Food & Drink|06.08.2020 15:43

Σπέτσες: Στο Ποσειδώνιο το καλοκαίρι έχει άρωμα ιστορίας και γεύση από... μποστάνι

Άντζελα Σταματιάδου

Εύκολα προσβάσιμες κι από θάλασσα κι από στεριά ‒περνάς με θαλάσσιο ταξί από την Κόστα‒ οι Σπέτσες είναι αγαπημένος προορισμός, ιδανικός όταν θέλεις να χωρέσεις στο πρόγραμμα μια δόση χαλάρωσης, είτε αυτό σημαίνει λίγες μέρες είτε πιο πολλές. Την ώρα εκείνη που δεν έχεις ακόμη πατήσει στεριά και το νησί ανοίγεται μπροστά σου με τα αρχοντικά και τα παραδοσιακά σπιτάκια του, τις μικρές παραλίες και τα πεύκα, το Ποσειδώνιο δεσπόζει στο πλάνο.

Το εντυπωσιακό κτίριο του 1914, εμπνευσμένο από το στιλ των ξενοδοχείων της Κυανής Ακτής που τραβάει το βλέμμα είναι δημιούργημα του Σωτήριου Ανάργυρου, που πούλησε την καπνοβιομηχανία του στην Αμερική, επέστρεψε στον τόπο του κι έγινε ο μεγάλος ευεργέτης του. Με το ξενοδοχείο έδωσε σημαντική τουριστική ώθηση. Με την Αναργύρειο και Κοργιαλένιο Σχολή ανέβασε το πολιτιστικό επίπεδο κι έφερε μέχρι το νησί και τον Βρετανό συγγραφέα Τζον Φόουλς, που δούλεψε εκεί σαν καθηγητής Αγγλικών.

Η ανακαίνιση του ξενοδοχείου ξεκίνησε το 2009 και κράτησε 5 χρόνια

Το συναρπαστικό μυθιστόρημα Ο Μάγος, που κυκλοφόρησε το '55 και το οποίο ο Φόουλς το εμπνεύστηκε τον καιρό που ζούσε στο νησί ετοιμάζεται (έτσι φημολογείται τουλάχιστον) να γίνει τηλεοπτική σειρά. Και το ιστορικό ξενοδοχείο, που πριν από έξι χρόνια έκλεισε έναν αιώνα ζωής, παραμένει από τα πιο γοητευτικά τοπόσημα των Σπετσών. Η μαρμάρινη κεντρική σκάλα, τα αυθεντικά παλιά πλακάκια, το στιλ της μπανιέρας της εποχής σε κάποια από τα δωμάτια, τα μπαλκόνια με τα μαντεμένια κάγκελα του δίνουν μια ιδιαίτερη βίντατζ αύρα. Αν ανέβεις τα σκαλιά μέχρι την οροφή της σουίτας La Cupola, που φτιάχτηκε από καραβομαραγκούς του νησιού κι από μακρυά μοιάζει με ανάποδη καρίνα, νιώθεις ότι βρίσκεσαι σε καΐκι. Χάρη δε στη συνεργασία του Ποσειδωνίου με την Artion Galleries σχεδόν παντού βλέπεις τέχνη ‒ από την αίθουσα του πρωινού μπουφέ μέχρι τα σαλόνια και τις τραπεζαρίες ισογείου, με τα σύγχρονα έργα, Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, να δένουν όμορφα με το κλασικό ύφος του χώρου.

To εστιατόριο Library στη βεράντα

Αυτό είναι που κάνει ξεχωριστό το ξενοδοχείο, έχει χαρακτήρα. Το νιώθεις και γευματίζοντας ή δειπνώντας έξω στη βεράντα, όπου άλλοτε έδινε ραντεβού η αστική τάξη της Αθήνας, της Πόλης και της Σμύρνης. Από φέτος executive chef είναι ο Oλιβιέ Καμπανά. Το γαστρονομικό εστιατόριο On the Verandah θα επιστρέψει του χρόνου, καθώς λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών αυτού του καλοκαιριού στο Ποσειδώνιο αποφάσισαν να κινηθούν σε λίγο πιο απλή λογική. Ο σεφ λοιπόν, δίνει το πρώτο του σπετσιώτικο στίγμα στο Library με ένα (πιο απλό σε σχέση με ό,τι μας έχει συνηθίσει) μεσογειακό μενού, με πιάτα για όλες τις ώρες, όπως η κατακκόκινη, ελαφρά γλυκιά κρύα σούπα «Red on Red», με ντοματίνια, ντομάτες οργανικής καλλιέργειας, κάπαρη, παντζάρια, φρέσκο κρεμμύδι και ντρέσινγκ μπαλσάμικου, η τριλογία από ταρτάρ που δένει στεριά και θάλασσα ή το δροσερό καβούρι με σος ρεμουλάντ, σέλινο και iceberg.

