Fashion & Design|29.05.2023 07:36

Το παγκόσμιο κτηματομεσιτικό «φιλέτο» - To Jumeirah Bay είναι το τεχνητό νησί σε σχήμα ιππόκαμπου με τα ακριβότερα οικόπεδα στον κόσμο

Newsroom

Υπάρχουν αμέτρητα πράγματα που θα μπορούσε κανείς να αγοράσει με 34 εκατομμύρια δολάρια. Σε κάθε γωνιά του κόσμου, με αυτό το ποσό, μπορεί κανείς να αγοράσει πανύψηλα κάστρα, εκτεταμένες παραθαλάσσιες μεγαλομεσιτικές επαύλεις ή μεγαλοπρεπή κτήματα έκτασης πολλών χιλιομέτρων. Ή να αποκτήσει κανείς ολόκληρους στόλους από πανάκριβα αυτοκίνητα ή ακόμη και το ιδιωτικό του τζετ. Στο Ντουμπάι, ωστόσο, μπορεί κανείς να αποκτήσει μία έκταση από άμμο.

Δεν αναφερόμαστε σε έναν οποιοδήποτε σωρό άμμου. Πρόκειται για ένα οικόπεδο στο πολυτελές νησί Jumeirah Bay το οποίο, πρόσφατα, πωλήθηκε για περισσότερα από 34 εκατομμύρια δολάρια – τιμή που ξεπερνά τα όρια του κόστους ακόμη και σε ένα μέρος του κόσμου όπου οι τιμές των ακινήτων μπορούν να φτάσουν τόσο ψηλά, όσο και η αρχιτεκτονική των ουρανοξυστών.

 

Η αδόμητη έκταση 24,5 στρεμμάτων πωλήθηκε από τον Umar Kamani, έναν Βρετανό επιχειρηματία και συνιδρυτή της εταιρείας λιανικής πώλησης μόδας PrettyLittleThing. Η πώληση - έναντι 125 εκατομμυρίων ντιρχάμ - σηματοδοτεί ένα εντυπωσιακό κέρδος 242% σε σχέση με την αρχική τιμή αγοράς της έκτασης που ήταν 36,5 εκατομμύρια ντιρχάμ, ή λίγο κάτω από 10 εκατομμύρια δολάρια, το 2021. Η ταυτότητα του αγοραστή παραμένει άγνωστη, σύμφωνα με το CNN.

 

Η έκταση είναι ένα από τα 128 οικόπεδα που, αρχικά, είχαν διατεθεί στο τεχνητό νησί, το οποίο συνδέεται με την ηπειρωτική χώρα μέσω μιας γέφυρας 300 μέτρων. Η εκτόξευση της τιμής του οικοπέδου αντανακλά, όχι μόνο την ανθεκτικότητα στις τιμές ορισμένων ακινήτων στο Ντουμπάι, παρά τις πτωτικές τάσεις στις παγκόσμιες οικονομίες, αλλά, όπως σημειώνουν οι μεσίτες, καταδεικνύει και πώς επιθυμούν να επενδύσουν τα δολάριά τους, οι πιο πλούσιοι άνθρωποι του πλανήτη.

 

«Ο απόλυτος exclusive προορισμός»

«Το Jumeirah Bay είναι ο απόλυτος exclusive προορισμός», εξηγεί ο Andrew Cummings της Knight Frank Dubai – του κτηματομεσιτικού γραφείου που χειρίστηκε την πώληση. «Είναι ιδανικό για τους ιδιώτες με εξαιρετικά υψηλή καθαρή περιουσία που αναρωτιούνται ποιο είναι το ιδανικό μέρος για να επενδύσουν. Για την τοποθεσία και την αγορά ακινήτων στο Ντουμπάι αποτελεί την κορυφαία επιλογή», επισημαίνει.

Σε σχήμα ιππόκαμπου

Το νησί, έκτασης 630.000 στρεμμάτων έχει σχήμα ιππόκαμπου και διαθέτει ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την ιταλική μάρκα πολυτελείας Bulgari. Το θέρετρο άνοιξε το 2017 και αμέσως ανακηρύχθηκε το καλύτερο νέο πολυτελές κατάλυμα στον κόσμο. Το Jumeirah Bay Island φιλοξενεί επίσης πολλές αμμώδεις παραλίες και μια μαρίνα για δεκάδες σκάφη αναψυχής, εστιατόρια υψηλών προδιαγραφών, γυμναστήριο και κέντρο spa. Στο ξενοδοχειακό συγκρότημα Bulgari διατίθεται ακόμα ένας περιορισμένος αριθμός πολυτελών διαμερισμάτων.

