Food & Drink|20.10.2021 09:42

Ηanoi: Δοκιμάσαμε το νέο βιετναμέζικο της οδού Πετράκη

Άντζελα Σταματιάδου

Για αρκετό καιρό στην Αθήνα δεν είχε κανείς πολλές ευκαιρίες να φάει βιετναμέζικα. Τα τελευταία χρόνια, όμως μια σειρά από καινούργια μαγαζιά πλήθυναν τις επαφές του κοινού με την κουζίνα της χώρας της νοτιοανατολικής Ασίας, που στα πιάτα της χρησιμοποιεί πολλά λαχανικά και μυρωδικά ‒ ιδίως τον κόλιανδρο και τον δυόσμο στο Βιετνάμ τους αγαπούν πολύ. Σ΄ αυτά ανήκει και το Hanoi, που ήρθε πριν από λίγους μήνες να «φωλιάσει» σ΄ ένα πολυσυλλεκτικό πεζόδρομο του κέντρου: πλέον στην οδό Πετράκη, εκτός από μεξικάνικα τάκος, χαβανέζικα poke και γιαπωνέζικα sandos, όσοι αγαπούν τις έθνικ κουζίνες βρίσκουν και βιετναμέζικα ρολά.

Η οικογένεια της Νικολέτας Νγκουγιέν κατάγεται από το Χαλόνγκ Μπέι, στα βόρεια της χώρας, και ζει εδώ και χρόνια στην Αθήνα. Έχουν κι ένα κινέζικο εστιατόριο, με μπουφέ, στο Χαλάνδρι. Με το νέο μαγαζί στο κέντρο, το οποίο έχει αναλάβει η ίδια, έκαναν μια γευστική επιστροφή στα... πάτρια εδάφη. Το Ηanoi έχει χαμηλότονο ντεκόρ, χωρίς πολλά-πολλά. Μερικά κωνικά καπελάκια στο τζάμι, μερικά μπαμπού κάτω από τον πάγκο ακριβώς από κάτω, ένα-δυο κάδρα κι αυτό είναι όλο. Αλλά όποτε και να περάσεις, βλέπεις κόσμο. Το φαγητό του, τίμιο, σε λογικές τιμές, έχει κάνει ήδη φίλους.

Τα bao buns με το χοιρινό

Αν κάνετε κι εσείς μια σύντομη στάση σε κάποιο από τα λιγοστά τραπέζια του, μέσα ή έξω, πέρα από τα ρολά που λέγαμε παραπάνω, μπορείτε να δοκιμάσετε πολλά και διάφορα. Bao buns, dumplings στον ατμό, salad bowls με ρυζομακάρονα, λαχανικά και είτε μοσχάρι, είτε χοιρινό, είτε τόφου... Εμείς, μια που το μοσχάρι με λέμονγκρας που ήταν το πρώτο που μας γυάλισε από το μενού είχε τελειώσει, διαλέξαμε την τραγανή πάπια που σερβίρεται με ένα απαλό, αρωματικό κάρι λαχανικών με γάλα καρύδας και ρύζι ατμού. Αποδείχτηκε καλή επιλογή. Επίσης ευχάριστα ήταν τα τηγανητά noodles με ψιλοκομμένο χοιρινό char siu και λεπτά, τραγανά στικς κολοκυθιού και καρότου.

Η σούπα pho προτείνεται σε τρεις εκδοχές

Νωρίτερα είχαμε δοκιμάσει και μια σούπα pho με μοσχάρι (υπάρχει και με κοτόπουλο ή για χορτοφάγους), από τα πιο χαρακτηριστικά βιετναμέζικα φαγητά του δρόμου, που, όπως μου λέει η Νικολέτα, στην πατρίδα της την τρώνε για πρωινό πριν φύγουν για τη δουλειά. Με ζωμό από τα κόκαλα που βράζει για δώδεκα ώρες, ξερό κρεμμύδι και φρέσκο κρεμμυδάκι, φύτρες φασολιών, ρυζομακάρονα και αρκετά μπαχαρικά, με πιο τονισμένο τον αστεροειδή γλυκάνισο κι μια ιδέα κανέλας, είναι ό,τι πρέπει για τα κρύα. Στο πλάι βάζουν τσίλι, ούτως ώστε να μπορείς να την κάνεις, αν θέλεις, πιο πικάντικη ‒μην το φοβηθείτε, προσθέστε έστω λίγο, της πάει‒ και λάιμ, που της δίνει άρωμα και δροσιά. Οι Βιετναμέζοι την αγαπούν λίγη κάψα πού και πού. Μια που τα πιάτα στην προκειμένη είναι προσαρμοσμένα στα ελληνικά γούστα, πιο ήπια, αν σας αρέσουν τα καυτερά φαγητά, ζητήστε λίγο από το ίδιο τσίλι και για την σαλάτα με την παπάγια και τα φιστίκια ή για το κάρι με την πάπια.

Ηanoi Πετράκη 12, Σύνταγμα, τηλ: 2130451379. Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά 12 το μεσημέρι-12 το βράδυ. Τιμές: € 16 – 20 ανά άτομο (χωρίς ποτά)

φαγητόΒιετνάμασιατική κουζίναεστιατόριο