Food & Drink|27.09.2021 23:49

Surfer Maya στη Θεσσαλονίκη: Ένα πρωτότυπο σενάριο street food

Άντζελα Σταματιάδου

Με την κίτρινη πρόσοψη, πινελιές μπλε, πράσινου, κόκκινου και ροζ, επιγραφές με νέον και γράμματα που μοιάζει να έγραψε με σπρέι κάποιος γκραφιτάς, το Surfer Maya, που άνοιξε μέσα στο καλοκαίρι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, σου τραβάει αμέσως την προσοχή. Οι δημιουργοί του νέου αυτού casual εστιατορίου είναι η ομάδα του πολύ πετυχημένου Estrella. οι οποίοι, ως γνωστόν, αγαπούν τα μιξάζ. Οκτώ χρόνια (και μερικές καραντίνες) μετά από την πρώτη εμφάνιση του περίφημου μπουγατσάν, μιας μίξης μπουγάτσας και κρουασάν, ξαναχτυπούν με υβριδικά tacos, τα tacros, από ζύμη κρουασάν, τα οποία γεμίζονται είτε με ψητό κοτόπουλο και αβοκάντο, είτε με γαρίδες πανέ, είτε με γύρο, γλυκοπατάτες και πίκλες κρεμμυδιού. Κι όχι μόνο.

Στον μοντέρνο χώρο που σχεδίασε το αθηναϊκό Studio Materiality, βρίσκεις και tacos al pastor, γύρο δηλαδή όπως τον συνηθίζουν στο Μεξικό, σερβιρισμένο μέσα σε καλαμποκίσιες πίτες που ανοίγονται σε ειδική μαντεμένια πρέσα. Το παστράμι (μόσχου και... τόνου) κι ο καπνιστός σολομός φτιάχνονται επιτόπου, οι σάλτσες, χειροποίητες κι αυτές, κλείνονται σε γυάλινα βαζάκια ούτως ώστε να μπορείς να πάρεις μαζί σου ή να τις παραγγείλεις για το σπίτι και για τα σάντουιτς χρησιμοποιούν προζυμένια ψωμιά αργής ωρίμανσης. Τα κρέατα έρχονται από μικρές ελληνικές φάρμες και κοτόπουλα είναι ελευθέρας βοσκής. Αυτή την εβδομάδα, μάλιστα, το πολυσυλλεκτικό μενού θα συμπληρώσουν πιατέλες με προβατίνα Μακρακώμης και χοιρινό από το καπνιστήριό τους, αλλά και vegan tacos με σελινόριζα, σάλτσα από κάσιους και καραμελωμένα κρεμμύδια, πληθαίνοντας τις επιλογές.

Τα γλυκά υπογράφει ο Γιώργος Αυγέρος, ο οποίος εμπνεύστηκε και τα tacros που λέγεμε παραπάνω. Η αρωματισμένη με βανίλια γαλατόπιτα σε ζύμη κρουασάν (που σε λίγο θα έχει και σοκολατένια εκδοχή) και το κορνέ, με ζύμη κρουασάν, κι αυτό, κρέμα πραλίνας φουντουκιού, κροκάν φουντουκιού και γκανάς σοκολάτας, έχουν ήδη αποκτήσει φανατικούς φίλους. Το φαγητό συνοδεύουν βιοδυναμικά και βιολογικά φυσικά κρασιά, μπίρες από τη βόρεια Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς επίσης και μια σειρά από κοκτέιλ με την υπογραφή του βραβευμένου bartender Αλέξανδρου Σουρμπάτη, όπως το House Negroni in a bottle, με ροζ πιπέρι και πεπόνι, και το Margarita Mama Mia με πικραμύγδαλο, ροδάκινο και νότες καπνού.

Όλα αυτά θα τα δοκιμάσει σε επόμενη φάση και το κοινό της πρωτεύουσας. Μια αθηναϊκή εκδοχή του Surfer Maya είναι στα άμεσα πλάνα της ομάδας, όπως λέει στο ethnos.gr. ο Κωνσταντίνος Καπετανάκης. Πιο γρήγορα προβλέπεται να γνωρίσει ένα καινούργιο Estrella στο Χαλάνδρι – ανοίγει άμεσα αυτό.

Surfer Maya Σκρα 8, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310235033

κοκτέιλstreet foodΘεσσαλονίκηκρασίμπίρα