Συνταγές: Νηστίσιμα γεμάτα γεύση, της γης και της θάλασσας
NewsroomΥπάρχει πληθώρα επιλογών, νόστιμων και υγιεινών, για όσους αυτές τις ημέρες απέχουν από το κρέας, τα τυριά, το βούτυρο και τα αυγά, είτε τηρώντας τη συνδεδεμένη με την θρησκευτική μας παράδοση νηστεία, είτε για λόγους αποτοξίνωσης. Η ελληνική κουζίνα έχει μια μεγάλη ποικιλία από πιάτα βασισμένα στα όσπρια, τα δημητριακά, τα χόρτα και τα ζαρζαβατικά. Τα θαλασσινά (κεφαλόποδα και οστρακοειδή), που επιτρέπονται την περίοδο της εγκράτειας, μπορούν επίσης να μαγειρευτούν με πολλούς τρόπους. Και φαγητά συνδεδεμένα με το κρέας, όμως, όπως λόγου χάρη το παστίτσιο, μπορούν με μερικές μικρές μετατροπές να αλλάξουν... στρατόπεδο.
Τυλίξτε λοιπόν «ορφανούς» λαχανοντολμάδες, γεμιστούς με πλιγούρι και αρωματικά, γεμίστε καλαμαράκια με ρύζι, κουκουνάρι και σταφίδες, μαγειρέψτε τα ρεβίθια σας με σπανάκι και ταχίνι ‒είναι ένα τρόφιμο με μεγάλη θρεπτική αξία που μπορεί να αξιοποιηθεί σε ποικίλες αλμυρές και γλυκές παρασκευές‒ και δοκιμάστε μια μακαρονάδα με μυρωδάτα κεφτεδάκια φτιαγμένα από φακή. Αν ανήκετε σ’ αυτούς που τη Μεγάλη Εβδομάδα βγάζουν από τη διατροφή τους και το λάδι, έχετε υπόψη ότι οι παρακάτω συνταγές δεν το αποφεύγουν.
- Ρεβίθια με σπανάκι και ταχίνι
φωτογραφία: iStock/Ideal Image - Παστίτσιο με κιμά μανιταριών
- Καλαμαράκια γεμιστά με ρύζι κουκουνάρι και σταφίδες
φωτογραφία: Πάνος Τσοκούνογλου - Σπαγγέτι με κεφτεδάκια φακής
φωτογραφία: iStock/Ideal Image - Κοκκινιστοί λαχανοντολμάδες με πλιγούρι
- Τηγανητά μύδια με σκορδάτο πουρέ πατάτας
- Ψητά καλαμαράκια με ντομάτες και πιπεριές
φωτογραφία: iStock/Ideal Image
- Δεν απαντά ο «Φραπές» στην Επιτροπή: «Έχετε κερδίσει ποτέ τζόκερ» - «Επικαλούμαι το δικαίωμα της σιωπής»
- Πώς χρησιμοποιήθηκε στην Ευρώπη το σπέρμα του Δανού δότη με την καρκινογόνα μετάλλαξη: 18 παιδιά γεννήθηκαν στην Ελλάδα
- «Η τελευταία φορά που είδα τη μητέρα μου»: Ο 11χρονος Ουκρανός που «λύγισε» διερμηνέα και κοινό στο Ευρωκοινοβούλιο
- Οι γκάνγκστερ αγρότες, η δίκη των υποκλοπών και τα απόνερα της Ιθάκης: «Δεν θέλω ου!» (Ep11)