Food & Drink|11.02.2021 16:32

«Χαρουπιά»: Όταν ο Γιάννης Μπαξεβάνης φτιάχνει... τυλιχτά

Newsroom

Ο Γιάννης Μπαξεβάνης έχει βάλει τη σφραγίδα του στην ελληνική γαστρονομία. Από τους πλέον αντιπροσωπευτικούς εκσυγχρονιστές της κουζίνας του τόπου μας, έχει επηρεάσει πολλούς μάγειρες και μαγείρισσες. Τρέφει μεγάλη αγάπη για τα κάθε λογής χόρτα, και αρωματικά βότανα, γνωστά και άγνωστα, έχει όμως ιδιαίτερη αδυναμία και στο χαρούπι. Το ονομαστό και πολύ νόστιμο χαρουπόψωμό του, το οποίο επανέφερε στο προσκήνιο τον ξεχασμένο για πολλά χρόνια καρπό της χαρουπιάς, το πήρε μαζί του σε όσα εστιατόρια κι αν δούλεψε. Ήταν δε πολλοί εκείνοι που ακολουθώντας το παράδειγμά του έφτιαξαν τη δική τους εκδοχή.

Τα τελευταία χρόνια το άλλοτε παρεξηγημένο χαρούπι κερδίζει έδαφος και φίλους. Έχει πια τα... γαλόνια του superfood (υπερ-τροφή) και αποτελεί τη βάση για αρκετά προϊόντα που βρίσκουμε στα ράφια των παντοπωλείων, από κρέμες κι αλείμματα μέχρι ζυμαρικά και ροφήματα. Κι o σεφ, που που πάντα το αξιοποιούσε με ποικίλους τρόπους στην κουζίνα του, έχει αποφασίσει να μας γνωρίσει μιαν άλλη του πλευρά. Στο νέο του εγχείρημα, την «Χαρουπιά», που όπου να ‘ναι θα ξεκινήσει παραδόσεις κατ’ οίκον, θα προτείνει πίτες από χαρούπι, γεμιστές με γεύσεις που αγάπησε από μικρός κι άλλες που συνάντησε στα πολλά ταξίδια του. Η ζύμη θα ανοίγεται σε λεπτά φύλλα, που στη συνέχεια θα ψήνονται στο σάτσι, ένα καμπυλωτό θερμαινόμενο σκεύος που ο ίδιος χρησιμοποιεί συχνά. Τα υλικά που θα χρησιμοποιεί θα είναι ελληνικά: τα λαχανικά, το κρέας το γιαούρτι...

Aνάμεσα στις προτάσεις του θα υπάρχει μια πίτα χαρουπιού με άρωμα Συρίας, με φαλάφελ, ταμπουλέ, αρωματικό γιαούρτι με ταχίνι, μαρούλι και ντομάτα, μια με γεύση Μεξικού, με πανσέτα χοιρινή, σάλτσα ντομάτας, πιπεριά, καλαμπόκι, μαρούλι και λιωμένο τυρί, και μια εμπνευσμένη από τα ταξίδια του σεφ στο Ντουμπάι, με μαριναρισμένο κοτόπουλο, σάλτσα γιαουρτιού με τζίντζερ και λάιμ. Τα Σαββατοκύριακα στο ρεπερτόριο θα προστίθεται και μια πίτα χαρουπιού γεμιστή με κοκορέτσι. Αντί για πατάτες τηγανητές, που χάνουν τη χάρη τους στη μεταφορά, στον κατάλογο θα βρείτε πατάτες σοτέ με μπέικον και αρωματικά.

Η «Χαρουπιά» θα κάνει το ντεμπούτο της στις 21 Φεβουαρίου, κάνοντας παραδόσεις αρχικά στο Χαϊδάρι και σε κάποιες γειτονικές περιοχές και στη συνέχεια και στη Γλυφάδα. Τόσο από το διαδικτυακό κατάστημα της «Χαρουπιάς», όσο και τηλεφωνικά, θα μπορεί κανείς, πέρα από τα παραπάνω, να παραγγείλει και το φρέσκο χαρουπόψωμο-σήμα κατατεθέν του Γιάννη Μπαξεβάνη, για το οποίο λέγαμε νωρίτερα. Και μαζί με αυτό μια σειρά από κρητικές πίτες και πιτάκια, που έρχονται στην Αθήνα από το Συνεταιρισμό Γυναικών Σιτίας. Παξιμάδια, επτάζυμα και με χαρούπι, χορτοπιτάκια, μυζηθροπιτάκια για να τα ψήσετε στο σπίτι και νεράτες πίτες, με μυζήθρα κι αυτές, που στο Λασίθι τις τρώνε με μέλι.

info Οι παραγγελίες θα γίνονται είτε ηλεκτρονικά στο charoupia.baxevanis.com είτε τηλεφωνικά στο τηλ. 2105311616. Διανομές θα γίνονται αρχικά στο Χαϊδάρι και σε κάποιες περιοχές του Αιγάλεω και του Περιστερίου και στη συνέχεια και στη Γλυφάδα.

deliveryτυλιχτό σάντουιτςπίτεςχαρούπι