από την πανδημία σε ότι αφορά το οικονομικό κομμάτι και στο θέμα υγιεινής;

Στο οικονομικό κομμάτι σίγουρα έχει επηρεαστεί, όπως και όλες οι επιχειρήσεις που έμειναν κλειστές αυτό το χρονικό διάστημα. Σε σχέση με το θέμα της υγιεινής, στον δικό μας χώρο είναι βασική προτεραιότητα. Είναι από τις πρώτες γνώσεις που παίρνουμε πριν καν πιάσουμε το μοτεράκι στα χέρια μας. Οι προδιαγραφές είναι αυστηρότατες γιατί είναι προτεραιότητα η ασφάλεια τόσο του ανθρώπου που έρχεται να μας εμπιστευτεί όσο και η δική μας. Είναι πάντα όλα μίας χρήσης, πάντα καθαρά και αποστειρωμένα. Αυτό συνέβαινε και πριν την πανδημία για εμάς, δεν είναι κάτι καινούργιο που προστέθηκε τώρα με αφορμή αυτή. Οι κανονισμοί είναι αυστηρότατοι αλλά για τους tattoo artists έτσι ήταν από πάντα. Και για να ολοκληρώσουμε, κι εδώ νομίζω, πάλι ταιριάζει το… «Give me trust, give you scratch» (Γέλια)!

τατουάζσυνέντευξηειδήσεις τώρασχέδιοΕυρώπημελάνι