Food & Drink|17.04.2021 19:55

Η μεγάλη των σάντουιτς σχολή: Μια αθηναϊκή 11άδα γεμάτη νοστιμιά

Άντζελα Σταματιάδου

Τα καλά σάντουιτς θέλουν μεράκι. Πρέπει να δέσεις σωστά τα υλικά μεταξύ τους, να βρεις την ιδανική ισορροπία τραγανού-μαλακού, να φτιάξεις ή να διαλέξεις το σωστό ψωμί. Τα παρακάτω σενάρια, κάποια από τα οποία γνωρίσαμε παλιότερα κι άλλα πιο πρόσφατα ‒ορισμένα εμφανίστηκαν την περίοδο της καραντίνας‒ φορτίζουν το πεδίο του αθηναϊκού φαγητού στο χέρι με ενδιαφέρουσες προτάσεις και πολλές φορές επιφυλάσσουν ωραίες εκπλήξεις. Ποντάρουν στο χειροποίητο, προσθέτουν στο ρεπερτόριό τους πρώτες ύλες και συνήθειες από διάφορες χώρες, ακολουθούν νέα πρότυπα, πιάνουν το σφυγμό των καιρών, φλερτάρουν με το απρόσμενο ή το γκουρμέ και δείχνουν ότι τα σάντουιτς της πόλης γίνονται όλο και πιο παιχνιδιάρικα. Η σειρά των καταστημάτων είναι τυχαία. 

  1. Guarantee
    Το λιλιπούτειο αυτό μαγαζί, που άνοιξε ένας πρώην ανθυποπλοίαρχος το 1988 στο Κουκάκι, μπορεί να ξεκίνησε με δεκατρία υλικά όλα κι όλα στη φαρέτρα του, η γκάμα του όμως όλο και εμπλουτιζόταν, με γεύσεις που δεν τις έβρισκες αλλού. Η φήμη του μεγάλωσε. Το ίδιο και η συλλογή του: μπροστά στη βιτρίνα του χάνεις το μέτρημα. Από τα ψωμιά και τις πολλών λογιών γεμίσεις τους μέχρι τις σαλάτες και τις σάλτσες, όλα είναι προσεγμένα. Είναι σταθερή αξία. Έχετε υπόψη ότι δεν κάνει delivery, οπότε είτε για να δοκιμάσετε τους συνδυασμούς που προτείνει είτε για να... χτίσετε το δικό σας σάντουιτς, πρέπει να περάσετε από εκεί. (Βεΐκου 41, Κουκάκι, τηλ. 2109226924).
  2. Kobra Coffee & Toast
    Ο πολύ καλός σεφ Άνταμ Κοντοβάς κι η ομάδα του στο Kobra μπήκαν στην πίστα του delivery με μια ωραία ιδέα για κολατσιό ή μεσημεριανό στο κέντρο: μια σειρά από σάντουιτς και τετράγωνα τοστ στη φιλοσοφία των sando (γιαπωνέζικα σάντουιτς) γεμιστά με καλοδιαλεγμένα υλικά και ανεβασμένες επιδόσεις. Η διασκευή τους στο BLT, ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα και δημοφιλή σάντουιτς του πλανήτη, με λευκό προζυμένιο ψωμί, μαρούλι, καπνιστό μπέικον και μαύρο σκόρδο, είναι πραγματικά πολύ νόστιμη. Κι οι πατάτες Kobra, που το συνοδεύουν, κάτι σαν σαν τηγανητές πατάτες ντοφινουά, φοβερή λιχουδιά. Αξίζει να δοκιμάσετε και το sando με ψωμί ολικής άλεσης, με σπιτικό τόνο κονφί, μαγιονέζα με dashi, κάππαρη, άνηθο, ήπιων τόνων κρεμμύδι ‒ είναι το καλύτερο tuna sandwich που βρίσκει κανείς στην Αθήνα. Παραγγελίες μέσω efood και wolt.
  3. Coοkoo by Cookoovaya
    Με το Cookoo, το πολύ αγαπητό εστιατόριο Cookoovaya φέρνει αυτό τον καιρό μέχρι την πόρτα μας πολλά από τα κλασικά πιάτα που έχουμε χαρεί στη φιλόξενη σάλα του. Ο head chef Περικλής Κοσκινάς όμως έχει προστεθεί στην λίστα και μια ενότητα που δεν την είχαμε ξαναδεί. Λέγεται «Bread & Fish» και περιέχει εξελιγμένα ψαρο-σάντουιτς επιπέδου, πρωτότυπα, με προσεκτικά διαλεγμένα υλικά: αλλιώτικα club sandwich με φιλέτο λούτσου στα κάρβουνα και σύγκλινο του Οικονομάκου ή με φιλέτο σαργού στη σχάρα με καπνιστό καπνιστό χέλι και λάχανο στα κάρβουνα, αλλά και σάντουιτς με schiacciata, ένα τοσκανέζικο ψωμί που μοιάζει με φοκάτσια, είτε με φιλέτο φαγκρί στα κάρβουνα, είτε με κοκκάλι και μπέικον μαύρου χοίρου. (Χατζηγιάννη Μέξη 2α, Χίλτον. Διανομή από τη Wolt και takeaway από το εστιατόριο).
