Food & Drink|10.09.2020 07:51

Σαφάρι... παγωτού: 5 δροσιστικές, απολαυστικές στάσεις στο κέντρο της Αθήνας

Άντζελα Σταματιάδου

H καλύτερη εποχή για παγωτό είναι... πάντα. Κανείς δεν λέει όχι σε μια αρωματική, δροσιστική, βελούδινη μπάλα (κι όχι μόνο μία) που τον κάνει να νιώθει σαν παιδί. Πόσο μάλλον τώρα, όταν διανύοντας την απόσταση από το οικείο και το νοσταλγικό μέχρι το καινούργιο, το συναρπαστικό, το παγωμένο επιδόρπιο βάζει τον πήχη όλο και πιο ψηλά. Μια βόλτα στο κέντρο της Αθήνας, το οποίο μετά τις ήσυχες μέρες του Αυγούστου ξαναβρίσκει σιγά-σιγά τους ρυθμούς του, θα σας πείσει και με το παραπάνω για του λόγου το αληθές.

Εμείς σας προτείνουμε πέντε διευθύνσεις για φρέσκα, χειροποίητα και καλά... μελετημένα παγωτά που με προσεκτικά διαλεγμένες πρώτες ύλες και τεχνική αντικατοπτρίζουν το σύγχρονο πρόσωπο της πιο αγαπημένης καλοκαιρινής κι όχι μόνο συνήθειας. Άλλα παλιότερα, άλλα πρόσφατες αφίξεις, τα παρακάτω εξειδικευμένα στο παγωτό καταστήματα επιστρέφουν στην παράδοση, πειραματίζονται και, με γεύσεις άλλοτε κλασικές, διαχρονικές κι άλλοτε πιο περιπετειώδεις, πιο απρόσμενες, πιο ανατρεπτικές, καλύπτουν διαφορετικά γούστα και διατροφικές επιλογές. Και χτυπάνε μυστικούς νευρώνες.

To Βοn Bon Fait Maison άνοιξε πρόσφατα και στην οδό Πετράκη

Αυτό που θα σας κάνει κλικ μπορεί να είναι ένα πλούσιο, μαστιχωτό καϊμάκι που μοσχοβολάει μαχλέπι. Μια πυκνή, εθιστική σοκολάτα με βαθιά γεύση. Μια κουταλιά φιστίκι, που έρχεται από τη Σικελία, το Ιράν ή στην Αίγινα και κατά κοινή ομολογία είναι το καλύτερο «ραντάρ» για να εντοπίσεις ποιος κάνει καλό παγωτό. Μπορεί να είναι όμως και φουντούκι με γάλα αμυγδάλου. Μασκαρπόνε με σύκα. Ή ένα παγωτό κανέλα με σταφίδες και ρακή. Εκεί έξω κυκλοφορούν πολλά κι ενδιαφέροντα.

Πολλές νέες ιδέες «φορτίζουν» δημιουργικά το πεδίο του παγωτού


Le Greche

Πάντα θα δείτε, ό,τι ώρα και να ’ναι, κάποιους να χαζεύουν τη μικρή, αλλά πλούσια σε υλικό βιτρίνα ή να στέκονται απέξω βουτώντας το κουταλάκι τους σ’ ότι περιέχει κάθε φορά στο χάρτινο κυπελάκι με το λογότυπό του. Στο εργαστήριο του Le Greche το σιτσιλιάνικο φιστίκι και το πιεμοντέζικο φουντούκι συναντούν τον κρητικό ανθότυρο, τα καλαματιανά σύκα, την κορινθιακή σταφίδα. Τα παγωτά του έχουν γίνει κλασική αξία.

Φιστίκι-θεσμός, κροκάν αμυγδάλου, ωραία, βαθιά γευστική σοκολάτα, σκέτη αλλά και με πορτοκάλι ή με ρούμι και δαμάσκηνα, αλμυρή καραμέλα, πάβλοβα, μασκαρπόνε με σύκα, φινετσάτη ρικότα αρωματισμένη με περγαμόντο και Aperol, είναι μερικές μόνο από τις γεύσεις του success story της Μητροπόλεως. Από εκεί ξεκίνησε η πολύ αγαπητή gelateria της Εύης Παπαδοπούλου και στη συνέχεια επεκτάθηκε στο Νέο Ψυχικό και στην Αγία Παρασκευή. 

Μητροπόλεως 16Α, τηλ.: 2167006458

T

Kόκκιον

Στην οδό Πρωτογένους στου Ψυρρή, έχοντας για γείτονες μπαρ, σκεϊτάδικα, δισκάδικα και μαγαζιά με second hand ρούχα, ο μικρός αυτός ναός του παγωτού, δημιούργημα του πολύ ταλαντούχου ζαχαροπλάστη Βασίλη Παπαματθαίου, με το που άνοιξε κέντρισε την προσοχή όσων κινούνταν στην περιοχή. Μετά, τα νέα διαδόθηκαν στόμα με στόμα. Με γάλα από τη Bόρεια Ελλάδα, γαλλική σοκολάτα και πολλές ακόμη πρώτες ύλες που έρχονται από διάφορα σημεία του κόσμου στο Κόκκιον ανοίγουν μια πλούσια παλέτα γεύσεων. Ανεβαίνεις μερικά σκαλάκια για να φτάσεις μπροστά στον πάγκο, παίρνεις να διαβάζεις το μαυροπίνακα στα αριστερά και δεν ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις.

