Συριανοί φραγκοκεφτέδες «γιαουρτλού»
φωτογραφία: Light & Shadow Studio/επιμέλεια φωτογράφισης: Στέλιος Πενταρβάνης

Συριανοί φραγκοκεφτέδες «γιαουρτλού»

1:30 Χρόνος Παρασκευής
4 άτομα Ποσότητα

Η Μαρία Διακάτου, από το εστιατόριο Αμπέλα στην ομώνυμη παραλία της Σύρου, μοιράστηκε μαζί μας τη συνταγή για αυτούς τους πολύ νόστιμους κεφτέδες από χοντροκομμένο χοιρινό κιμά και πάστα συριανού λουκάνικου που μαγειρεύονται με σάλτσα ντομάτας και δροσίζονται με στραγγιστό γιαούρτι.

Υλικά

  • 300 γρ. χοντροκομμένο χοιρινό κιμά
  • 300 γρ. πάστα (γέμιση) συριανού λουκάνικου με μάραθο
  • 200 γρ. κρεμμύδι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι
  • 1 σφηνάκι ούζο
  • 2 μεγάλες φέτες μπαγιάτικο ψωμί
  • 5-6 κλαδάκια μαϊντανό
  • 1 αυγό
  • πιπέρι
  • 800 γρ. ώριμες ντομάτες, τριμμένες στον τρίφτη
  • 1 καυτερή πιπερίτσα
  • 150 γρ. κρεμμύδια
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 60 γρ. ελαιόλαδο
  • 1 ξύλο κανέλα
  • 1/2 κ.σ. πετιμέζι
  • 1/2 κ.σ. πελτέ μηλέικο
  • αλάτι (προαιρετικά)
  • Γιαούρτι στραγγιστό

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε τον κιμά σε μια λεκάνη μαζί με την «πάστα» του λουκάνικου.
  2. Προσθέτουμε το ούζο και το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε, «ψιχουλιάζοντας» (τρίβοντας) τους κιμάδες με τα δάχτυλα, για να ενωθούν.
  3. Πολτοποιούμε το κρεμμύδι στο multi και το προσθέτουμε στον κιμά. Περνάμε το σκόρδο από την ειδική πρέσα και το προσθέτουμε κι αυτό.
  4. Μουλιάζουμε ελαφρά τις φέτες του ψωμιού σε νερό και τις στύβουμε. Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό.
  5. Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά μαζί, προσθέτουμε και το αυγό και ζυμώνουμε ελαφρά με τα δάχτυλα. Αποφεύγουμε να πιέζουμε το μείγμα με όλη την παλάμη, για να παραμείνει αφράτο.
  6. Το αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 30 λεπτά και το πλάθουμε σε κεφτεδάκια. Μπορούμε να τα τηγανίσουμε ή να τα ψήσουμε, για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα.
  7. Ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι στο multi και το σοτάρουμε στο ελαιόλαδο μαζί με την κανέλα και την πιπερίτσα. Όταν καραμελώσει το κρεμμύδι, προσθέτουμε το σκόρδο, τη ντομάτα και τον πελτέ αραιωμένο σε λίγο νερό. Ρίχνουμε πιπέρι και αλάτι, αν χρειάζεται (γιατί αν χρησιμοποιήσουμε μηλέικο πελτέ, είναι πολύ πιο αλμυρός).
  8. Μαγειρεύουμε τη σάλτσα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει. Τελευταίο προσθέτουμε το πετιμέζι κι ανακατεύουμε. Ρίχνουμε τα κεφτεδάκια στη σάλτσα και την αφήνουμε να πάρει ακόμα μια βράση.
  9. Σερβίρουμε τους φραγκοκεφτέδες με τη σάλτσα τους, προσθέτοντας στο κέντρο του πιάτου μια κουταλιά γιαούρτι στραγγιστό.
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