  4. Po΄ Βοys
    Τα σάντουιτς της Λουιζάνα τα οποία έδωσαν στο casual εστιατόριο στου Ψυρρή το όνομά του δεν θα μπορούσαν να λείπουν από το μενού. Στην κουζίνα του Po’ Boys, που φέρνει στην Αθήνα τα σιγοψημένα και σιγοκαπνιστά κρέατα που συνηθίζουν στις νότιες πολιτείες της Αμερικής, ο σεφ και συνιδιοκτήτης Βασίλης Σπόρος κι η ομάδα του κλείνουν σε μακρόστενο ψωμάκι, που έρχεται κομμένο στη μέση, πολλά και διάφορα. Από ξεψαχνισμένη χοιρινή σπάλα, λουκάνικο andouille και χειροποίητο χοιρινό λουκάνικο με μπαχαρικά Νέας Ορλεάνης, μέχρι γαρίδες παναρισμένες με panko, αλλά και σιγοκαπνιστή χοιρινή πανσέτα ή πορκέτα προβατίνας. (Αγαθάρχου 12 & Λεπενιώτου, Ψυρρή, τηλ. 2103234672. Παραγγελίες μέσω efood, wolt και box)
  5. Sando
    Μ΄ αυτό τους το νέο concept o Γιάννης Κανδυλίδης του Poke (στην οδό Πετράκη) μαζί με τον σεφ Δημήτρη Κανταράκη προτείνουν sando. Μια ολόκληρη σειρά. Φτιαγμένη με το αφράτο και μαλακό ιαπωνικό milkbread ονόματι shokupan, στην προκειμένη χειροποίητο, κρέας, ψάρι, λαχανικά, μανιτάρια και τσάτνεϊ, σάλτσες και (ιαπωνικές) μαγιονέζες που φτιάχνουν οι ίδιοι. Κομμένα γεωμετρικά και κλεισμένα σε χάρτινα κουτάκια, τα sando τους κάνουν εδώ και δυο εβδομάδες διαδρομές στις γειτονιές του κέντρου σε διάφορες παραλλαγές. Έχετε να διαλέξετε ανάμεσα σε χοιρινή μπριζόλα ή στήθος κοτόπουλου τηγανητό με panko, μπακαλιάρο τεμπούρα, μελιτζάνα μαριναρισμένη σε miso, αλλά και γλυκές εκδοχές, όπως αυτή με φράουλα, ακτινίδιο και κρέμα μασκαρπόνε. Μπορείτε να τα παραγγείλετε μέσω του efood και της wolt.
  6. Βrio
    Δημιούργημα του γνωστού στα λάτρεις της γαστονομίας Γάλλου σεφ Ζαν Σαρλ Μεταγιέ, αυτό το καλαίσθητο θεματικό κατάστημα έχει στο επίκεντρο τα μπριός, είτε γλυκά είτε αλμυρά, τα οποία έχουν ως βάση τη Γαλλία, βρίσκουν όμως συνδετικούς κρίκους με άλλες κουλτούρες. Στο εργαστήριο στο βάθος άλλοτε γεμίζονται με προσούτο, pesto βασιλικού, πιπεριά Φλωρίνης και μους φέτας, άλλοτε με βραστό αυγό, σπανάκι και μανιτάρια, άλλοτε με μανούρι, γαλοπούλα, ντομάτα, ρίγανη και ελαιόλαδο... Αν αγαπάτε τα θαλασσινά, δοκιμάστε το ιδιαίτερο μπριός με καβούρι, σπαράγγι και σος μαγιονέζας με κάρι. (Σολωμού 9, Ν. Ψυχικό, τηλ. 2106728128. Τake away και delivery μέσω efood)
  7. Talking Breads
    Σ’ αυτό το μικρό μαγαζί στην κάτω πλευρά της πλατείας Εξαρχείων τα χειροποίητα ψωμάκια βουτύρου παίζουν σε διάφορα ταμπλό. Από τη μία έχεις το Satay με χοιρινό σούβλας, λάχανο, καρότο, φρέσκο κρεμμύδι, κόλιανδρο και σάλτσα satay και το Tika με κοτόπουλο σούβλας, χαλούμι, τηγανητό κρεμμύδι, αγγούρι, πιπεριά και καυτερούτσικη (ήπια όμως) σος ντομάτας κι από την άλλη το Old School με αρνί σούβλας, πίκλες, iceberg, καραμελωμένο κρεμμύδι, σος μουστάρδας και μελιού. (Σπυρίδωνος Τρικούπη 11 & Στουρνάρη, Εξάρχεια, τηλ. 2111839731. Τake away και παραγγελίες μέσω wolt, efood και Box)
