Food & Drink|30.06.2020 10:43

To Λοκάλι, στου Ψυρρή, μόλις απέκτησε μια μποέμικη ταράτσα

Άντζελα Σταματιάδου

Η ελληνική pub που άνοιξαν ο Δημήτρης Κιάκος, η Χριστίνα Μοάτσου, ο Κώστας Σκουλικαράκης και ο Ρένος Γραμμένος στο πρώην Cine-Ψυρρή υπήρξε αναμφίβολα από τα πιο μεγάλα χιτ του περσινού καλοκαιριού. Τα τραπέζια, απλωμένα με τις απαραίτητες αποστάσεις ανάμεσα στις μουριές, στις ελιές, στις κουτσουπιές και στα λουλούδια, είναι μονίμως γεμάτα και φέτος, αλλά πλέον κάποιοι προσπερνάνε την αψιδωτή είσοδο και συνεχίζουν προς τα σκαλιά που οδηγούν στην κορυφή του πέτρινου κτιρίου.

Μέσα Λοκάλι, έξω Λοκάλι και τώρα... πάνω Λοκάλι – ένα από εκείνα τα μέρη στα ψηλά του αστικού τοπίου, που γράφουν τις ιστορίες του αθηναϊκού καλοκαιριού με μελάνι στο χρώμα του νυχτερινού ουρανού: η καινούργια ταράτσα, χαλαρή, σπαρμένη με φυτά και σειρές από πολύχρωμα λαμπιόνια, στήνει το δικό της ανέμελο μικροσύμπαν, όπερ, σε μια χρονιά που έχει τεστάρει ποικιλοτρόπως τα νοητικά και ψυχολογικά αντανακλαστικά μας, το λες παραπάνω από καλοδεχούμενο.

Στο μπαρ με την καλαμωτή, τα βιβλία του bartending στα ράφια, τη φωτεινή υδρόγειο και τα διάφορα ποτό-αποφθεύγματα ο Ηλίας Μαρινάκης και ο Κωνσταντίνος Σαμπανιώτης φτιάνουν ένα ελαφρύ κι ευκολόπιοτο Local Νegroni με τζιν αρωματισμένο με φράουλες και βατόμουρο, γλυκό στην αρχή πικρούτσικο μετά, και το σερβίρουν με ένα απίθανο γλειφιτζούρι με γεύση περγαμόντο, που του πάει πολύ. Φτιάχνουν και Βanana Colada, που δένοντας καρύδα κι ανανά με μπανάνα, σε μεταφέρει νοερά σε κάποια εξωτική παραλία κι ένα Gin & Tonic ονόματι «You are the gin to my tonic» που με καρπούζι, τζίντζερ και πιπέρι Σετσουάν, δεμένα σ’ ένα σύνολο πικάντικο και δροσιστικό μαζί, είναι πολύ ωραία επιλογή.

To «You are the gin to my tonic» και το Local Τ-Punch

Μετά είναι και το T-Punch, το οποίο στην προκειμένη συνδυάζει ρούμι agricole μαγειρεμένο με ανανά, τσίπουρο μαγειρεμένο με βούτυρο κακάο και λεπτοκομμένες φετούλες ροδάκινο κι είναι στιβαρό και ταυτόχρονα γοητευτικά φρουτένιο. To ίδιο τσίπουρο, το O/Purist, δημιούργημα δέκα εξαιρετικών Ελλήνων bartenders, ανάμεσα στους οποίους κι ο Δημήτρης Κιάκος, επιστρέφει στο Athenian Mule, συνδυασμένο με λικέρ κυδώνι, ginger beer και φρέσκο λάιμ.

Από τις 7 με 8, που έχει ακόμα φως και... happy hour, όλα τα παραπάνω θα τα πετύχετε σε χαμηλότερη τιμή (όλα τα κανονικά ποτά κατεβαίνουν στα 5 ευρώ και τα κοκτέιλ στα 6). Μπορείτε δε, αν θέλετε, να τσιμπήσετε και κάτι. Για να δοκιμάσετε την κουζίνα του Αντώνη Μαλίκι θα πρέπει να πιάσετε κάποιο από τα τραπέζια της αυλής, η ταράτσα όμως έχει τα δικά της: τρία διαφορετικά τυλιχτά έρχονται σε ένα κόκκινο καλαθάκι με χοντροκομμένες τηγανητές πατάτες με τη φλούδα τους. Τόσο αυτό με το κοτόπουλο, όσο και με το κεμπάπ φακής είναι συμπαθέστατα, αλλά ξεχωρίζω αυτό με το χοιρινό, το στραγγιστό γιαούρτι και τηγανητό κρεμμύδι ‒ η καπνιστή ντομάτα του δίνει λίγη ένταση παραπάνω. Εκτός αυτών θα βρείτε κι ένα πληθωρικό χοτ ντογκ και, φυσικά, τραγανές τηγανητές μπάμιες, ένα σνακ που από την πρώτη μέρα που άνοιξε το Λοκάλι έχει κάνει ένα μάλλον παρεξηγημένο λαχανικό μεγάλο σουξέ.

Το Λοκάλι Σαρρή 44, Ψυρρή, τηλ. 2103250673

Ψυρρήκοκτέιλμπαρταράτσα