Food & Drink|02.06.2021 16:57

Στο Εpik Gelato το παγωτό έχει γεύση... νοσταλγίας

Άντζελα Σταματιάδου

Βγαίνω από το Epik Gelato κρατώντας ένα χάρτινο κυπελάκι με παγωτό αμυγδαλωτό, με κρέμα και καραμελωμένα αμύγδαλα, ανθόνερο και κανέλα. Δίπλα του έχει ένα έντονο λουκούμι τριαντάφυλλο. Διάφορα γνώριμα γλύκα φιλέματα που τα ’χουμε συνηθίσει στο πιατάκι, στην οδό Δορυλαίου τα βρίσκεις σε άλλη εκδοχή. Στο λευκοντυμμένο κατάστημα με το ρετρό πλακάκι στο χρώμα της τερακότας, που άνοιξε το περσινό καλοκαίρι η ομάδα του Flower και του Kyrios (βρίσκεται ακριβώς ανάμεσά τους) αυτό ήθελαν να κάνουν: παγωτό σύγχρονης λογικής με ελληνικές γεύσεις κι αρώματα, που να σε διακτινίζει σε παλιά αστικά ζαχαροπλαστεία και σε νησιώτικα σοκάκια, να σου θυμίζει τα πεσκέσια που φέρνεις ή σου φέρνουν από τις διακοπές, να σου ξυπνάει αναμνήσεις.

Στη βιτρίνα τους συναντά κανείς δώδεκα σταθερές συνταγές και πέντε-έξι ακόμη προτάσεις ημέρας, που αλλάζουν ανάλογα με την εποχή και... τη διάθεσή. Όλα φτιάχνονται στο εργαστήριό τους από υλικά που προμηθεύονται από μικρούς παραγωγούς σε διάφορα σημεία της Ελλάδας, χωρίς σκόνες, χρωστικές ουσίες και βελτιωτικά και πάντοτε υπάρχουν κάποιες επιλογές χωρίς ζάχαρη και βίγκαν.

Στο ρεπερτόριό του το Epik Gelato έχει πλούσια γαλατένια κρέμα – είναι από τις γεύσεις που ξεχωρίζω– κι ωραίο παγωτό γιαούρτι, υπόξινο, που μπορείς να το συνδυάσεις με μέλι από το Πήλιο και κηρήθρα. Το καϊμάκι με πρόβειο γάλα, που μοσχοβολάει μαστίχα και μαχλέπι, είναι αρκετά καλό, αν και θα το ήθελα λίγο πιο μαστιχωτό. Και μετά είναι το παγωτό ταχίνι-χαλβάς, το vegan πικραμύγδαλο με γάλα αμυγδάλου και βασιλικούς χουρμάδες που σου αφήνουν τη χαρακτηριστική τους γλύκα στο στόμα, το αλμυρό φιστίκι με τραγανό φιστικοπάστελο. Το πυκνό σε γεύση σορμπέ σοκολάτας με στέβια νομίζω ότι θα ικανοποιήσει και με το παραπάνω όσους σοκολατόφιλους αποφεύγουν τη ζάχαρη και το σορμπέ λεμόνι με μπόλικο βασιλικό είναι πολύ δροσιστικό. Την επόμενη φορά λέω να δοκιμάσω και το σορμπέ πεπόνι.

Στα άλλα ψυγεία, απέναντι, κρύβονται διάφορα παγωμένα επιδόρπια, όπως αρμενοβίλ με καραμελωμένα αμύγδαλα, σάντουιτς παγωτού με μπισκότα μελάσας-βρώμης, εκμέκ με σιροπιαστό τσουρέκι, τούρτες και κοκτέιλ παγωτού. Ανάμεσα στα τελευταία θα βρείτε και Σικάγο. Το κουτάλι πρέπει να κάνει μακροβούτι στο παοτήρι για να πάρεις λίγο από από όλα, παγωτό σοκολάτα, φιλέ αμυγδάλου, χειροποίητη σαντιγί, σιρόπι βύσσινο. Είναι μια γεύση που σε γυρίζει πίσω στην εποχή που μετρούσες παγωτά.

Πέρα από όλα αυτά, έχουν στήσει κι ένα μίνι παντοπωλείο από όπου μπορείς κάποια από τα προϊόντα που χρησιμοποιούν στις συνταγές των παγωτών να τα αγοράσεις για το σπίτι: γάλα και στραγγιστό γιαούρτι, κρέμες και ρυζόγαλο από το Μοναστήρι Τιμίου Σταυρού στην Κορινθία, γλυκά κουταλιού της οικογένειας Τέσκου από την Ικαρία, μουστοκούλουμα και σουτζούκ λουκούμ «Ο παππούς» από το Βόλο, βιολογικό χαλβά με μέλι «Το Περιβόλι», μάντολες από τη Ζάκυνθο... Δίπλα στον ελληνικό καφέ, που ψήνεται στη χόβολη (είναι ο μόνος καφές που σερβίρουν), μπορείς κάλλιστα να βάλεις ένα μπισκοτολούκουμο του Συκουτρή, από τη Σύρο με γεύση τριαντάφυλλου ή μαστίχας. Όπως παλιά.

Εpik Gelato Δορυλαίου 2, Πλατεία Μαβίλη, τηλ.: 2106464105. Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά 11.00-00.30. Κάνουν και delivery, μέσω του efood και της Wolt.

ελληνικά προϊόνταελληνικός καφέςπαγωτόγλυκά