Food & Drink|02.05.2020 09:30

Τι κάνει την ελληνική φέτα μοναδική;

Βαγγέλης Δρίσκας

Μεγαλώσαμε έχοντας ένα κομμάτι φέτας σχεδόν δίπλα σε κάθε πιάτο. Είναι από τα πιο χαρακτηριστικά ελληνικά προϊόντα και ένα από τα βασικά υλικά στην κουζίνα μας. Έχει ιστορία χιλιάδων ετών και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ελληνική γαστρονομία. Τη διεκδίκησαν πολλές χώρες που παρασκευάζουν λευκά τυριά άλμης, όμως η Φέτα είναι ένα ελληνικό ΠΟΠ προϊόν που έχει τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

Φτιάχνεται αποκλειστικά με πρόβειο ή αιγοπρόβειο γάλα, ωριμάζει σε άλμη τουλάχιστον δύο μήνες και διατηρείται στην άλμη. Επίσης, φτιάχνεται αποκλειστικά στην ηπειρωτική Ελλάδα και στη Λέσβο.

Βέβαια, στην αγορά θα βρείτε πολλές παραλλαγές σε λευκά τυριά άλμης, όπως το γίδινο τυρί ή τη γίδινη φέτα και τον τελεμέ, που φτιάχνεται μόνο με αγελαδινό γάλα.

Λένε πως το όνομά της το πήρε από τον τρόπο που σερβίρουμε αυτό το τυρί, κομμένο σε φέτες, ή από το γεγονός ότι το κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια, σε φέτες, για να το αφήσουμε να ωριμάσει μέσα στα βαρέλια. Κάθε φέτα, ανάλογα με την περιοχή στην οποία παράγεται, έχει ξεχωριστά χαρακτηριστικά στη γεύση, στα αρώματα και στην υφή. Όλα παίζουν ρόλο: η ράτσα των ζώων, το είδος των χόρτων με τα οποία τρέφονται τα πρόβατα, οι αναλογίες στα δύο είδη γάλακτος, ο χρόνος που ωριμάζει και η άλμη. Οι ορεινές φέτες λόγω της χλωρίδας των βουνών έχουν πιο αρωματική γεύση.

Πόσο καιρό ωριμάζει μια καλή φέτα;

Οι δύο μήνες είναι ο ελάχιστος χρόνος, όμως η καλή βαρελίσια φέτα μένει στην άλμη μέσα στο βαρέλι σχεδόν έναν χρόνο. Αυτή έχει και τη μεγαλύτερη πολυπλοκότητα στη γεύση και στα αρώματα.

Μαλακή ή σκληρή φέτα;

Όσο διάστημα ωριμάζει η φέτα, χάνει μέρος της υγρασίας της και σκληραίνει. Στη σκληρή φέτα είναι πιο έντονα τα αρώματα των χόρτων και των βοτάνων με τα οποία έχουν τραφεί τα πρόβατα. Συνήθως η σκληρή φέτα είναι πιο αλμυρή ή πικάντικη. Το γίδινο γάλα επίσης δίνει πιο σκληρή φέτα. Οι πιο βουτυράτες και μαλακές φέτες συνήθως παρασκευάζονται με πρόβειο γάλα που έχει πιο πολλά λιπαρά.

Τι κάνει τη φέτα πικάντικη; 

Ο τρόπος που πήζει το γάλα με πυτιά από μικρά ζώα, η ωρίμανση σε ξύλινο βαρέλι, το είδος του γάλακτος, για παράδειγμα, όταν υπάρχει γίδινο γάλα στο αρχικό μείγμα, ο τόπος και ο τρόπος που εκτρέφονται τα ζώα.

Πηγή: eatme Απριλίου. Το eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής.

ελληνικά προϊόνταφέτα