Food & Drink|08.05.2020 20:09

Πού κρύβεται ο πιο ωραίος καφές to go της Αθήνας;

Newsroom

Ήδη από την αρχή της εβδομάδας που ξεκίνησε η διαδικασία της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων αρχίσαμε δειλά-δειλά να κυκλοφορούμε, με την απαραίτητη προσοχή, πέρα από τα στενά όρια της γειτονιάς μας και να επιστρέφουμε σε κάποιες από τις αγαπημένες μας συνήθειές που είχαμε αφήσει για λίγο στην άκρη. Αν λοιπόν τις μέρες της καραντίνας σας έλειψε ένας ξεχωριστός espresso, με χαρακτήρα, γεμάτος αρώματα, ένας ωραίος cappuccino, ένας καφές φίλτρου, ένας latte ή ένας cold brew, την ώρα που κάνετε τη βόλτα σας ή κατευθύνεστε προς κάποια δουλειά, κάντε μια στάση μερικών λεπτών σε κάποιο από τα παρακάτω στέκια-πρεσβευτές του ποιοτικού καφέ (specialty coffee), τα περισσότερα από τα οποία επέστρεψαν τις προηγούμενες ημέρες. Φόρεσαν τις μάσκες και τα γάντια τους, έβαλαν μπρος καβουρδιστήρια και μηχανές και λειτουργούν με take away και κάποιες φορές και με delivery. Σε όλες τις περιπτώσεις, σας δίνουν τη δυνατότητα να αγοράσετε φρεσκοαλεσμένους καφέδες για το σπίτι με πολλά διαφορετικά γευστικά προφίλ, ούτως ώστε να διαλέξετε ανάλογα με τα γούστα σας. Ο καφές είναι προσωπική υπόθεση, σίγουρα όμως, όταν η φροντίδα ξεκινάει από τη συγκομιδή και την επεξεργασία του και συνεχίζεται στο καβούρδισμα και την παρασκευή του από τον barista, το αποτέλεσμα δικαιώνει την επιλογή.

Τhe Underdog

Οι Αθηναίοι λάτρεις του καλού καφέ το έχουν μόνιμα στην ατζέντα τους. Το ότι οι baristi του κερδίζουν τις διακρίσεις τη μια μετά την άλλη, τόσο σε εγχώρια όσο και σε διεθνή πρωταθλήματα μόνο τυχαίο δεν είναι. Αν ανήκετε κι εσείς σε εκείνους που εκτιμούν τη δουλειά του, θα χαρείτε να μάθετε ότι από την αρχή της εβδομάδας έχει στήσει το δικό του pop up store στην οδό Ηρακλειδών. Στην πρώτη είσοδο του μαγαζιού του Θησείου έχει διαμορφωθεί ένας ειδικός χώρος, όπου μπορείς κανείς να πάρει έναν από τους πιο ωραίους καφέδες της πόλης στο χέρι, χωρίς να χρειαστεί να μπει στα ενδότερα. Θα βρει espresso με πέντε διαφορετικά γευστικά προφίλ (Βραζιλία, Αιθιοπία, Παναμάς, Ονδούρα και μια πολύ ωραία Geisha), που καβουρδίζονται και αλέθονται επιτόπου, και πολύ αξιόλογο καφέ φίλτρου, ενώ αν προτιμάει κάποια κρύα παρασκευή, αξίζει να δοκιμάσει τον cappuccino, τον cold brew, αλλά και το καθιερωμένο πλέον espresso & tonic. Στο pop up store μπορεί επίσης να ψωνίσει καφέ αλλά και τις κάψουλες του Underdog για το σπίτι. Εναλλακτικά, μπορεί να παραγγείλει μέσω της Wolt. Και σ’ αυτή την περίπτωση πέρα από τα ροφήματα που έρχονται μέχρι το κατώφλι του, μπορεί να αγοράσει καφέ για οικιακή χρήση σε ειδικές συσκευασίες: έχει να διαλέξει ανάμεσα σε μια Βραζιλία (Sertao) με αρώματα σοκολάτας και ξηρών καρπών και μια Αιθιοπία (Yria) με νότες φράουλας, γιασεμιού και τροπικών φρούτων.

