Food & Drink|09.09.2021 11:11

Μαθήματα ασιατικής κουζίνας με τους σεφ του Wok Shop

Άντζελα Σταματιάδου

To φαγητό είναι ένας άμεσος τρόπος να γνωρίσει κανείς μια διαφορετική κουλτούρα. Τα εστιατόρια που μας δίνουν την ευκαιρία να δοκιμάσουμε κινέζικα, γιαπωνέζικα, ταϊλανδέζικα, ινδικά πιάτα ‒και πάει λέγοντας‒ έχουν στήσει εδώ και χρόνια ένα πολύχρωμο γαϊτανάκι που πλουτίζει με ασιατικές γεύσεις κι αρώματα τη γευστική μας σκηνή. Δοκιμάζεις, ανακαλύπτεις καινούργια πράγματα. Το επόμενο βήμα είναι να επιχειρήσεις να φτιάξεις και στο σπίτι πάπια με μπαμπού και μανιτάρια ή κοτόπουλο τεριγιάκι, μια πικάντικη σούπα με γαρίδες, γκαλάνγκαλ και καφίρ λάιμ, ένα μυρωδάτο πράσινο κάρι... Το να αναζητήσεις τις απαραίτητες πρώτες ύλες και να τα μαγειρέψεις είναι ο καλύτερος τρόπος να τα οικειοποιηθείς, να τα κάνεις δικά σου.

Όσοι θέλουν να γνωρίσουν καλύτερα τις ασιατικές κουζίνες και τα υλικά τους, να πειραματιστούν και να επεκτείνουν το μαγειρικό τους ρεπερτόριο, μπορούν να φορέσουν την εξερευνητική τους διάθεση και να κάνουν μια στάση στο Wok Shop στην Κηφισιά ή στο Σύνταγμα. Οι δύο χώροι του καταστήματος τροφίμων και ποτών, που έχει παρουσία στην Αθήνα από το 2004, άνοιξαν τις πόρτες τους πέρυσι στην συμβολή Χαριλάου Τρικούπη και Τατοΐου και στην οδό Σκούφου αντίστοιχα, ενώ τώρα ετοιμάζεται κι ένας τρίτος στη Γλυφάδα.

Στα δυο καταστήματα θα βρείτε μια μεγάλη ποικιλία από προϊόντα γνωστών εταιριών /φωτογραφία: Αρσένης Μιάρης

Στα ράφια και στα ψυγεία σάς περιμένουν σάλτσες, τσάτνεϊ, εξωτικά μπαχαρικά, πολλά διαφορετικά noodles, ρύζια, κονσέρβες με τροπικά φρούτα και λαχανικά, φύκια, κατεψυγμένα έτοιμα γεύματα, σάκε, κινέζικες και ταϊλανδέζικες μπίρες, ινδικά τζιν και ουίσκι, χυμοί, ροφήματα και πολλά ακόμη προϊόντα. Μαζί με τα εργαλεία και τα σκεύη μαγειρικής και σερβιρίσματος (πορσελάνινα πιάτα, γουόκ, μαχαίρια, τσόπστικς κ.ά.), η συλλογή φτάνει τους 2.000 κωδικούς. Όλα αυτά μπορείτε να τα παραγγείλετε και μέσω του e-shop τους.

Δεν είναι μόνο τα ψώνια όμως. Το Wok Shop αναλαμβάνει να βοηθήσει και στο μαγείρεμα. Πέρα από το ότι στην ιστοσελίδα του και στο learntowοk.gr έχει συγκεντρώσει συνταγές από διάφορες κουζίνες της Ασίας, σου μαθαίνει να μαγειρεύεις και δια ζώσης. Τα δυο καταστήματα διαθέτουν πλήρως εξοπλισμένες κουζίνες. Στους χώρους τους παραδίδονται δωρεάν ομαδικά μαθήματα μαγειρικής ανά τακτά χρονικά διαστήματα αλλά και πριβέ μαθήματα κατόπιν συνεννόησης. Για τα πρώτα, θα πρέπει να παρακολουθείτε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Wok Shop. Τα δεύτερα, το κόστος των οποίων εξαρτάται από την ενότητα των μαθημάτων, μπορείτε να τα κανονίσετε ανάλογα με το πρόγραμμά σας. Θα παρακολουθήσετε βήμα-βήμα την εκτέλεση των συνταγών της επιλογής σας, καθισμένοι στον πάγκο, σε απόσταση αναπνοής από τους σεφ και τις φωτιές της κουζίνας, βάζοντας αν θέλετε κι εσείς μια ποδιά και συμμετέχοντας ‒ εννοείται ότι στο τέλος θα δοκιμάσετε τα πιάτα. 

Η μια ενότητα των μαθημάτων μαγειρικής είναι αφιερωμένη στην Ταϊλάνδη / φωτογραφία: Αρσένης Μιάρης

Εγώ χάρη στην Κατερίνα Χανιώτη και τον Γιώργο Παπαδιαμαντόπουλο ξέρω πλέον να φτιάχνω, μεταξύ άλλων, ταϊλανδέζικα thung thong (στο κέντρο της φωτογραφίας ακριβώς από πάνω), που τα λένε και «χρυσά πορτοφόλια» κι είναι τραγανά τηγανητά dumplings σαν μικρά πουγκάκια, γεμιστά με κοτόπουλο, μανιτάρια, νεροκάστανα και φρέσκο κρεμμυδάκι. Όπως επίσης και luk chin ping, εξωτικά μοσχαρίσια κεφτεδάκια περασμένα σε σουβλάκι μπαμπού, τα οποία συνοδεύονται με μια γλυκο-ξινο-πικάντικη σάλτσα ταμάρινδου με λάιμ, κόλιανδρο και σκόρδο. Εσείς μπορείτε να προτιμήσετε άλλη πορεία: με σούσι ή dim sum, αλλά και κινέζικα, ινδονησιακά, κορεάτικα ή ινδικά πιάτα, το φάσμα των επιλογών είναι αρκετά μεγάλο. Θα το διασκεδάσετε, θα πλουτίσετε το συνταγολόγιό σας και την επόμενη φορά που θα καλέσετε τους φίλους σας στο σπίτι, θα τους μαγειρέψετε κάτι διαφορετικό.

Wok Shop Σκούφου 2-4, πλ. Συντάγματος, Αθήνα, τηλ: 2155003849 /  Τατοΐου 73 & Χαριλάου Τρικούπη, Κηφισιά, τηλ: 2106206008. Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινές 9.00-21.00, Σάββατο 9.00-20.00.

ασιατική κουζίναφαγητόμάθημα μαγειρικήςκατάστημα