Food & Drink|02.09.2020 20:34

Βon Βon Fait Maison: Γλυκιά άφιξη στο κέντρο της Αθήνας

Άντζελα Σταματιάδου

Η οδός Πετράκη μπορεί να είναι μικρή το δέμας, αλλά έχει γευστικές προτάσεις για κάθε διάθεση. Σε κάθε βήμα σχεδόν βρίσκεις κάτι διαφορετικό: καφέ, μεξικάνικο και χαβανέζικο street food, ιταλικό φαγητό, μεζέδες με νοσταλγική αύρα, ένα ωραίο ποτήρι κρασί... Αυτό το πολύστροφο πεζοδρομημένο στενάκι ανάμεσα στην Ερμού και τη Μητροπόλεως διάλεξε ο Κρίτων Πουλής για το καινούργιο Bon Bon Fait Maison, που ήρθε να προσθέσει στο παραπάνω «ψηφιδωτό» μια σειρά από ιδιαίτερα γλυκά και παγωτά.

Το άρτι αφιχθέν ζαχαροπλαστείο είναι το τέταρτο κατά σειρά «τέκνο» του Κρίτωνα, ο οποίος ξεκίνησε σπουδάζοντας μαγειρική, στην πορεία όμως κόλλησε το μικρόβιο της ζαχαροπλαστικής. Όταν μετά από δέκα χρόνια στο πλάι του Γάλλου μαέστρου της υψηλής πατισερί Πιέρ Ερμέ επέστρεψε στην Ελλάδα, θέλοντας να βάλει σφραγίδα του στο εδώ γλυκό «σκηνικό» δημιούργησε το 2017, το πρώτο Bon Βon Fait Maison στα Κύθηρα. Το δεύτερο, στη Μύκονο, ήρθε αμέσως μετά. Και τώρα, ένα χρόνο αφότου έκανε το ντεμπούτο του και το εργαστήριο-ατελιέ ζαχαροπλαστικής του σε μια αποθήκη των αρχών του περασμένου αιώνα στον Πειραιά, έπιασε πόστο και στο κέντρο.

Με το μπαίνεις, το πρώτο που βλέπεις είναι η βιτρίνα με τα χειροποίητα παγωτά, από μαύρη σοκολάτα, στρατσιατέλα και καϊμάκι μέχρι ένα vegan παγωτό με γάλα καρύδας, passion fruit και βανίλια Μαδαγασκάρης ή φουντούκι με γάλα αμυγδάλου, όπως επίσης και σορμπέ μάνγκο, λάιμ με φρέσκο βασιλικό, μανταρίνι ή κεράσι. Παραδίπλα βρίσκονται παραταγμένα τα γλυκά. Πλάι σε δελεαστικά Paris-Brest που γράφουν «Γαλλία» στην ούγια, τσίζκεικ λεμονιού με λεπτά φύλλα αλατισμένης λευκής σοκολάτας και νουγκατίνες θα ανακαλύψετε και το «Από την Αίγινα στην Κεϋλάνη»: το φιστίκι Αιγίνης ‒ που στο εργαστήριο του Πειραιά το καβουρδίζουν, το κάνουν πάστα και το χρησιμοποιούν σε διάφορες παρασκευές‒ γίνεται ντακουάζ και συνδυάζεται με κρέμα ζαχαροπλαστικής κεντημένη με κομματάκια μήλου που σιγοψήνεται ώστε να παραμείνει τραγανό και μια ανάλαφρη κρέμα (chiboust) με κανέλα Κεϋλάνης.

Δεν είναι μόνο το μυρωδάτο φιστίκι του αγαπημένου νησιού του Αργοσαρωνικού. Ο Κρίτων Πουλής πειραματίζεται με αρκετά ακόμη ελληνικά υλικά, βρίσκοντας τόπους συνάντησης των γαλλικών τεχνικών και των συνηθειών του ελληνικού κοινού, το οποίο στη γκάμα του Bon Bon Fait Maison θα βρει και το οικείο, θα βρει και απρόσμενο – παγωτό με γεύση φρέσκου φύλλου συκιάς λόγου χάρη. Πορτοκάλια και λεμόνια από τη Λακωνία, χιώτικα μανταρίνια και μαστίχα βάζουν την πινελιά τους σε αρκετά από τα γλυκά και τα παγωτά της συλλογής. Τώρα, ο pastry chef μαζί με την ομάδα του σκέφτεται τρόπους να αξιοποιήσει το χαμομήλι σε κάποιες νέες συνταγές του. Πιάνει να μου λέει και για ένα ταχίνι από σουσάμι καβουρδισμένο σε ξυλόφουρνο που έρχεται από το Παγγαίο, το οποία θα συνδυάσει με μέλι ηλίανθου και φουντούκι σε κάποιο από τα γλυκά που είναι καθ’ οδόν. Κι έρχονται και μακαρόν, πολλά καινούργια μακαρόν.

Πέρα από το να διαλέξετε κάποιο γλυκό ή παγωτό για το σπίτι, στο Bon Bon Fait Maison της Αθήνας μπορείτε να κάνετε μια στάση από νωρίς το πρωί για πάρετε στο χέρι έναν μονοποικιλιακό καφέ της Wisecup και μερικά φρεσκοψημένα cookies, κρουασάν που τα γεμίζουν με χειροποίητη μαρμελάδα σμέουρο, με μέλι και ταχίνι ή με πραλίνα, όπως και μάφιν – κλασικά ή σε vegan εκδοχή. Για τη συνέχεια δεν ξέρω, αλλά έτσι θα ξεκινήσει σίγουρα γλυκά η μέρα.

Bon Bon Fait Maison, Πετράκη 30, Σύνταγμα, τηλ.: 2103318703. Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα-Πέμπτη 8:30-1:00, Παρασκευή 8:30-2:00, Σάββατο 10:00-2:00, Κυριακή 10:00-1:00.  

γλυκόπαγωτόζαχαροπλαστείο