Φτιάχνουμε κεφτέδες με άρωμα Κυκλάδων, με κρέας ή χωρίς
NewsroomΜε το που βγαίνουν ζεστοί από το τηγάνι, οι σαντορινιοί ντοματοκεφτέδες, με εκείνο το πολύ γευστικό μικρόκαρπο ντόπιο ντοματάκι, χτυπάνε μυστικές χορδές. Όχι ότι οι φαβατοκεφτέδες του νησιού του ηφαιστείου πάνε πίσω. Τέτοιους ψευτοκεφτέδες, χωρίς κρέας δηλαδή, βρίσκουμε πολλούς σρις Κυκλάδες. Οι πατατοκεφτέδες, οι ρεβιθοκεφτέδες, οι μυρωδάτοι μαραθοκεφτέδες και πάει λέγοντας, είναι μέρος της ζωής, της γευστικής παράδοσης αυτών των τόπων με τη λιγοστή γη, όπου οι άνθρωποι έφτιαχναν ‒και φτιάχνουν‒ και με ελάχιστα υλικά, σπουδαία φαγητά. Κάποιες συνταγές τις μοιράζονται διάφορα νησιά, βάζοντας το καθένα τη δική του πινελιά.
Άλλοτε μπαίνει και το κρέας στο παιχνίδι. Τα χοιροσφαγίσια μυκονιάτικα χοιρινά κεφτεδάκια, ζυμωμένα με ψωμί, μπόλικο κρεμμύδι, αυγό, ούζο, δυόσμο, ρίγανη και θρούμπη, αν τα δοκιμάσεις δεν τα ξεχνάς. Το ίδιο και τους χαρακτηριστικούς φραγκοκεφτέδες της Σύρου με χοιρινό κιμά και μαραθόσπορο. Υπέροχες νοστιμιές, σε ταξιδεύουν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους, σε ταβερνάκια πλάι στη θάλασσα τα καλοκαίρια. Λίγο νησί μέσα στην μέρα σου...
Στις κλασικές τους εκδοχές είναι νοστιμότατοι. Με το που «προσγειώνονται» στο κέντρο του τραπεζιού γίνονται ανάρπαστοι. Καμιά φορά, όμως μπορείς να «παίξεις» λίγο μαζί τους. Να τους σερβίρεις με κάποιο πιο ασυνήθιστο τρόπο, ακολουθώντας διαφορετικά μονοπάτια. Σε μια από τις συνταγές από το αρχείο του ethnos.gr και του Οpen TV που σας προτείνουμε, οι ντοματοκεφτέδες που λέγαμε παραπάνω μπαίνουν σε τορτίγια μαζί με μελιτζάνες και αρωματικό γιαούρτι και μεταμορφώνονται σε τάκος με χρώμα ελληνικό.
Συριανοί φραγκοκεφτέδες γιαουρτλού
φωτογραφία: Light & Shadow Studio Τάκος με σαντορινούς ντοματοκεφτέδες
Σιφνέικοι ρεβιθοκεφτέδες
Μυκονιάτικα κεφτεδάκια
- Ώρα μηδέν για τους αγρότες: Οι κρίσιμες αποφάσεις το Σάββατο στη Νίκαια και τα μηνύματα σε Μητσοτάκη
- Γονίδιο καρκίνου: Πέθανε παιδί στην Ελλάδα που είχε γεννηθεί από το σπέρμα του Δανού δότη - Νοσεί και το αδελφάκι του
- Ελεωνόρα Ζουγανέλη: «Ο νόμος είναι νόμος» - Το πρώτο σχόλιο μετά το αλκοτέστ και το πρόστιμο
- Πώς το DNA των πολικών αρκούδων μεταβάλλεται και προσαρμόζεται στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής