Food & Drink|18.09.2021 18:38

Φτιάχνουμε κεφτέδες με άρωμα Κυκλάδων, με κρέας ή χωρίς

Newsroom

Με το που βγαίνουν ζεστοί από το τηγάνι, οι σαντορινιοί ντοματοκεφτέδες, με εκείνο το πολύ γευστικό μικρόκαρπο ντόπιο ντοματάκι, χτυπάνε μυστικές χορδές. Όχι ότι οι φαβατοκεφτέδες του νησιού του ηφαιστείου πάνε πίσω. Τέτοιους ψευτοκεφτέδες, χωρίς κρέας δηλαδή, βρίσκουμε πολλούς σρις Κυκλάδες. Οι πατατοκεφτέδες, οι ρεβιθοκεφτέδες, οι μυρωδάτοι μαραθοκεφτέδες και πάει λέγοντας, είναι μέρος της ζωής, της γευστικής παράδοσης αυτών των τόπων με τη λιγοστή γη, όπου οι άνθρωποι έφτιαχναν ‒και φτιάχνουν‒ και με ελάχιστα υλικά, σπουδαία φαγητά. Κάποιες συνταγές τις μοιράζονται διάφορα νησιά, βάζοντας το καθένα τη δική του πινελιά.

Άλλοτε μπαίνει και το κρέας στο παιχνίδι. Τα χοιροσφαγίσια μυκονιάτικα χοιρινά κεφτεδάκια, ζυμωμένα με ψωμί, μπόλικο κρεμμύδι, αυγό, ούζο, δυόσμο, ρίγανη και θρούμπη, αν τα δοκιμάσεις δεν τα ξεχνάς. Το ίδιο και τους χαρακτηριστικούς φραγκοκεφτέδες της Σύρου με χοιρινό κιμά και μαραθόσπορο. Υπέροχες νοστιμιές, σε ταξιδεύουν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους, σε ταβερνάκια πλάι στη θάλασσα τα καλοκαίρια. Λίγο νησί μέσα στην μέρα σου...

Στις κλασικές τους εκδοχές είναι νοστιμότατοι. Με το που «προσγειώνονται» στο κέντρο του τραπεζιού γίνονται ανάρπαστοι. Καμιά φορά, όμως μπορείς να «παίξεις» λίγο μαζί τους. Να τους σερβίρεις με κάποιο πιο ασυνήθιστο τρόπο, ακολουθώντας διαφορετικά μονοπάτια. Σε μια από τις συνταγές από το αρχείο του ethnos.gr και του Οpen TV που σας προτείνουμε, οι ντοματοκεφτέδες που λέγαμε παραπάνω μπαίνουν σε τορτίγια μαζί με μελιτζάνες και αρωματικό γιαούρτι και μεταμορφώνονται σε τάκος με χρώμα ελληνικό.

 

Κυκλάδεςσυνταγέςμαγειρική