O Γάλλος σεφ Ολιβιέ Καμπανά αξιοποιεί στα πιάτα του τοπικές πρώτες ύλες και προϊόντα από το βιολογικό κτήμα του ξενοδοχείου

Η κουζίνα είναι βασισμένη σε ελληνικά υλικά από τοπικούς παραγωγούς και από την ευρύτερη περιοχή του αργολικού κάμπου. Αρκετά δε έρχονται από το βιολογικό κτήμα του ξενοδοχείου. Στο «Bostani» περπατάς δίπλα σε σειρές σπαρμένες με τα ζαρζαβατικά και μυρωδικά της εποχής και βλέπεις τους λόφους να απλώνονται μπροστά σου και παρακάτω τη θάλασσα. Με τρατάρουν λίγη φρεσκοκομμένη ρόκα πριν φτάσω στο μεγάλο ξύλινο τραπέζι, που το στρώνουν (κατά παραγγελία) με πολλών λογιών καλούδια. Πικάντικη, σπιρτόζικη, είναι φοβερή. Η συνέχεια έχει φρέσκιες σαλάτες από το περιβόλι, στικς από τηγανητά κολοκυθάκια και μελιτζάνες, αυγά μάτια από τις κότες τους, που έρχονται αγκαζέ με ένα ωραίο ψωμί για βούτες. Είναι ωραία εδώ.

Η Paradise Beach

O σεφ εχει βάλει την πινελιά του και στο μενού της Paradise Beach στην Αγία Μαρίνα. Έχει ταραμοσαλάτα, πίτες και σαρδέλες που ψήνονται με ντομάτα στον ξυλόφουρνο, έχει και τα διεθνή του, από καρπάτσιο μέχρι fish & chips. Με τα λευκά κιόσκια, τα κρεμασμένα καπέλα στον τοίχο και τα πολύχρωμα γλυπτά κορίτσια της Κορεάτισσας Υοun Cho –από τη γκαλερί κι αυτά– σπαρμένα στο πράσινο, να αποτυπώνουν στιγμιότυπα παράλιας ανεμελιάς, η αναδιαμορφωμένη αμμουδιά μιξάρει ελληνικό καλοκαίρι και γαλλική ριβιέρα.

Tα κοκτέιλ του μπαρ Palms έχουν την υπογραφή του αθηναϊκού Baba au Rum

Αρχίζει να σουρουπώνει και ο χώρος μπροστά από το ξενοδοχείο αρχίζει να χαμηλώνει ρυθμούς κι εγώ πιάνω θέση κάτω από το φοίνικα του Palms, του μπαρ στα αριστερά της βεράντας, που φιλοξενεί για ένα ακόμη καλοκαίρι τις δημιουργικές προτάσεις του Baba Au Rum. Ο Θάνος Προυναρούς και η ομάδα του υπογράφουν μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα και καλοδουλεμένα κοκτέιλ που συναντά κανείς σε ελληνικό νησί. Ένα Fleurs du Mal, μια παραλλαγή του τζιν τόνικ με αρώματα λεμονιού και σέλερι, μάνγκο και πεύκου, είναι ομολογουμένως ωραίος τρόπος να αποχαιρετήσεις έναν τόπο που στα αρχαία χρόνια λεγόταν «Πιτυούσα». «Πευκοφυτεμένη», δηλαδή.

Poseidonion Grand Hotel Ντάπια, Σπέτσες, τηλ. 22980 74553

ξενοδοχείοPoseidonion Grand HotelΣπέτσεςεστιατόριο