 

Το 2022, δύο παρόμοιες εκτάσεις στο νησί πωλήθηκαν μαζί για 180 εκατομμύρια AED, ή λίγο περισσότερα από 49 εκατομμύρια δολάρια, γεγονός που καταδεικνύει την άνοδο της αξίας της γης στην περιοχή. «Η γη έχει ανατιμηθεί πάρα πολύ, όχι μόνο λόγω της θέσης της, πολύ κοντά όχι μόνο στο Bulgari αλλά και στο Four Seasons καθώς και στο κέντρο του Ντουμπάι και την επιχειρηματική περιοχή», εξηγεί ο Cummings και προσθέτει ότι αυτό συμβαίνει και  «λόγω της ιδιωτικότητας και της αποκλειστικότητας που προσφέρει ένα νησί που έχει μόνο 100 περίπου οικόπεδα, σε αντίθεση με κάποιο μέρος όπως το Palm Jumeirah που έχει χιλιάδες ακίνητα». Το Palm Jumeirah είναι ίσως το πιο γνωστό από τα τεχνητά νησιά του Ντουμπάι. Είνει γνωστό για το σχήμα φοίνικα, αλλά και ως το το μεγαλύτερο τεχνητό νησί στον κόσμο, με έκταση περίπου 5.700 στρέμματα.

 

Το Jumeirah Bay, από την άλλη, είναι κατά πολύ μικρότερο και θεωρείται πολύ πιο exclusive. «Απευθύνεται πραγματικά στο 1% του 1%, σε αυτούς που χτίζουν τα σπίτια τους για πάντα, ή τα εξοχικά τους. Και το είδος των ακινήτων που χτίζονται εκεί αυτή τη στιγμή δεν μοιάζει με τίποτα από αυτά που έχετε δει στο Ντουμπάι. Το Jumeirah Bay μοιάζει πολύ περισσότερο με το Beverly Hills ή το Λος Άντζελες», εξηγεί ο Cummings.

 

Η αγορά ακινήτων στο Ντουμπάι βρίσκεται σε ανοδική πορεία το τελευταίο διάστημα, με 93 πωλήσεις ακινήτων αξίας 10 εκατομμυρίων δολαρίων και άνω το 2021, οι οποίες ήταν περισσότερες από τις πωλήσεις των προηγούμενων επτά ετών μαζί, σύμφωνα με τον Cummings. Το 2022, ο αριθμός αυτός εκτοξεύτηκε στις 221 πωλήσεις. Φέτος έχουν ήδη σημειωθεί 88 μέσα στο πρώτο τρίμηνο. Σημαντικό ρόλο σε αυτή την άνοδο έπαιξε η πανδημία. «Τα τελευταία δύο χρόνια, οι άνθρωποι ήθελαν να μετακομίσουν σε πιο “ευρύχωρα” μέρη, ήθελαν να ζήσουν στην παραλία», εξηγεί ο Cummings. «Αν κοιτάξετε τη Νέα Υόρκη, οι άνθρωποι μετακόμισαν στην εξοχή, το ίδιο και στο Λονδίνο και σε άλλες μεγάλες πόλεις. Στο Ντουμπάι, είδαμε αυτό, αλλά και μια τεράστια εισροή διεθνών επενδυτών που προσελκύστηκαν από τον απίστευτο χειρισμό του Covid στη χώρα, το υψηλό ποσοστό εμβολιασμού, την ασφάλεια και την προστασία - αλλά και πραγματικά τον τρόπο ζωής». 

Τα αρχικά 128 οικόπεδα στο νησί έχουν μειωθεί σε λίγο πάνω από 100, λόγω του ότι ορισμένοι αγοραστές αγόρασαν περισσότερα από ένα για να χτίσουν μεγαλύτερες βίλες. Τα περισσότερα είναι ακόμη άδεια και ο Cummings εκτιμά ότι μόλις ένα στα 10 κατοικείται σήμερα. Ωστόσο, προβλέπει ότι αυτή η πώληση θα αυξήσει περαιτέρω την αξία των οικοπέδων - καθώς και εκείνη των επαύλεων που μπορεί τελικά να βγουν στην αγορά μόλις χτιστούν. «Έχουμε ένα υπό κατασκευή που αναμένεται να βγει στην αγορά προς το τέλος του έτους, το οποίο θα φτάσει πιθανώς πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια», λέει. Οι τρέχουσες καταχωρίσεις δείχνουν ένα άδειο οικόπεδο προς πώληση στο Jumeirah Bay Island για 90 εκατομμύρια AED, ή περίπου 24,5 εκατομμύρια δολάρια. Ένα διαμέρισμα τριών υπνοδωματίων και τεσσάρων λουτρών στο συγκρότημα Bulgari στο νησί προσφέρεται για 60 εκατομμύρια AED, ή περίπου 16,3 εκατομμύρια δολάρια. Όσο για τον Καμάνι, πιθανότατα δεν λυπάται για την απώλεια του οικοπέδου του - άλλωστε κατέχει ένα πανομοιότυπο ακριβώς δίπλα του. Ποιος ξέρει αν θα το πουλήσει και αυτό - σε ακόμη υψηλότερη τιμή.

νησίειδήσεις τώραΝτουμπάι