Food & Drink|18.05.2021 14:41

Στα Καραμανλίδικα του Φάνη οι μεζέδες ανεβαίνουν στην ταράτσα

Άντζελα Σταματιάδου

Μέχρι τώρα η συλλογή με θερινά ενσταντανέ στα Καραμανλίδικα του Φάνη είχε για πρωταγωνίστρια τη μακρόστενη αυλίτσα στο πίσω μέρος, που θυμίζει λίγο δρομάκι της παλιάς Αθήνας. Και τώρα μπορεί κανείς να καθίσει εκεί –είναι όμορφα και νοσταλγικά– πλέον όμως, καθώς το αγαπητό στέκι της οδού Σωκράτους έχει διαμορφώσει και την ταράτσα του νεοκλασικού που το στεγάζει, στήνοντας κι εκεί μαρμάρινα τραπέζια και καρέκλες με ψαθάκι, μπορεί και να προτιμήσει τα ψηλά πατώματα.

Παίρνεις ανάσα, χαζεύεις ουρανό, κεραμοσκεπές και τα γύρω μπαλκόνια, έχοντας μπροστά σου μπουρέκια με φέτα και κασέρι, ντολμαδάκια, γίγαντες μπουγιουρντί, ρεβιθάδα με παστουρμά, τα σαγανάκια-σήμα κατατεθέν των Καραμανλίδικων, τα σουτζουκάκια με την μελιτζανοσαλάτα και το ανεβατό και πολλούς ακόμη μεζέδες. Ή μια ποικιλία με αλλαντικά τυριά από την εκτενέστατη συλλογή του Φάνη Θεοδωρόπουλου, που τα ψάχνει ένα-ένα.

Αν τώρα έχει κανείς κατά νου να τραβήξει θαλασσινή πορεία, θα πάρει μαρινάτο γαύρο, καπνιστή τσιροσαλάτα από την Κομοτηνή, καπνιστή πέστροφα από τον Ταΰγετο και καπνιστό χέλι από την Άρτα. Είναι κι εκείνα ό,τι πρέπει για ένα ούζο ή ένα τσίπουρο. Eγώ πάντως, επιστρέφοντας στα «στεριανά», περιμένω να δοκιμάσω και τα ποντιακά πιλμένι με κιμά που θα προστεθούν όπου να 'ναι στον κατάλογο.

ταράτσαμεζέδεςμεζεδοπωλείο