Food & Drink|06.07.2020 16:54

Σ’ αυτή τη νέα τζελατερία θα δοκιμάσεις το παγωτό που προτιμάει ο Πάπας

Άντζελα Σταματιάδου

Το σορμπέ ανανά είναι πολύ καλό. Φοβερά δροσιστικό, έχει ατόφια τη γεύση του φρούτου ‒ ό,τι πρέπει αυτές τις μέρες που η θερμοκρασία έχει πάρει την ανιούσα. Το φιστίκι τους είναι πολύ εκφραστικό. Και μετά είναι και το Terza nota cacao, που συνδυάζει σοκολάτα με πορτοκάλι και ρούμι, κι η πλούσια σε γεύση, κρεμώδης Pulcinella, φτιαγμένη με φρέσκια ρικότα, νιφάδες σοκολάτας, φιστίκι και πορτοκάλι. Είναι λίγες μόνο από τις γεύσεις που συναντά κανείς στο Oggi, το οποίο έκανε πρόσφατα πρεμιέρα λίγα βήματα από την Πλατεία Συντάγματος, στην οδό Βουλής, προσθέτοντας μια ακόμη αξιόλογη επιλογή φρέσκου, χειροποίητου (artisanal) παγωτού στο χάρτη του κέντρου. 

Η εν λόγω τζελατερία, δημιούργημα του Carmelo Chiaramida, ξεκίνησε την ιστορία της στο Ούντινε, στα βορειοανατολικά της Ιταλίας, πριν από έξι χρόνια. Επεκτάθηκε στη Μπολόνια, στο Μιλάνο, στην Τεργέστη και στη Βενετία για να βγει και εκτός συνόρων, ξεκινώντας από τη Βαρκελώνη και το Σαντιάγο της Χιλής και φτάνοντας εν τέλει μέχρι τα μέρη μας. Στην Αθήνα την έφεραν η Αθηνά Γκικοπούλου-Ντούρα μαζί με τα τρία παιδιά της, την Αιμιλία, το Νικόλα και τον Χριστόφορο. Έτοιμα μείγματα, πρόσθετα και χρώματα δεν χρησιμοποιούν. Τα φιστίκια και τα αμύγδαλα έρχονται από τη Σικελία, από το Μπρόντε και την Άβολα αντίστοιχα, και τα φουντούκια από το Πιεμόντε. Τα φρούτα είναι εποχής, το γάλα το παίρνουν από τη φάρμα Κουκάκη, ενώ το γιαούρτι είναι κι αυτό ελληνικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κάπου ανάμεσα σε όλα αυτά το Oggi έκανε μια στάση στο... Βατικανό: ο Carmelo κι η ομάδα του ανέλαβαν να φτιάξουν παγωτό με αφορμή τη συνάντηση του Πάπα Φραγκίσκου με μερικούς από τους πιο σημαντικούς θρησκευτικούς ηγέτες του κόσμου ‒ σ’ έναν από τους τοίχους του ελληνικού παραρτήματος θα δείτε και το σχετικό πιστοποιητικό αριστείας.

Οι καρδινάλιοι δεν έβαλαν αλκοόλ, εσείς όμως μπορείτε να προσθέσετε μια δόση. Πίσω από τον κομψό μαρμάρινο πάγκο το πρωί φτιάχνουν και καφέ, τον οποίο μπορεί κανείς να συνοδεύσει, καθισμένος είτε σε κάποιο από τα τραπέζια στο πεζοδρόμιο είτε στο πατάρι, με γλυκά και αλμυρά σνακ (μπισκότα, κέικ καρότου, σουφλέ σοκολάτας, μάφιν, κρουασάν και μπάρες δημητριακών, ciabatta ή panini με ιταλικά τυριά και αλλαντικά). Και το βράδυ δροσιστικά ποτά, που αξιοποιούν με διαφορετικό τρόπο τη συλλογή από τα σορμπέ και τις γρανίτες που φιγουράρουν στα ψυγεία κι έχουν ήδη αποκτήσει αρκετούς φίλους: κάπως έτσι το πορτοκάλι συνδυάζεται με Disaronno, η φράουλα με βότκα και μέντα, το λεμόνι με τεκίλα κι ο ανανάς που λέγαμε παραπάνω με ρούμι και Malibu.

Oggi (Officina Gelato Gusto Italiano) Βουλής 17, Σύνταγμα, τηλ.: 2103246995

άφιξηπαγωτό