Food & Drink|18.10.2021 18:03

Όσα είδαμε και δοκιμάσαμε στο γαστρονομικό τριήμερο του Φεστιβάλ Βόλου

Άντζελα Σταματιάδου

Η Μετάβαση σε ένα νέο πολιτισμικό αύριο, μία νέα εποχή καλλιτεχνικής έκφρασης, ήταν η κεντρική θεματική του 6ου Φεστιβάλ Βόλου, που «άπλωσε» για ένα μήνα περίπου στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής, εικαστικές εγκαταστάσεις, συναυλίες, χορευτικά και θεατρικά δρώμενα και κινηματογραφικές προβολές, καθώς επίσης και γευστικά events και γευσιγνωσίες. Η γαστρονομία προστέθηκε για πρώτη φορά στις δράσεις της διοργάνωσης, που ξεκίνησε πριν από κάποια χρόνια με στόχο την αποκέντρωση της τέχνης από τις καλλιτεχνικές μητροπόλεις και την επαφή όλο και μεγαλύτερου κοινού με τον σύγχρονο πολιτισμό και πλέον θέλει να επεκτείνει τις συνεργασίες της με τοπικές και περιφερειακές οργανώσεις και να αποκτήσει πανθεσσαλική εμβέλεια.

Η προσθήκη μια ενότητας που ανέβασε και τη γεύση στη «σκηνή» ήταν ωραία νότα. Ο διευθυντής του Φεστιβάλ Βόλου Νίκος Φυτάς και υπεύθυνη εκτέλεσης παραγωγής Πέγκυ Τριανταφυλλοπούλου συνεργάστηκαν με τον Γρηγόρη Χέλμη και τον Ανδρέα Διακοδημήτρη, το πολύ δραστήριο δίδυμο του μοντέρνου τσιπουράδικου ΜεΖέν, που ανέλαβαν το συντονισμό του γαστρονομικού τριημέρου (1-3/10). Από κοινού θέλησαν να αναδείξουν την γαστρονομική ταυτότητα της μαγνησιακής γης, ιδωμένη ως πολιτιστικό προϊόν και να αποτυπώσουν το πολυσυλλεκτικό γευστικό παρόν μιας πολύ ζωντανής όλο το χρόνο πόλης, που τιμάει την τοπική της παράδοση, παράλληλα όμως, εξελίσσεται σε πολλά επίπεδα κι είναι ανοικτή σε συναντήσεις και ανανεωτικές ιδέες.

Μια παρτίδα από τα ευρηματικά μεζεδάκια του Tsipouradical / φωτογραφία: Γεωργία Καραμπίνη

Γεμάτο γευστικά ερεθίσματα, μ’ ένα ξεχωριστό κράμα προϊόντων, ανθρώπων και χώρων, το γαστρονομικό τριήμερο είχε πολλές ενδιαφέρουσες πτυχές. Με το Tsipouradical το ΜεΖέν έστησε το δικό του φουτουριστικό μικροσύμπαν στο στενάκι της Αλοννήσου, πλαισιώνοντας τα δημιουργικά μεζεδάκια του Γρηγόρη Χέλμη ‒μια πολύ νόστιμη πικάντικη μους κοπανιστής σε χώμα χαρουπιού, ένα μιξάξ των ιταλικών arancini (κροκέτες ρυζιού) με το δικό μας μυδοπίλαφο, θαυμάσια κράκερ γαρίδες με νότες ντομάτας, πιπεριάς και φέτας, αναφορά στις γαρίδες σαγανάκι κι όχι μόνο‒ με κοκτέιλ και, εννοείται, τσίπουρα, ηλεκτρονική μουσική και φωτορυθμικά.

Η επόμενη βραδιά είχε στο πρόγραμμα μια περιήγηση σε τρία βραβευμένα βολιώτικα μπαρ, που έφτιαξαν ευφάνταστα κοκτέιλ βασισμένα σε ελληνικά αποστάγματα. Το Pineapple fashion με παλαιωμένο τσίπουρο του Νταραίου, cordial ανανά και bitter μπαχαρικών στο Grooove, το Μ& M Sour με Mister Grape, λικέρ μαστίχας του Καρδάση χυμό λεμονιού και μέλι στο Red Nose και το Umami Negroni με τσικουδιά 35Ν, βερμούτ Veroni και Campari στο Grappa Vino & Aperitivo ήταν μερικά μόνο στιγμιότυπα αυτής της βόλτας, κατά την οποία ντόπιοι κι επισκέπτες ύψωσαν πολλές φορές τα ποτήρια.