Ηρακλειδών 8, Θησείο, τηλ. 2130365393

Taf Coffee

Όταν πριν από δέκα χρόνια πρωτοάνοιξε τις τις πόρτες του στην Εμμανουήλ Μπενάκη καλά-καλά δεν ξέραμε τι πάει να πει specialty coffee, ούτε σκεφτόμασταν να περιγράψουμε έναν καλό καφέ μιλώντας για αρώματα φρούτων, λουλουδιών, σοκολάτας και ξηρών καρπών. Το Τaf Coffee Shop, που πρώτο σύναψε προσωπικές σχέσεις με μικρές φάρμες στις πιο χαρακτηριστικές καφεπαραγωγικές χώρες, συνέβαλε με ουσιαστικό τρόπο στην αλλαγή της αντίληψης που είχαμε για τον καφέ. Πυροδότησε εξελίξεις. Και συνέχισε ανάλογα, καλλιεργώντας συστηματικά την κουλτούρα του ποιοτικού καφέ. Οι καλά καταρτισμένοι baristi του έχουν πάντοτε πολλά κι ενδιαφέροντα να προτείνουν. Τώρα, μετά από ένα μικρό διάλειμμα λόγω καραντίνας, τα σακουλάκια με τους φρεσκοκαβουρδισμένους κόκκους, έχουν γεμίσει και πάλι τα ράφια και η ομάδα, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, σερβίρει καφέ to go ‒espresso, cappuccino, latte, flat white, το πολύ ωραίο ice brew (μια κρύα παρασκευή καφέ φίλτρου) και πάει λέγοντας‒ ενώ μπορείτε πάντα να ψωνίσετε για το σπίτι κάποιο από τα ισορροπημένα blends και τη σειρά single estate (αυτό σημαίνει ότι καθένας από τους καφέδες προέρχεται από μία συγκεκριμένη φάρμα) δικής τους εισαγωγής. Μια που και ο εν λόγω χώρος κάνει delivery μέσω της Wolt, αν μένετε στην ακτίνα του, μπορείτε αντί να περάσετε να πάρετε τον αγαπημένο σας καφέ να τον παραγγείλετε και μαζί του, επ’ ευκαιρία, να χαρείτε κι ένα banana bread, ένα κέικ κορότου ή μια μηλόπιτα.

Εμμανουήλ Μπενάκη 7 Αθήνα, τηλ. 2103800014

Μind the Cup

Αυτές τις μέρες επέστρεψε στο γνώριμο πόστο του και το πολύ δραστήριο coffee spot στο Περιστέρι, που έχει καρφώσει για τα καλά το σημαιάκι του στο χάρτη του καφέ της πόλης, χωρίς τραπεζάκια κάτω από τα πλατάνια, αλλά με τις μηχανές τoυ... ετοιμοπόλεμες. Αν περάσετε λοιπόν από την Αιμιλίου Βεάκη, κάντε μια στάση για να πάρετε στο χέρι το blend που προτείνουν (50% Κολομβία, 25% Βραζιλία, 25% Αιθιοπία) με νότες φουντουκιού, κράνμπερι, ανθικά αρώματα και γλυκόπικρη επίγευση σοκολάτας, ή κάποιους από τους μονοποικιλιακούς καφέδες που έχουν στη συλλογή τους (Νικαράγουα, Αιθιοπία, Ρουάντα). Ακόμη το κομμάτι του φαγητού, που συμπληρώνει την πρόταση με γλυκές και αλμυρές λιχουδιές, δεν το έχουν ενεργοποιήσει, πλην όμως κατά πάσα πιθανότητα δεν θα αργήσουν– οι πρώτοι που πέρασαν το κατώφλι με το που ξανάνοιξε πέτυχαν ένα σπιτικό κέικ μπανάνας. Να σημειώσουμε εδώ ότι στο Mind The Cup μπορείτε να αγοράσετε ό,τι χρειάζεστε για να φτιάχνετε ποιοτικό σπιτικό καφέ, δηλαδή, μύλους, ζυγαριές, chemex, drippers ή aeropress και, προφανώς, τους καφέδες που εισάγουν, καβουρδίζουν στο πατάρι και κόβουν οι ίδιοι. Και να προσθέσουμε, τέλος, ότι μας άρεσε πολύ η ιδέα τους να προσφέρουν καφετιέρες και καφέ φίλτρου για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείο Αττικόν.

Αιμιλίου Βεάκη 29, Περιστέρι, τηλ. 2105776010

Rabbit Punch

Και το πολύ όμορφο στέκι του Παγκρατίου, που με τα παλ χρώματα και το ιδιαίτερο στιλ του μοιάζει σχεδόν σαν να βγήκε από ταινία του Wes Anderson, άνοιξε και πάλι τις πόρτες του αυτή την εβδομάδα. Ο καφές του έρχεται από το αδερφό Underdog (καβουρδίζεται στο ισόγειο του μαγαζιού της Ηρακλειδών). Αυτές τις μέρες προτείνουν δύο, έναν από τη Βραζιλία με νότες φουντουκιού, σοκολάτας και αμυγδάλου και έναν από την Αιθιοπία, πιο φρουτώδη, με αρώματα φράουλας ροδάκινου και γιασεμιού. Με τις τζαμαρίες στο μπροστινό του κομμάτι ανοικτές, μπορείς να κάνεις την παραγγελία σου, όταν θα έρθει η σειρά σου, απέξω. Όταν είναι έτοιμη, μπαίνεις, πληρώνεις και φεύγεις με έναν μυρωδάτο espresso, έναν freddo cappuccinο, ένα latte fredo, έναν flat white, ζεστό ή κρύο, ή έναν cold brew στο χέρι. Και εδώ μπορείς να παραγγείλεις μέσω της Wolt, τόσο καφέδες, όσο και χειροποίητες σπιτικές λεμονάδες με cascara (είναι ένα «τσάι» που φτιάχνεται από τον αποξηραμένο φλοιό των «κερασιών» που περιέχουν τους κόκκους του καφέ) ή με τζίντζερ, όπως και ροφήματα αρωματικών φυτών και βοτάνων της Αnassa αλλά και ροφήματα σοκολάτας.

