Food & Drink|20.05.2020 16:19

Εδώ η κανέλα, εκεί το κάρι: Πώς να οργανώσετε τα μπαχαρικά σας

Newsroom

Μπαχάρι, μοσχοκάρυδο και κανέλα, μπούκοβο και κουρκουμάς, κύμινο, πάπρικα, τσίλι, καρδάμωμο, κόλιανδρος και τζίντζερ, ρίγανη, θυμάρι, θρούμπι και δεντρολίβανο, η λίστα με τα καρυκεύματα μοιάζει ατελείωτη. Η δοσολογία και οι συνδυασμοί μπορεί να προσαρμόζονται στα γούστα του καθενός, το φαγητό, όμως, χωρίς αυτά, θα ήταν πολύ πιο μονότονο. Πολύ πιο... ήσυχο. Σίγουρα δεν θα ήταν το ίδιο. Με μυρωδιές που σε ξεσηκώνουν, με γεύσεις που σε ταξιδεύουν, γοητευτικά, πολυπολιτισμικά, τα μπαχαρικά και τα αρωματικά βότανα έχουν κάτι το μαγικό. Αυτή τους τη δύναμη, για να τη διατηρήσουν, είτε είναι φύλλα, είτε σπόροι, είτε καρποί, είτε ρίζες και βολβοί, πρέπει να φυλάσσονται σωστά.

Το πρώτο που πρέπει να έχετε κατά νου είναι ότι δεν χρειάζεται να αγοράζετε μπαχαρικά σε μεγάλες ποσότητες, ούτως ώστε να τα καταναλώνετε σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα και όσο το δυνατόν πιο φρέσκα. Σε αρκετές περιπτώσεις για περισσότερη αρωματική ένταση μπορείτε, αντί να τα αγοράσετε αλεσμένα, σε μορφή πούδρας, να προτιμήσετε σπόρους και να τους περάσετε από το μύλο των μπαχαρικών ή να τους κοπανίσετε στο γουδί λίγο πριν το μαγείρεμα.

φωτογραφία: Hue12 photography (Unsplash)

Για να τα αποθηκεύσετε, διαλέξτε ένα σημείο της κουζίνας σας που βρίσκεται μακριά από φως και υγρασία. Φροντίστε να βρίσκονται σε απόσταση από τις εστίες θερμότητας καθώς με την υψηλή θερμοκρασία ξεθυμαίνει η γεύση και το άρωμά τους.

Αν δεν τα έχετε αγοράσει χύμα, σε σακουλάκια, τα μπαχαρικά μπορείτε πάντα να τα κρατήσετε στις συσκευασίες τους. Στην αντίθετη περίπτωση, το καλύτερο είναι να τα μεταφέρετε σε γυάλινα βαζάκια που κλείνουν πολύ καλά.

Αν θέλετε να είστε σίγουροι για το χρόνο που έχουν παραμείνει στο ντουλάπι, στο ράφι ή στο συρτάρι σας – πολλές φορές ορισμένα που δεν τα χρησιμοποιείτε ιδιαίτερα συχνά μπορεί να ξεχαστούν– σημειώστε σε μια μικρή ετικέτα το πότε τα αγοράσατε και κολλήστε την στο βαζάκι.

Για να τα βρίσκετε πιο εύκολα και να κερδίζετε χρόνο, οργανώστε τα με το σύστημα που σας βολεύει περισσότερο: αλφαβητικά, ανάλογα με τον τύπο τους (π.χ. τα αποξηραμένα βότανα, τα μπαχαρικά και τα διάφορα μείγματα χωριστά) ή τον τρόπο ή/και τη συχνότητα με τα οποία συνηθίζετε να τα χρησιμοποιείτε. Μπορείτε να κρατήσετε στο ίδιο σημείο όσα αξιοποιείτε κατά κύριο λόγο στα γλυκά, λόγου χάρη, ή όσα δίνουν μια καυτερή νότα στο φαγητό.

μπαχαρικάσυμβουλέςκουζίνα