Το Aγρόκτημα Καραΐσκου / φωτογραφία: Facebook (Karaiskos Farm)

Στην Karaiskos Farm της Ελένης Καραΐσκου, ένα πολύ όμορφο παράδειγμα αγροτουριστικού προορισμού στην Πορταριά, που τις ίδιες μέρες φιλοξενούσε και το 2o Γαστρονομικό Φεστιβάλ Πηλίου (άπλωσε στο πράσινο πάγκους με κρασιά, τσίπουρα, ζυμαρικά, μέλια, μαρμελάδες, κέτσαπ και μαγιονέζες μαύρου σκόρδου και πολλά ακόμη τοπικά προϊόντα) πραγματοποιήθηκε το πολύ κατατοπιστικό σεμινάριο του Γιάννη Καρβέλα «Ελαιόλαδο στις ρίζες», που «φώτισε» τις διαφορετικές ποικιλίες, τις ποιότητες και τα χαρακτηριστικά τους.

Τόσο μέσα από τη δοκιμή οκτώ έξτρα παρθένων ελαιολάδων από διάφορα σημεία της Ελλάδας, όσο και από τα πιάτα που ετοίμασε ο Βασίλης Λεωνίδου στη συνέχεια, όσοι συμμετείχαν είδαν στην πράξη το πώς διαφορετικά ελαιόλαδα αναδεικνύουν διαφορετικά πιάτα. Ο σεφ του εστιατορίου Avli στο Ρέθυμνο, που αναδείχτηκε ως Top olive oil chef για το 2017 από τον παγκόσμιο οδηγό ελαιόλαδου FLOS OLEI, για το μυλοκόπι με λαχανικά σε μαρινάδα ντομάτας σε ζύμωση και μαύρο σκόρδο χρησιμοποίησε ελαιόλαδο Μάκρης Αλεξανδρούπολης, για τα «ράμεν» προβατίνας με λαχανικά και αγουρίδα ελαιόλαδο Αμφίσσης Πηλίου και για τη σοκολάτα σε δύο εκδοχές, με μπισκότα χαρουπιού, χαρουπόμελο, καφέ, παστέλι κακάο, ελαιόλαδο Χαλκιδικής.

Ο Βασίλης Λεωνίδου μαγείρεψε με ελαιόλαδα από διάφορα σημεία της Ελλάδας/ φωτογραφία: Γεωργία Καραμπίνη

Άλλα ωραία στιγμιότυπα του φεστιβάλ ήταν η παρουσίαση βοτάνων και αφεψημάτων του Πηλίου από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρυνίτσας στο Filippou Cafe Classique και η δοκιμή, στο Rubia Speciality Coffee Shop, καφέδων μοναδικής προέλευσης από την Αιθιοπία, την Κένυα, το Μεξικό, το Ελ Σαλβαδόρ και πολλές ακόμη χώρες, που καβουρδίζονται στον Βόλο. Όσο για την αυλαία του γευστικού τριημέρου, έπεσε στο αίθριο του Συγκροτήματος Τσαλαπάτα με μπίρες από τοπικές μικροζυθοποιίες και bao buns από το θεσσαλονικιό ThessBao του Δημήτρη Παμπόρη, του Γιάννη Ζιάγκα και του Γιάννη Πατέικα. Η guest εμφάνιση στο Βόλο είχε ασιατικά ψωμάκια ατμού με γέμιση ελληνική: μπακαλιάρο με σκορδαλιά μαύρου σκόρδου, καπνιστό ταραμά και πίκλα αγγουριού αλλά και λουκάνικο Τζουμαγιάς με πικάντικο ραγού πιπεριάς, σάλτσα φέτας και τραγανό κρεμμύδι.

Ο Γιάννης Πατέικας (στο κέντρο) κι η ομάδα του έκλεισαν την τελευταία βραδιά με bao buns αλά ελληνικά / φωτογραφία: Γ. Καραμπίνη
ΒόλοςγαστρονομίαφεστιβάλΠολιτισμός