Food & Drink|24.08.2020 16:29

Νόστιμο καλοκαίρι στον κήπο του Balthazar

Άντζελα Σταματιάδου

Όποτε ψάχνει κανείς κήπο για φαγητό ή/και ποτό στην Αθήνα το όνομά του θα πέσει σίγουρα στο τραπέζι. Το Balthazar είναι εδώ και χρόνια από τα πλέον χαρακτηριστικά σημεία για να νιώσεις καλοκαίρι στην πόλη. Το πράσινο σε τυλίγει ήδη με το που δρασκελίζεις το κατώφλι και βλέπεις τις σειρές από λουλούδια που έχουν τοποθετηθεί στα σκαλιά του νεοκλασικού του 1897 που το στεγάζει τους χειμώνες. Παραμέσα, τόσο τα τραπέζια στα διαφορετικά επίπεδα του κήπου, τα καναπεδάκια με τις αφράτες μαξιλάρες κάτω από τις πέργκολες και το μπαρ με τα «ανθισμένα» φωτιστικά έχουν όλα για φόντο φουντωτές φυλλωσιές.

Η ικανή δόση πρασινάδας σίγουρα το πριμοδοτεί. Μαζί με τις αλέγρες μουσικές, τα προσεγμένα κοκτέιλ και το ιδιαίτερο φαγητό του Χριστόφορου Πέσκια ο οποίος, ενσωματώνοντας στο μενού του στοιχεία από ποικίλες κουζίνες και μαγειρικά στιλ, αποδεικνύεται δεινός ισορροπιστής, το έχουν κάνει σταθερό ραντεβού. Το εστιατόριο και μπαρ της οδού Τσόχα έχει κερδίσει ένα πιστό κοινό που πάει και ξαναπάει. Ο χρόνος δείχνει να αποφασίζει κάθε φορά υπέρ του. 

Το καρπάτσιο λαβράκι με αχινό, αυγοτάραχο, passion fruit, ελαιόλαδο και ψημένο ψωμί

Ακούγοντας τη λέξη «γουασάμπι» (wasabi) το μυαλό σου πάει αυτόματα στο σούσι. Αλλά ο σεφ το βάζει σε μια καλωσοριστική φασολάδα, που πραγματικά σου κλέβει την καρδιά μ’ αυτή την απρόσμενη γιαπωνέζικη κάψα. Και το καρπάτσιο λαβράκι, όμως, παρότι δεν είναι καινούργιο, είναι πολύ ωραία περίπτωση: με νερό ντομάτας, passion fruit, καυτερή πιπεριά και ελαιόλαδο, κεντημένο με αχινό και λεπτές φετούλες αυγοτάραχου, έχει για παρέα τραγανή καψαλισμένη ψίχα ψωμιού για να κάνεις (ακομπλεξάριστα) βούτες.

Τα πικάντικα θαλασσινά tacos με τορτίγια από μπλε καλαμπόκι, ταρτάρ τόνου και καταπράσινες πινελιές μεξικάνικης σάλτσας πομπλάνο είναι πολύ νόστιμα, χαίρομαι όμως που ο σεφ έχει κρατήσει και τα «σουτζουκάκια αλλιώς», που δεν περνάνε ούτε από σχάρα ούτε από κατσαρόλα. Πλασμένα από μοσχαρίσιο ταρτάρ, καρυκευμένα με σμυρνέικα αρώματα, αντί για ρύζι σερβίρονται με τραγανά φύλλα ρυζιού και κρέμα αβοκάντο κι είναι πραγματικά ωραία ιδέα.

Η τάρτα ντομάτας με κατσικίσιο τυρί και σορμπέ ντομάτας

Τα ασιατικά ντάμπλινγκς γαρίδας είναι πάντα καλοφτιαγμένα και γευστικά. Κι είναι κι εκείνη η έξοχη τάρτα με τραγανή βάση, κατσικίσιο τυρί από τη Φάρμα Μαλτέζου στην Εύβοια, ζελέ ντομάτας, σορμπέ ντομάτας και αποξηραμένη ελιά – από τα φετινά πιάτα που δεν πρέπει να χάσετε. Μετά μπορείτε να συνεχίσετε με το μαγιάτικο alla puttanesca, με κολοκυθάκια, χρωματιστές πιπεριές, ελιές και κάπαρη. Ή να το γυρίσετε σε κρέας.

Η κουζίνα πλέκει εξωτικά και μεσογειακά στοιχεία, οικείες γεύσεις και δημιουργικότητα – ο Χριστόφορος Πέσκιας, άλλωστε, είναι ένας σεφ που στην μακρόχρονη πορεία του μας έχει χαρίσει ουκ ολίγα ιδιαίτερα πιάτα. Θα δεις όμως πάντα να κυκλοφορούν κι αφράτα κεφτεδάκια με πατάτες τηγανιτές. Πέρα από το ότι άμα πουν να τα βγάλουν θα γίνει... διαδήλωση, είναι μέρος ενός σεναρίου φιλικό στο χρήστη, που ταΐζει την περιέργεια, την ανάγκη για κάτι το διαφορετικό, φροντίζει όμως ο καθένας να βρίσκει κάτι που του ταιριάζει. Είναι κι αυτό ένα από τα στοιχεία που έχουν κάνει το Balthazar σταθερό σημείο αναφοράς.

Βalthazar Τσόχα 27, Αμπελόκηποι, τηλ: 2106441215. Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά, βράδυ. Μέση τιμή κατά άτομο€ 40 - 50

μπαρεστιατόριοκοκτέιλ