Food & Drink|24.04.2021 09:51

Εδώ οι καλές σουπιές: 4 νηστίσιμες συνταγές που μυρίζουν θάλασσα

Newsroom

Οι σουπιές με το σπανάκι είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά ελληνικά νηστίσιμα πιάτα και τις αγαπάμε πάντα. Αλλά υπάρχουν πολλά ακόμη θαυμάσια φαγητά που μπορεί να φτιάξει κανείς με τα νόστιμα κεφαλόποδα. Τηγανητές, οι σουπιές είναι εξαιρετικός μεζές και φτιάχνονται ταχύτατα· δύο με τρία λεπτά σε καυτό λάδι κι είναι έτοιμες. Αν τώρα πείτε να τις μαγειρέψετε, θέλουν το χρόνο τους (και χαμηλή σχετικά θερμοκρασία). Έτσι θα μαλακώσουν και θα μελώσει η σάλτσα τους. Το μελάνι τους μη το φοβηθείτε. Παρότι το πιάτο σας θα ντυθεί σε αποχρώσεις του γκρι-μαύρου, θα γίνει πολύ πιο νόστιμο.

Οι τέσσερις παρακάτω συνταγές, που κινούνται σε γνωστούς και σε πιο πρωτότυπους δρόμους, θα σας δώσουν ιδέες για τα μαγειρέματα αυτών των ημερών. Οι σουπιές στιφάδο είναι κλασική αξία. Το ίδιο κι οι κρασάτες ‒ αλλά αν τις κλείσετε σε φωλιές από φύλλο κρούστας, έχετε ένα διαφορετικό, παιχνιδιάρικο πιάτο που κλείνει το μάτι στην παράδοση.

Πριν περάσουμε στο μαγείρεμα, ας πιάσουμε και το ζήτημα «καθάρισμα». Η πιο απλή λύση είναι να ζητήσετε να το αναλάβει ο ιχθυοπώλης σας. Αλλιώς θα πρέπει κάνοντας μια τομή μερικών εκατοστών στη ράχη της κάθε σουπιάς, να βγάλετε το μεγάλο κόκαλο και στη συνέχεια να αφαιρέσετε τα εντόσθια και (προσεκτικά) τα σακουλάκια με το μελάνι. Αν δεν τα χρησιμοποιήσετε, μπορείτε να τα διατηρήσετε στην κατάψυξη για κάποια επόμενη φορά.

  1. Σουπιές κρασάτες σε φωλιά κρούστας
  2. Σουπιές στιφάδο
    φωτογραφία: Πάνος Τσοκούνογλου
  3. Σουπιές με ούζο και μελάνι
    φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
  4. Σουπιές τηγανητές με σάλτσα πράσινης ελιάς


μαγειρικήσυνταγέςσουπιέςνηστίσιμαθαλασσινά