  8. Just made 33
    Το αγαπητό καφε-εστιατόριο του κέντρου έχει πολλές νόστιμες προτάσεις, αλλά τα ανοικτά σάντουιτς είναι σίγουρα ένα από τα δυνατά του σημεία. Μπορείτε να προτιμήσετε το Chicken lovers με ψητό κοτόπουλο, κρέμα παρμεζάνας, pesto θυμαριού, ντοματίνια και μοτσαρέλα, μπορείτε και να υποκύψετε στο Carbonara που συνδυάζει μανιτάρια σοτέ, ψιλοκομμένο μπέικον, αρωματικό λάδι, pesto θυμαριού και μοτσαρέλα και παραπέμπει στην ιταλική σπεσιαλιτέ. Και το Eggy lovers με τηγανητό αυγό, τυρί κρέμα, καπνιστό ζαμπόν και έμενταλ, είναι πάντως μια πολύ καλή επιλογή. (Ευαγγελιστρίας 33, κέντρο, τηλ. 2155258062. Take away και delivery μέσω efood και wolt)
  9. Wild Souls
    Στο καφέ-παντοπωλείο της οδού Βουλής το σουσάμι, το αμύγδαλο, το φιστίκι, τα φουντούκι και τα κάσιους παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο, κι όχι μόνο στα βαζάκια με τα χειροποίητα βούτυρα από τους εν κόγω καρπούς που φιγουράρουν στα ράφια κι ήδη έχουν βρει τους πιστούς τους. Βάζουν την πινελιά τους και στα σάντουιτς που φτιάχνουν, τα οποία είναι ωραία ιδέα για τους vegan, όσους νηστεύουν ή θέλουν να αποφύγουν το κρέας και τα ζωικά παράγωγα. Στην κάρτα με τις προτάσεις τους θα συναντήσετε, μεταξύ άλλων, τσιαπάτα με μαρούλι, ντομάτα και ρεβιθοσαλάτα με μαγιονέζα από κάσιους, κουλουρόψωμο, ολικής άλεσης κι αυτό, με μοβ λάχανο, πιπεριά Φλωρίνης, ντομάτα και pesto με βασιλικό και ταχίνι, αλλά και ένα γλυκό κουλουρόψωμο με χαλβά και κανέλα. (Βουλής 36, Αθήνα, τηλ. 2103231438. Τake away και delivery μέσω efood και wolt)
  10. Dao
    Στην πατρίδα του το Bahn Mi το τρώνε κυρίως για πρωινό ή σνακ. Το γεγονός ότι αυτό το χαρακτηριστικό βιετναμέζικο σάντουιτς φτιάχνεται με ένα ψωμί που θυμίζει μπαγκέτα έχει να κάνει με το ότι η χώρα ήταν άλλοτε κομμάτι της γαλλικής Ινδοκίνας, αν και στην περίπτωσή του το μακρόστενο ψωμί είναι πιο μαλακό. Στο μικρό αυτό βιετναμέζικο φαγάδικο στου  Ψυρρή το γεμίζουν με χοιρινό σε διάφορες εκδοχές, με μοσχάρι BBQ, με τηγανητό αυγό και με ψητό κοτόπουλο, προσθέτοντάς τους αγγούρι, καρότο τουρσί, φρέσκο κρεμμύδι, κόλιανδρο, μαγιονέζα και και σάλτσα ντομάτας. (Αγίων Αναργύρων 43, Ψυρρή, τηλ. 2103241718. Τake away και delivery μέσω efood)
  11. Big Mouth
    Αυτό το μικρό σαντουιτσάδικο με το... μεγάλο στόμα είναι πολύ δημοφιλές. Έχει πολλών λογιών πλούσια σε γεύση σάντουιτς με λευκό χωριάτικο με προζύμι ή ψωμί ολικής αλέσεως που ψήνονται στο γκριλ, αλλά και με τσιαπάτα ή με μπριός. Γεμίζονται με λουκάνικο κεφτέ, μανιτάρια και λιωμένο τυρί, με τυρί, παστράμι και πίκλες, με κοτόπουλο, γαλοπούλα, ή μπιφτέκι, με σολομό, με τόνο κι άλλα πολλά. Στον κατάλογο θα βρείτε και γλυκά σάντουιτς με φιστικοβούτυρο και μαρμελάδα ή με σοκολάτα και χαλβά. (Πραξιτέλους 20, τηλ. 2103250449). 
deliveryσάντουιτςtake awaystreet food