Ευφράνορος 40, Παγκράτι, τηλ. 2107567840

Warehouse

Τόσο στο Warehouse Project στα Εξάρχεια, όσο και στο Warehouse Edge στην Καλλιθέα μπορεί να πάρει κανείς στο χέρι έναν ωραίο καφέ από τη συλλογή της Wisecup Coffee Roasters, που κάνει πολύ ενδιαφέρουσα δουλειά, αλλά και κάποιο σνακ ή κάποιο από τα πιάτα που φτιάχνουν στην κουζίνα του. Πέρα από το take away, έχουν ξεκινήσει και delivery. Μέσω της Wolt (και από τα δύο καταστήματα) αλλά και μέσω του efood (από το κατάστημα στο κέντρο) μέχρι την πόρτα σας έρχονται πέρα από τους κρύους ή ζεστούς καφέδες της επιλογής σας και συσκευασμένοι φρεσκοαλεσμένοι κόκκοι από την Κολομβία, τη Γουατεμάλα ή την Αιθιοπία σε συσκευασίες των 250 γραμμαρίων, όπως επίσης και ροφήματα σοκολάτεα Valhrona, φρέσκοι χυμοί, χειροποίητες λεμονάδες, τσάγια, κι αρκετές προτάσεις του Warehouse για φαγητό και κρασί, που είναι οι άλλοι δύο, πέρα από τον καφέ, βασικοί του άξονες.

Μαυρομιχάλη και Βαλτετσίου 21, Εξάρχεια Tηλ: 2155408002 / Πεισιστράτου 4, Καλλιθέα, τηλ. 2109427722

Kudu Coffee Roasters

Σ’ αυτό το πολύ φιλικό coffee shop στο Νέο Ψυχικό, η διαρκής αναζήτηση στο πλούσιο σε υλικό τερέν του καφέ αντικατοποτρίζεται τόσο στα blends – το Habit με αρώματα ξηρών καρπών και μανταρινιού και επίγευση καραμέλας και εσπεριδοειδών έχει αποκτήσει τους πιστούς του– όσο και στους single origin (μοναδικής προέλευσης) καφέδες που έρχονται από την Αιθιοπία, τη Βραζιλία, την Κολομβία, το Ελ Σαλβαδόρ, την Κένυα, τη Γουατεμάλα, τον Παναμά... Μπορείς να πάρεις ένα καφέ to go σε χάρτινο ποτηράκι, να προμηθευτείς καφέ για το σπίτι καθώς επίσης και κάψουλες με την υπογραφή τους. Εδώ να δώσουμε τα εύσημα και στις πολύ καλαίσθητες συσκευασίες, που πρόσφατα βραβεύτηκαν στα European Design Awards για τον σχεδιασμό τους.

25ης Μαρτίου 22, Νέο Ψυχικό, τηλ. 21077223040

Cultivos

Αυτό το τελευταίο project της Τaf αναπτύχθηκε ραγδαία κι απλώθηκε γρήγορα σε πολλές γειτονιές της Αθήνας. Αυτή τη στιγμή έχει ήδη καρφώσει το σημαιάκι του στον Άγιο Στέφανο, στον Άγιο Δημήτριο, στη Νέα Σμύρνη, στην Πανόρμου, στο Κολωνάκι, στον Πειραιά και στου Ψυρρή, ενώ ένα ακόμη αδερφάκι θα ανοίξει άμεσα στην συμβολή Κολοκοτρώνη και Πραξιτέλους, στο κέντρο της πόλης. Εδώ έχετε να επιλέξτε μεταξύ του βασικού espresso blend και δύο καφέδων από μεμονωμένες φάρμες (Single Estate) που ασκούν βιώσιμες γεωργικές πρακτικές σε κάθε στάδιο παραγωγής και δείχνουν σεβασμό προς το περιβάλλον κι οι οποίες είναι ενταγμένες στο πρόγραμμα direct relationship της εταιρίας. Τα μαγαζιά της Νέας Σμύρνης και της Πανόρμου πέρα από το ότι λειτουργούν, όπως και τα υπόλοιπα, στη λογική του take away, κάνουν και delivery, μέσω της Wolt κι αυτά. Espresso, cappuccino, cappuccino mocha, flat white και τα λοιπά καθώς και μερικά ωραία σνακ έρχονται λοιπόν και... σου χτυπάνε το κουδούνι στο σπίτι ή στο γραφείο.

Χελμού 2, Άγιος Στέφανος, τηλ. 2108145559 / Ομήρου 48, Νέα Σμύρνη, τηλ. 2109358754 / Αγίου Δημητρίου 21, Άγ. Δημήτριος, τηλ. 210 9702401 / Ακτή Μιαούλη 33, Πειραιάς, τηλ. 2104292100 / Σκουφά 66 - 68, Κολωνάκι, τηλ. 2130319431-2 / Χριστοκοπίδου 14, Ψυρρή / Πανόρμου 48, Αμπελόκηποι

deliveryκαφέςtake awayAθήνα