Food & Drink|11.05.2021 09:50

Django: Χειροποίητο παγωτό, από τη Σύρο στο Κουκάκι

Άντζελα Σταματιάδου

Όσοι περνάνε τα καλοκαίρια τους στη Σύρο, το Django το ξέρουν. Μαζί του και τον Κωνσταντίνο Καρακατσάνη, που σπούδασε πολιτικός μηχανικός, αλλά αντί να επιβλέπει κατασκευές κτιρίων, προτίμησε να περνάει τις μέρες του φτιάχνοντας παγωτό. Σε δικές του συνταγές, με αγνά υλικά που ακολουθούν τις εποχές, χωρίς σκόνες και μείγματα. Δεν έγινε εν μια νυκτί. Μελέτησε, πειραματίστηκε, έκανε λάθη και διορθώσεις και μετά από πολλές αναπροσαρμογές στις δοσολογίες, μετρήσεις φυσικών σακχάρων κι... αναμετρήσεις με τα αυγά, την ζάχαρη και το γάλα, τόσο τα σορμπέ όσο και τα παγωτά του έφτασαν στο επίπεδο που ήθελε.

Το παγωτατζίδικο του, με το όνομα που αποτίνει φόρο τιμής στον θρυλικό βιρτουόζο κιθαρίστα Τζάνγκο Ράινχαρτ, αρχικά βρισκόταν στην αγορά της Ερμούπολης· το 2017 μεταφέρθηκε στην οδό Εμμανουήλ Ροΐδη κι έγινε απαραίτητη στάση για όσους κάνουν το σουλάτσο τους από την Ακτή Παπάγου προς την πλατεία Μιαούλη και το θέατρο «Απόλλων» και αντιστρόφως. Τέσσερα χρόνια μετά ήρθε η ώρα για ένα δεύτερο κατάστημα, στην Αθήνα αυτή τη φορά. Λίγο πριν τη λήξη της καραντίνας, το Django άνοιξε και στο Κουκάκι, σε ένα λευκοντυμμένο χώρο με καλαμωτό ταβάνι-αναφορά στη νησιωτική του καταγωγή, όπου το παγωτό παρασκευάζεται μπροστά σου, με φρούτα της βιοκαλλιεργήτριας Δήμητρας Τσακίρη από το Κιβέρι Αργολίδας και βιολογικό γάλα από το Οικολογικό Αγρόκτημα στο Λιβαδερό Κοζάνης. Δεν έχει συντηρητικά, πρόσθετα και σταθεροποιητές. Ο Κωνσταντίνος προτρέπει τους πελάτες που το παίρνουν για το σπίτι να το καταναλώσουν την ίδια ημέρα. Την επομένη δεν θα είναι το ίδιο.

Στο Django χρησιμοποιούν βιολογικά φρούτα και βιολογικό γάλα / φωτογραφία: Foteini Zaglara

Στη βιτρίνα σε περιμένουν οκτώ παγωτά κι οκτώ σορμπέ. Την πρώτη φορά ίσως να δυσκολευτείς να αποφασίσεις. Μπορείς να φύγεις κρατώντας ένα κυπελάκι ή ένα χωνάκι με δροσιστικό σορμπέ πεπόνι με ατόφια τη γεύση του φρούτου και σορμπέ γιαούρτι, που είναι ό,τι πρέπει τώρα που οι θερμοκρασίες παίρνουν την ανιούσα ‒ όχι ότι το ξινούτσικο, πολύ εκφραστικό σορμπέ λεμόνι πάει πίσω. Και μετά υπάρχουν το παγωτό καπνιστό φουντούκι, η πολύ αρωματική βανίλια Μαδαγασκάρης, η γλυκιά κρέμα καταλάνα και το περίφημο ωμό αλατισμένο φιστίκι Αιγίνης, πυκνό, έντονα ξηροκαρπάτο, που δικαίως είναι από τα πιο δημοφιλή της συλλογής. Εικοσιπέντε κιλά φτιάχνουν κάθε μέρα και δε μένει ούτε κουταλιά.

Django Gelato Βεΐκου 15, Κουκάκι, τηλ. 6937395363

παγωτόΚουκάκισορμπέΣύρος