Σουπιές στιφάδο
Φωτογραφία: Πάνος Τσοκούνογλου / Επιμέλεια φωτογράφισης: Στέλιος Πενταρβάνης

Σουπιές στιφάδο

1:15 Χρόνος Παρασκευής
4 άτομα Ποσότητα

Τοπόσημο για την ψαροφαγία της Θεσσαλονίκης, με ιστορία που ξεκίνησε το μακρινό 1926, η Μαύρη Θάλασσα βάζει την πρώτη ύλη πάνω από όλα: τόσο τα ψάρια όσο και τα θαλασσινά της είναι εξαιρετικής φρεσκάδας. Αν βρεθείτε στο εστιατόριο του Αλέξανδρου Τοκίδη, δοκιμάστε οπωσδήποτε τον ταραμά (είναι φοβερός), το μυδοπίλαφο, το καλαμάρι, ψητό ή τηγανητό, και τις μακαρονάδες, λευκές και κόκκινες, με θαλασσινά. Και βέβαια τις πολύ νόστιμες σουπιές στιφάδο  – ο ίδιος μας παραχώρησε την συνταγή για να τις φτιάξουμε και στο σπίτι.  

Υλικά

  • 1 κιλό σουπιές, κατά προτίμηση φρέσκες
  • 2 κιλά κρεμμυδάκια κοκκάρια
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 4 κόκκους μπαχάρι
  • 1 κ.σ. πιπέρι σε κόκκους
  • 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 κ.σ. αλάτι ανθό
  • 1 ποτήρι ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  1. Πλένουμε και καθαρίζουμε τις σουπιές και ή τις κόβουμε ή τις αφήνουμε ολόκληρες σε μια κατσαρόλα, χωρίς νερό, σε χαμηλή φωτιά, σκεπασμένες με το καπάκι για περίπου 20-30 λεπτά μέχρι να αχνίσουν και να βγάλουν τα υγρά τους.
  2. Βάζουμε σε ένα τηγάνι το μισό ελαιόλαδο, τα κοκκάρια και το μισό αλάτι, σε χαμηλή φωτιά, και σοτάρουμε μέχρι να γυαλίσουν τα κρεμμυδάκια, για περίπου 15 λεπτά.
  3. Στη συνέχεια αδειάζουμε τα κρεμμύδια στην κατσαρόλα με τις σουπιές και συμπληρώνουμε και τα υπόλοιπα υλικά (το άλλο μισό αλάτι, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τον πελτέ και το πιπέρι).
  4. Προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό και σιγοβράζουμε για περίπου 30 λεπτά, με κλειστή την κατσαρόλα, την οποία ανοίγουμε κατά διαστήματα για να ελέγξουμε μήπως κολλήσει το φαγητό. Αν στα 30 λεπτά δεν έχει δέσει, ανοίγουμε το καπάκι και δυναμώνουμε τη φωτιά.
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