Food & Drink|27.04.2020 09:01

Tα φρέσκα τυριά της άνοιξης

Μαριάννα Κομητοπούλου

Δεν είναι τυχαίο που μερικά από τα πιο νόστιμα ελληνικά τυριά παράγονται αυτή την εποχή του χρόνου. Την άνοιξη, που η φύση είναι καταπράσινη και τα ζώα μπορούν να βόσκουν ελεύθερα, το φρέσκο γάλα έχει άλλη γεύση και πιο πλούσια αρώματα.

Τα φρέσκα ανοιξιάτικα τυριά παράγονται συνήθως από κατσικίσιο ή πρόβειο γάλα, δεν έχουν σχήμα ούτε κρούστα και χαρακτηρίζονται από κρεμώδη υφή (λεία ή κοκκώδη), υψηλά ποσοστά υγρασίας και συνήθως χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι. Ανάλογα με τη χλωρίδα, το μικροκλίμα και τις παραδοσιακές τεχνικές τυροκόμησης, σε κάθε τόπο βρίσκουμε τυριά με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που αξίζει να γευτούμε. Ας τα γνωρίσουμε!

  • Ξινομυζήθρα Κρήτης (ΠΟΠ)

    Ένα θαυμάσιο μαλακό τυρί με λευκό χρώμα, απαλή αλοιφώδη υφή, υπόξινη και αψιά γεύση. Η κρητική ξινομυζήθρα ταιριάζει μοναδικά με τον ντάκο και τη χωριάτικη σαλάτα. Χαρίζει επίσης ξεχωριστή γεύση σε πίτες και τάρτες με χορταρικά. Τολμάμε και τη συνδυάζουμε με γιαούρτι, για να φτιάξουμε δροσερά επιδόρπια ή κρέμα για cheesecake.

  • Πηχτόγαλο Χανίων (ΠΟΠ)

    Το πηχτόγαλο Χανίων φτιάχνεται από νωπό πρόβειο γάλα ή μείγμα πρόβειου γάλακτος με λίγο κατσικίσιο. Έχει κατοχυρωθεί ως τυρί Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, με την προϋπόθεση το γάλα να προέρχεται από τον νομό Χανίων. Το πηχτόγαλο διακρίνεται για τη βουτυρένια γεύση του, την απαλή κρεμώδη υφή του και μια ελαφριά οξύτητα. Αποτελεί βασικό συστατικό για το περίφημο χανιώτικο μπουρέκι με τις πατάτες και τα κολοκυθάκια, ενώ ταιριάζει φανταστικά δίπλα σε λαδερά μαγειρέματα με καλοκαιρινά λαχανικά (μπριάμ, γεμιστά, φασολάκια, μπάμιες, μελιτζάνες στο φούρνο κ.λπ.).

  • Κατίκι Δομοκού (ΠΟΠ)

    Μοιάζει με γιαούρτι, είναι ελαφρύ, χαμηλό σε λιπαρά και φτιάχνεται από αιγοπρόβειο γάλα στην περιοχή του Δομοκού Φθιώτιδας. Η ελαφρώς όξινη και δροσερή γεύση του, με πλούσια βοτανικά αρώματα, μπορεί να συνδυαστεί υπέροχα με ανθότυρο, για να φτιάξουμε πεντανόστιμα dips για κράκερς, τσιπς ή μπαστουνάκια λαχανικών. Επίσης, είναι εξαιρετικό σε πράσινες σαλάτες ή σε μια καλοκαιρινή ντοματοσαλάτα.

  • Νιβατό (ΠΟΠ)

    Tο Νιβατό ή Ανεβατό είναι ένα παραδοσιακό τυρί από την περιοχή των Γρεβενών και του Βοΐου Κοζάνης. Παράγεται από κατσικίσιο, πρόβειο ή αιγοπρόβειο γάλα και χαρακτηρίζεται από κοκκώδη υφή, πλούσια αρώματα γάλακτος και υπόξινη γεύση. Δίνει ξεχωριστή γεύση σε πίτες και σαλάτες. Και μόνο του όμως, πάνω σε φρυγανισμένο χωριάτικο ψωμί, είναι απλά τέλειο.

  • Ξύγαλο Σητείας (ΠΟΠ)

    Άλλο ένα εξαιρετικό δείγμα της ελληνικής τυροκομικής παράδοσης. Το Ξύγαλο Σητείας με την αλοιφώδη υφή, τη δροσερή, υπόξινη και ελαφρώς αλμυρή γεύση και το υπέροχο άρωμα είναι ιδανικό για ντάκο, σαλάτες ή ανακατεμένο με φρεσκοβρασμένα ζυμαρικά αντί για κρέμα γάλακτος.

  • Ανθότυρο

    Το φρέσκο ανθότυρο είναι ένα μαλακό, λευκό και νωπό τυρί, με ελαφρά κοκκώδη υφή. Είναι θαυμάσιο σε πίτες, πιτάκια και τάρτες, σε σαλάτες με λαχανικά ή όσπρια, σε δροσερά επιδόρπια με γιαούρτι και μέλι, σε κρητικά καλτσούνια.

  • Αρμόγαλο Σάμου

    Αν βρεθείτε στη Σάμο, αναζητήστε και δοκιμάστε το αρμόγαλο. Πρόκειται για παραδοσιακό τοπικό τυρί από αιγοπρόβειο γάλα, με απαλή κρεμώδη υφή, πλούσια βοτανική γεύση και ισορροπημένη αλμύρα. Είναι υπέροχο πάνω σε ζυμωτό ψωμί ή παξιμάδι, με σύκα, με μέλι, σε καλοκαιρινές σαλάτες, σε γλυκά ή αλμυρά πιτάκια.

Πηγή: eatme Απριλίου. Το eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής

Άνοιξητυρίελληνικά προϊόντα