Food & Drink|18.01.2021 13:58

Εύκολα και γρήγορα: 5 νόστιμες ιδέες με αβοκάντο

Newsroom

Κάτι τρέχει με το αβοκάντο. Το τροπικό φρούτο με το ωοειδές σχήμα και τη βουτυράτη σάρκα, που από το Μεξικό, το οποίο παραμένει η χώρα με την μεγαλύτερη παραγωγή, διαδόθηκε σε όλο τον πλανήτη, και εξελίχθηκε σε διατροφικό... φετίχ. Το Instagram τού έχει μεγάλη αδυναμία. Σε διάφορα σημεία του κόσμου έχουν ξεφυτρώσει κατά καιρούς θεματικά εστιατόρια αφιερωμένα στο αβοκάντο. Πολλοί οπαδοί της υγιεινής διατροφής ορκίζονται στο όνομά του.

Πέρα από την τάση, το αβοκάντο είναι νόστιμο και πολύ θρεπτικό, πλούσιο σε βιταμίνες, κάλιο, μαγνήσιο και καλά λιπαρά. Τρώγεται και σκέτο, με λίγο λεμόνι και αλάτι, μπαίνει λιωμένο ή σε φετούλες σε σάντουιτς, δίνει χρώμα και γεύση στις πράσινες σαλάτες και στα ζυμαρικά, αποτελεί βασικό συστατικό για πολλά διαφορετικά ντιπ, ενώ αντικαθιστά το βούτυρο και το λάδι σε ποικίλες συνταγές, όχι μόνο αλμυρές αλλά και γλυκές.

Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε κατά μήκος τον καρπό / φωτογραφία: Louis Hansel (Unsplash)

Παρακάτω θα δείτε μερικές εύκολες και γρήγορες ιδέες με τα αβοκάντο σε πρώτο ρόλο (στην αγορά θα βρείτε και ντόπια, με την Κρήτη να διαθέτει τα περισσότερα δέντρα στη χώρας, και εισαγόμενα). Όταν θέλετε να τα χρησιμοποιήσετε σχετικά άμεσα, μην αγοράσετε άγουρα και σκληρά, ευελπιστώντας ότι θα μαλακώσουν. Υπάρχει βέβαια το «τρικ» της χάρτινης σακούλας στην οποία τα τοποθετούμε μαζί μια μπανάνα ή ένα μήλο, φρούτα που παράγουν αιθυλένιο, ούτως ώστε να επιταχύνουμε τη διαδικασία της ωρίμανσης, αλλά δεν πετυχαίνει πάντα στον επιθυμητό χρόνο.

Δοκιμάστε τα με τα δάχτυλα και διαλέξτε όσα υποχωρούν ελαφρά όταν τα πιέζετε, προσέχοντας να μην είναι υπερβολικά μαλακά, γιατί αυτό σημαίνει ότι είναι υπερώριμα. Με το που θα τα καθαρίσετε (δείτε εδώ πώς) θα πρέπει να τα καταναλώσετε αμέσως, γιατί τα εν λόγω φρούτα είναι πολύ ευαίσθητα στην επαφή με το οξυγόνο. Για να μη μαυρίσουν, το καλύτερο είναι να τα ξεφλουδίσετε και να τα κόψετε την τελευταία στιγμή και να τα ραντίσετε με λίγο λεμόνι για να επιβραδύνετε την οξείδωση.

Αβοκάντο κομμένο σε σχήμα τριαντάφυλλου / φωτογραφία: Brenda Godinez (Unsplash)

Aβοκάντο... παντού

Ανοιχτό σάντουιτς με αβοκάντο και καπνιστό σολομό

Το αβοκάντο ταιριάζει πολύ με το σολομό κι αυτό το σάντουιτς, που μπορείτε να το φτιάξετε εύκολα και γρήγορα όποτε θέλετε ένα ελαφρύ και υγιεινό κολατσιό/σνακ, αποδεικνύει και με το παραπάνω του λόγου το αληθές. Για να το ετοιμάσετε, λιώνετε μισό ώριμο αβοκάντο με το πιρούνι και το ανακατεύετε με 1 κ.σ. γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, 1 κ.σ. λεμονιού, αλάτι και πιπέρι. Απλώνετε το μείγμα σε φρυγανισμένο πολύσπορο ψωμί κι από πάνω τοποθετείτε μερικές φέτες καπνιστού σολομού, μερικές πολύ λεπτές φέτες αγγουριού και λίγη κάπαρη.