Η κρέμα με μπισκότο βουτύρου έχει μια νοσταλγική, θαρρείς καθησυχαστική γεύση, το ωμό αμύγδαλο με τόνκα είναι εξαιρετικά αρωματικό κι αξίζει να το τολμήσετε, και μετά είναι και το παγωτό με φρεσκοκαβουρδισμένο καφέ και Baileys, η λευκή σοκολάτα με κομματάκια φράουλας, η μαύρη με passion fruit, το φιστίκι και πάει λέγοντας. Από τα σορμπέ, εκείνο με το λεμόνι και τη λουίζα είναι τοπ. 

Πρωτογένους 2, τηλ.: 6981563511

T

Oggi - Officina Gelato Gusto Italiano

Δεν πάει πολύς καιρός που η εν λόγω gelateria, η οποία μετράει αρκετά καταστήματα στην πατρίδα της την Ιταλία κι έχει καρφώσει το σημαιάκι της στη Βαρκελώνη και στο Σαντιάγο της Χιλής, έφτασε μέχρι τα μέρη μας. Στην Αθήνα την έφεραν η Αθηνά Γκικοπούλου-Ντούρα και τα τρία της παιδιά, τα οποία έμαθαν την τέχνη του gelato δίπλα στον δημιουργό του Oggi, τον Carmelo Chiaramida, και την ομάδα του. Τα φιστίκια και τα αμύγδαλα έρχονται από τη Σικελία, από το Μπρόντε και την Άβολα αντίστοιχα, και τα φουντούκια από το Πιεμόντε. Το γάλα το παίρνουν από τη φάρμα Κουκάκη, ενώ το γιαούρτι είναι κι αυτό ελληνικό.

Μη χάσετε το Terza nota cacao, που συνδυάζει σοκολάτα με πορτοκάλι και ρούμι και την πλούσια σε γεύση, κρεμώδη Pulcinella, φτιαγμένη με φρέσκια ρικότα, νιφάδες σοκολάτας, φιστίκι και πορτοκάλι. Είναι πολλές ακόμη γεύσεις, ανάμεσά τους και πολλές vegan επιλογές παγωτών, όπως και σορμπέ με φρέσκα φρούτα και πολύ ζωντανή γεύση, που αξίζει να δοκιμάσετε: ροδάκινο, μπανάνα, σπιρτόζικος, δροσιστικός ανανάς, καρπούζι... 

Βουλής 17, τηλ.: 2103246995  

T

Dickie Dee

Εμφανίστηκε πριν μερικά χρόνια, όμορφο, ντυμένο στα ροζ, με πρωταγωνιστή το soft παγωτό όπως δεν το είχαμε ξαναδεί, κι έκλεψε πολλές καρδιές. Στο Dickie Dee φτιάχνουν artisanal παγωτό μηχανής με γεύση ανθόγαλο, φιστίκι Σικελίας, αλατισμένη καραμέλα, ζύμη cookies (είναι όντως σαν ρευστή ζύμη μπισκότου), μάνγκο και vegan σοκολάτα. Κι αν θέλεις, ζητάς να στο τυλίξουν με μαλλί της γριάς και να το πασπαλίσουν με ζαχαρωτά, σοκολατένιες πέρλες και πολύχρωμα κουφετάκια και κάνεις το πιτσιρίκι που έχεις μαζί σου πολύ, πολύ χαρούμενο. Τώρα τελευταία στράφηκαν και προς το gelato, εμπλουτίζοντας την πρόταση τους με δώδεκα νέες γεύσεις, που δημιούργησαν σε συνεργασία με ένα εργαστήριο παρασκευής παγωτού στο Περιστέρι.

Πέρα από ιδιαίτερες επιλογές παγωτού, που κεντρίζουν το ενδιαφέρον όσων κοντοστέκονται μπροστά στη βιτρίνα που έχει τοποθετηθεί στην είσοδο στην οδό Βουλής, όπως ανθότυρο με μέλι, κανέλα με σταφίδες και ρακί, ρυζόγαλο, τσουρέκι, βουβαλίσιο καϊμάκι, στραγγιστό γιαούρτι με κράνμπερι και γκότζι μπέρι, προτείνουν και σορμπέ χωρίς ζάχαρη, που επίσης ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα, όπως σύκο και ροδάκινο. 

Βουλής 23, τηλ.: 2103238277

T

Βοn Bon Fait Maison

Πάει ένας μήνας περίπου που το τέταρτο κατά σειρά Bon Bon Fait Maison του ζαχαροπλάστη Κρίτωνα Πουλή άνοιξε τις πόρτες του στην πεζοδρομημένη οδό Πετράκη, οπότε μετά τα Κύθηρα, τη Μύκονο και τον Πειραιά, όπου βρίσκεται το εργαστήριο-ατελιέ του, έχει κανείς την ευκαιρία να δοκιμάσει την πολύ ενδιαφέρουσα γκάμα γλυκών καθώς επίσης και τα χειροποίητα παγωτά του και στο κέντρο.

Το περίφημο παγωτό από φύλλο συκιάς που γίνεται ανάρπαστο με το που εμφανίζεται μπορεί να έχει τελειώσει αυτή την εποχή, στη βιτρίνα όμως φιγουράρουν από μαύρη σοκολάτα, στρατσιατέλα και καϊμάκι μέχρι ένα vegan παγωτό με γάλα καρύδας, passion fruit και βανίλια Μαδαγασκάρης ή ένα άλλο που συνδυάζει φουντούκι με γάλα αμυγδάλου, όπως επίσης και σορμπέ μάνγκο, σορμπέ λάιμ με φρέσκο βασιλικό, πολύ αρωματικό σορμπέ με γεύση χιώτικου μανταρινιού... Έχει πολλά να ανακαλύψει κανείς κι εδώ. 

Πετράκη 30, τηλ.: 2103318703

T

 

σορμπέπαγωτό