Food & Drink|13.12.2020 11:26

Μελομακάρονα με τρεις διαφορετικούς τρόπους

Newsroom

Ανασκουμπωθείτε, ετοιμάστε λεκάνες, μπολ και ταψιά και φτιάξτε μπόλικα γιατί εξαφανίζονται από την πιατέλα στο πι και φι. Χωρίς μελομακάρονα Χριστούγεννα δεν νοούνται. Έτσι που είναι μελωμένα, πασπαλισμένα με το χοντροκοπανισμένο καρυδάκι τους, που κάποιες φορές μπαίνει και στη ζύμη, και μοσχομυρίζουν κανέλα και γαρίφαλο, είναι αδύνατο να τους αντισταθείς. Τι μελομακάρονα όμως; Μαλακά; Τραγανά; Κάπου στη μέση; Μικρούτσικα; Μεγάλα; Γεμιστά; Με έξτρα δόση μελιού;

Παρακάτω θα βρείτε τρεις συνταγές που πατάνε στην παράδοση, για να τηρήσετε το γλυκό έθιμο με όλες τις τιμές. Μια για μελομακάρονα που έχουν ανάμεσα στα συστατικά τους και λίγο σταχτόνερο (λέγεται και αλισίβα ή θολόστακτη) θυμίζοντας μια παλιά συνήθεια, τα οποία μπορείτε να τα εκμοντερνίσετε λίγο αν θέλετε, γεμίζοντάς τα με αποξηραμένα κράνμπερι και δαμάσκηνα, μια για κλασικά, μοσχοβολιστά μελομακάρονα με αλεύρι και σιμιγδάλι και μια ακόμη για ισλί, που δεν είναι ακριβώς μελομακάρονα, αλλά ένα γλύκισμα που τους μοιάζει πολύ ‒ συνηθίζεται τόσο στην ποντιακή, όσο και στη μικρασιατική και στην αρμένικη κουζίνα και αξίζει να το προσθέσετε στο συνταγολόγιό σας.

Έχετε πάντα κατά νου ότι, σε όλες τις περιπτώσεις, δεν πρέπει να τα ζυμώσετε πολύ. Πρέπει να τα πλάσετε σχετικά γρήγορα, γιατί όση περισσότερη ώρα μένει η ζύμη, τόσο περισσότερο σφίγγει και δεν γίνονται τόσο αφράτα.

Μελομακάρονα σιμιγδαλένια

φωτογραφία: iStock/Ideal Image

 Μελομακάρονα με σταχτόνερο, κράνμπερι και δαμάσκηνα

Ισλί ή ιτσλί

Το σιρόπιασμα και τα μυστικά του

Μόλις τα ξεφουρνίσατε και τίθεται το φλέγον ερώτημα: κρύα μελομακάρονα σε καυτό σιρόπι ή ζεστά μελομακάρονα σε κρύο σιρόπι; Οι... σχολές είναι δύο. Πριν αποφασίσετε πορεία, ρίξτε μια ματιά στο βίντεο που ακολουθεί:

συνταγέςΧριστούγενναμελομακάροναγιορτές