Food & Drink|30.09.2020 13:04

Μηλέικη καρπουζόπιτα: Γεύση νησιού στο τέλος του καλοκαιριού

Άντζελα Σταματιάδου

Και το περίφημο κουφέτο θα το χαρείς, το γλυκό του γάμου και των αρραβώνων που έχει διάφορα πρόσωπα στις Κυκλάδες και το οποίο στη Μήλο το φτιάχνουν με άσπρη κολοκύθα πέρα από το μέλι και τα αμύγδαλα, και τα αμυγδαλωτά, και τα ροφιόλια, τα πιτάκια με το καρύδι, τη φρυγανιά και το κανελογαρίφαλο, και τη γλυκιά κολοκυθόπιτα με τη σταφίδα που οι Μηλιές ετοιμάζουν με περισσή μαστοριά. Αλλά δεν μπορείς να φύγεις χωρίς να δοκιμάσεις και την καρπουζόπιτα, φτιαγμένη με τα μικρά άνυδρα καρπουζάκια του νησιού, που οι ντόπιοι τα λένε μπουζιτάκια: μια λεπτή, μαλακή γλυκιά πίτα, καλυμμένη με τραγανό σουσάμι, με τη γεύση του φρούτου που συντροφεύει τα ελληνικά καλοκαίρια συμπυκνωμένη.

Καρπούζι, ζάχαρη, μέλι, αλεύρι, κανέλα, ενίοτε και γαρίφαλο, ελαιόλαδο κι αυτό είναι όλο. Από εκείνα τα γλυκίσματα που γεννήθηκαν εκ των ενόντων, αυτό το λιτό, αρωματικό κι ελαφρύ θερινό τραταμέντο, δεν είναι δύσκολο στην παρασκευή. Όλος ο μπελάς της καρπουζόπιτας είναι να βγάλεις τα κουκούτσια. Την καρπουζόψιχα τη δουλεύουν με τα χέρια πριν της προσθέσουν τα υπόλοιπα υλικά. Τα μικρά κομματάκια του φρούτου τα νιώθεις όταν τρως αυτή την ωραία, φημισμένη στη μηλέικη εκδοχή της, κυκλαδίτικη πίτα.

Από τις άξιες ντόπιες μαγείρισσες τη δοκίμασα πριν από μερικές μέρες που βρέθηκα στον τόπο τους (στο πλαίσιο του Delicious Milos, μιας πρωτοβουλίας εστιατόρων, ξενοδόχων και παραγωγών του νησιού που θέλησαν να αναδείξουν το γευστικό πλούτο του νησιού). Έβαλαν πολλές κατσαρόλες και ταψιά στη φωτιά για χάρη μας, σαν να ήμασταν μουσαφίρηδες στο σπίτι τους. Τη συνταγή που θα διαβάσετε παρακάτω μου την έδωσε ο Βασίλης Παπικινός, ο οποίος πριν από σχεδόν είκοσι χρόνια έστησε στον αλευρόμυλο του παππού του, στον Παρασπόρο, το δικό του εστιατόριο –«Αλευρόμυλο» το βάφτισε– όπου μαγειρεύει με μηλέικες πρώτες ύλες πολλές νοστιμιές. Μια συνταγή για το τέλος Σεπτέμβρη, με τη θάλασσα σχεδόν ζεστή ακόμη, φινάλε σε ένα περίεργο καλοκαίρι, γλυκιά τόσο-όσο.

Καρπουζόπιτα

  • 1 1/2 κιλό καρπούζι (ψίχα του φρούτου) χωρίς τα κουκούτσια 
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 3/4 φλιτζάνι μέλι
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 3 1/2 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουταλάκι γλυκού κανέλα 
  • 1/2 κουταλάκι γλυκού γαρίφαλο (προαιρετικά)
  • 1/2 φλιτζάνι τσαγιού σουσάμι

Λιώνουμε με τα χέρια την ψίχα του καρπουζιού, προσθέτουμε το ελαιόλαδο,τη ζάχαρη το μέλι και την κανέλα (προαιρετικά και το γαρίφαλο) και ανακατεύουμε ελαφρά. Προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας καλά για να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά. Λαδώνουμε ένα ταψί με ελαιόλαδο και απλώνουμε το μείγμα του καρπουζιού, το πασπαλίζουμε με το σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 1 ώρα το πολύ.

συνταγήΜήλοςκαρπούζιγλυκά