Food & Drink|26.01.2021 12:42

O σεφ Άλεξ Τσιοτίνης μας βάζει ιδέες με το δικό του κανάλι στο YouTube

Άντζελα Σταματιάδου

Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει αρκετούς γνωστούς σεφ να αναζητούν στο ίντερνετ νέα κανάλια επικοινωνίας κι επαφής με το κοινό. Η ανάγκη να διοχετεύσουν με άλλους τρόπους τη δημιουργικότητά τους, αλλά και το αυξημένο ενδιαφέρον του κοινού για τη μαγειρική τις μέρες της καραντίνας, γέμισε κι άλλο τη «δεξαμενή». Μέσω του Facebook, του Ιnstagram και του YouTube, όποιος κάθεται μπροστά σε ένα PC, ένα laptop ή ακόμη-ακόμη κρατάει ένα κινητό, έχει στη διάθεσή του αμέτρητες σχεδόν συνταγές. Πολλά διαφορετικά βίντεο που με μαγειρικά «σόλο» και κλασικές και απρόσμενες συμπράξεις τον προτρέπουν να μπει στην κουζίνα. Τα οποία, στο κοινωνικό διαδικτυακό περιβάλλον, έχουν ένα επιπλέον ατού σε σχέση με πιο παραδοσιακά μέσα: πιο διαδραστικό χαρακτήρα.

Κρίνοντας από τις απαντήσεις του σε όσους σχολιάζουν ή διατυπώνουν ερωτήματα στο καινούργιο κανάλι του στο YοuΤube, πιστεύω ότι κι o Aλέξανδρος Τσιοτίνης τη χαίρεται αυτή τη διαδραστικότητα. Μέσω του Alex Cooks at Home ο σεφ και συνιδιοκτήτης του CTC, ενός από τα πιο αξιόλογα δημιουργικά εστιατόρια της Αθήνας, το οποίο όταν ξανανοίξει η εστίαση θα βρίσκουμε πλέον στον Κεραμεικό, ανοίγει την κουζίνα του σπιτιού του. Και τρατάρει με το δικό του στιλ τους φιλόδοξους ερασιτέχνες μάγειρες συνταγές, τεχνικές, γνώσεις και (κάποιες φορές λίγο ιδιόμορφο) χιούμορ. Η αγάπη του για τη γαστρονομία είναι... μεταδοτική.

Ο σεφ θέλησε μ’ αυτό το νέο του εγχείρημα να δείξει ότι η φαντασία και η δημιουργικότητα χωράνε στην καθημερινότητα κι ότι αξίζει να αφιερώνουμε στο φαγητό λίγο χρόνο παραπάνω που και που. Βλέποντας τα –λίγα προς το παρόν– επεισόδια της χαλαρά στημένης διαδικτυακής εκπομπής, σε κάποια από τα οποία θα συμπράττει με άλλους επώνυμους σεφ (την αρχή έχει κάνει ήδη ο Χριστόφορος Πέσκιας) πας μερικά βήματα παραπέρα τη μαγειρική σου χωρίς να το πολυκαταλάβεις. Φτιάχνεις την ομελέτα φούρνου με φρέσκο καλαμπόκι, κολοκύθι, πιπεριές, μπέικον και τυράκι Τήνου για προπόνηση, ανεβάζεις στροφές με τους σαντορινιούς ντοματοκεφτέδες και την αρωματισμένη με μανταρίνι φάβα.

Σ ένα επεισόδιο ενός τετάρτου έχεις δει τα στάδια της παρασκευής και του στησίματος ενός πιάτου που θα έβρισκες σε ένα εστιατόριο αξιώσεων (και που ναι, μπορείς να το φτιάξεις στο σπίτι). Έχεις ακούσει πώς τα όσπρια βγάζουν τον... καλύτερο τους εαυτό, έχεις μάθει για τη διαφορά της φάβας Σαντορίνης με άλλες φάβες, για το piment d’ Εspelette που χρησιμοποιεί ο σεφ αντί για πιπέρι (για το που μπορεί κάποιος να το βρει έχει απαντήσει στα σχόλια κάτω από το βίντεο) και για το πώς μπορούν να αξιοποιηθούν τα φύλλα του καρότου, που συνήθως τα πετάνε κι οι μανάβηδες κι εμείς. Οι δοσολογίες των υλικών και μια επανάληψη των βημάτων της κάθε συνταγής σε περιμένουν ιστοσελίδα του Αλεξανδρού Τσιοτίνη, Rolling Stove.

Δείτε το τρέιλερ του Alex Cooks at Home: 

chefyoutubeσυνταγέςμαγειρική