Γουακαμόλε

Το διάσημο μεξικάνικο ντιπ δεν χρειάζεται συστάσεις. Νόστιμο, αρωματικό, δροσερό και πικάντικο μαζί, έχει φανατικούς οπαδούς σε όλο τον κόσμο. Παραδοσιακά παρασκευάζεται σε γουδί, αλλά μπορείτε να το φτιάξετε και χωρίς αυτό. Λιώνετε 3 ώριμα αβοκάντο με το πιρούνι, προσθέτετε μισό μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 μικρή ντομάτα κομμένη σε κυβάκια, 2 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο, μισή πιπεριά τσίλι φρέσκια ή τσίλι σε νιφάδες (ελέγξετε πόσο πικάντικο το θέλετε), 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο, το χυμό ενός λάιμ και μισό κ.γ. αλάτι. Ανακατεύετε καλά και το σερβίρετε με τραγανές τορτίγιες. 

Γουακαμόλε / φωτογραφία: Dayvison de Oliveira Silva (Pexels)

Χούμους με αβοκάντο

Κι αυτό είναι ένα πολύ ωραίο σνακ/ντιπ που φτιάχνεται στα γρήγορα, με την προϋπόθεση ότι έχετε βράσει νωρίτερα τα ρεβίθια. Θα χρειαστείτε 400 γρ. βρασμένα ρεβίθια, 2 αβοκάντο, 3 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 ½ κ.σ. ταχίνι. 3 κ.σ. χυμό λάιμ, 1 σκελίδα σκόρδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και κύμινο. Στο μπλέντερ χτυπάτε πρώτα τα ρεβίθια, το ταχίνι, το ελαιόλαδο, το λάιμ και το σκόρδο για δυο με τρία λεπτά, μετά προσθέτετε το αβοκάντο και το κύμινο. Το σερβίρετε με τραγανές αραβικές πιτούλες –τις κόβετε σε λωρίδες και τις τηγανίζετε– ή φρυγανισμένο ψωμί.

«Μαγιονέζα» αβοκάντο

Αυτή η εναλλακτική μαγιονέζα, που φτιάχνεται χωρίς αυγά, μπορεί να αξιοποιηθεί σε σαλάτες και σε σάντουιτς, να σερβιριστεί με λαχανικά βραστά ή ατμού και να συνοδεύσει ωραιότατα τις τηγανητές γαρίδες, όπως και κεφτέδες λαχανικών ή θαλασσινών. Για να τη φτιάξετε, πολτοποιείτε σε ένα μπλέντερ 3 ώριμα αβοκάντο, ξεφλουδισμένα και κομμένα, μαζί με 1 κ.σ. μουστάρδα, 1 κ.σ. Worcestershire sauce, τον χυμό από 1 μεγάλο λεμόνι, αλάτι και πιπέρι και προσθέτετε σιγά-σιγά 2 κ.σ. ηλιέλαιο. 

Ταραμοκεφτέδες με «μαγιονέζα» αβοκάντο / φωτογραφία: Πάνος Τσοκούνογλου

Μους σοκολάτας με αβοκάντο

Το αβοκάντο δηλώνει «παρών» και όταν θέλετε ένα γρήγορο γλυκό. To συγκεκριμένο είναι ιδανικό και για όσους ακολουθούν vegetarian/vegan διατροφή. Λιώνετε 60 γρ. κουβερτούρα ή σταγόνες σοκολάτας σε μπεν μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων, κόβετε και καθαρίζετε 2 μεγάλα ώριμα αβοκάντο, τα βάζετε στο μπλέντερ με τη σοκολάτα, 3 κ.σ. άγλυκο κακάο, 1/4 φλιτζ. γάλα αμυγδάλου ή σόγιας, 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας, 2 κ.γ. μέλι και λίγο αλάτι και τα χτυπάτε για μερικά λεπτά. Με το μείγμα γεμίζετε ποτηράκια και τα βάζετε στο ψυγείο για 3-4 ώρες. Πριν σερβίρετε τη μους μπορείτε να την πασπαλίσετε με τριμμένη σοκολάτα και, αν θέλετε, να τη γαρνίρετε με φρέσκα βατόμουρα ή μύρτιλα – της πάνε πολύ.

συμβουλέςαβοκάντοσυνταγέςφρούτοσνακ