Food & Drink|01.11.2021 08:23

4 ξεχωριστά ιταλικά εστιατόρια που νοστιμίζουν τα βράδια μας

Newsroom

Επιμέλεια: Άντζελα Σταματιάδου

Γιατί η ζωή είναι πιο ωραία όταν στο τραπέζι υπάρχουν πίτσα, ζυμαρικά και ριζότι ή ένα αφράτο τιραμισού.

Η κουζίνα που αγαπάμε πιο πολύ απ’ όλες, μετά τη δική μας, είναι η ιταλική. Οι γείτονές μας εκ δυσμάς είναι περήφανοι για τη γευστική τους παράδοση. Γνωρίζουν σε βάθος τα προϊόντα του τόπου τους. Τα τυριά, τα αλλαντικά, τα κρέατα, τα ζαρζαβατικά/. Και ακόμη και με δύο-τρία υλικά, κάνoυν μαγικά. Το βλέπει με την πρώτη μπουκιά σε καλοφτιαγμένη cacio e pepe, μια μακαρονάδα πιο-λιτή-δεν γίνεται με πεκορίνο, νερό και πιπέρι, ραβιόλι ή τορτελίνι burro e salvia, με φασκόμηλο και βούτυρο δηλαδή. Από τις πιο λιτές ως τις πιο πληθωρικές εκφάνσεις του το ιταλικό φαγητό έχει μια γοητευτική φυσικότητα, μια αμεσότητα. Δεμένο με τη χαρά της ζωής, γεμάτο συναισθηματισμό, χτυπάει μυστικές χορδές.

Αθήνα καλεί Ιταλία. Τα εστιατόρια της πρωτεύουσας που κινούνται σε ιταλικό τερέν όλο και πληθαίνουν, έχοντας στο τιμόνι της Ιταλούς ή Έλληνες σεφ. Μικρές γωνιές για φαγητό και πιτσαρίες βρίσκουν τη θέση τους στις γειτονιές, προτείνοντας πιάτα από το Βορρά μέχρι το Νότο. Από τους φούρνους βγαίνουν πίτσες φτιαγμένες σύμφωνα τις παραδόσεις της Νάπολης ή της Ρώμης και αφράτες φοκάτσες με χοντρό αλάτι και δεντρολίβανο. Εμείς σας προτείνουμε τέσσερα εστιατόρια, που, καθένα με το δικό του στιλ και μαγειρική ιδιοσυγκρασία, ξεχωρίζουν, κι όχι μόνο στην περιοχή τους. Για να χαρείτε ιταλικές σπεσιαλιτέ και σε κάποιες περιπτώσεις πιο μοντέρνα πιάτα που παρεκκλίνουν λίγο από την παράδοση, αλλά συνυπάρχουν μαζί της αρμονικά.

Napul’ e

Η Μάγκυ Ταμπακάκη και ο σύζυγός της Francesco Ciccio το εστιατόριο τους το άνοιξαν αρχικά στη λεωφόρο Αναγυρούντος. Όταν λίγο καιρό μεταφέρθηκε σε ένα άλλο σημεία της Βάρης, πάνω στη Bασιλέως Kωνσταντίνου, είχε ήδη πολλούς πιστούς, που δεν δίσταζαν διόλου να διασχίσουν τη μισή Αθήνα για χάρη του. Και στο νέο του χώρο με την χαρακτηριστική πρόσοψη με τις καμάρες, η ανοικτή κουζίνα είναι μονίμως σε πυρετώδη κατάσταση. Στο πλάι της στα αριστερά είναι μια βιτρίνα φορτωμένη με διαλεκτά τυριά και αλλαντικά. Στα δεξιά, προς την πλευρά της εισόδου, η κάβα με τα κρασιά.

Το φαγητό στο Napul’ e έχει παρεΐστικο πνεύμα. Η ναπολιτάνικη πίτσα με την ωραία ζύμη, πλούσια ντομάτα και μοτσαρέλα, βασιλικό και ελαιόλαδο σου κλέβει την καρδιά, τα κεφτεδάκια με την κόκκινη σάλτσα και το φρυγανισμένο ψωμί είναι πολύ νόστιμα κι η burrata fritta μια πληθωρική λιχουδιά που δεν θες να τελειώσει ? αυτό το πλούσιο τυρί από βουβαλίσιο γάλα τυλίγεται με μορταδέλα και ζύμη πίτσας, τηγανίζεται και σερβίρεται με σάλτσα ντομάτας, πεκορίνο romano και λάδι βασιλικού. Πέρα από κλασική carbonara, εδώ θα βρείτε και crabonara, μια παραλλαγή της με καβούρι. Αν σας αρέσουν οι εντάσεις, δοκιμάστε και την pasta mista με την καυτερούτσικη σάλτσα που συνδυάζει κολοκύθα και πρόβολα και τα τραγανά στικς κολοκύθας να βάζουν την τελική πινελιά. Σε κάθε περίπτωση αφήστε οπωσδήποτε χώρο για το τιραμισού. Το έχουν καμάρι και δικαίως.

Bασιλέως Kωνσταντίνου 43, Βάρη, τηλ: 2109655815

Dal Professore

Έκανε κι αυτό τις διαδρομές του. Το εστιατόριο του Νίκου Δημητροκάλη, που πήγε στην Ιταλία για να σπουδάσει ιταλική φιλολογία για να τον κερδίσει τελικά η μαγειρική, ξεκίνησε από το Μαρούσι. Λίγα χρόνια αφού άνοιξε τις πόρτες του άλλαξε πόστο, παραμένοντας στην ίδια περιοχή. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην Κηφισιά, απέναντι από τον Άγιο Δημήτριο, σε ένα κτήριο με ζεστή σάλα με κλασικό χαρακτήρα και μοντέρνες πινελιές και μια όμορφη αυλή. Του πήγε η αλλαγή.

Υπάρχει ένας βασικός κατάλογος – πιάτα σαν την carbonnara με τα spaghettoni αργής ξήρανσης με βιολογικό κρόκο αυγού, guanciale, πεκορίνο και πιπέρι Σετσουάν θα τα βρείτε πάντα–, ο οποίος όμως εμπλουτίζεται καθημερινά με ιδέες που προκύπτουν από όσα ο σεφ και ιδιοκτήτης βρίσκει στην αγορά. Από τους βασικούς πρωταγωνιστές είναι η δική του πίτσα, που ο ίδιος περιγράφει ως «pizza non pizza», με ρουστίκ ζύμη, φυσικό προζύμι κι αυξημένα επίπεδα υγρασίας, τραγανή, ελαστική, ελαφριά και εύπεπτη. Την προτείνει σε διάφορες παραλλαγές: με μοτσαρέλα, πρόβολα, ραγού bolognese και νιφάδες παρμεζάνας, με μοτσαρέλα και προσούτο San Daniele και πάει λέγοντας.

Πλατεία Αγίου Δημητρίου 17, Κηφισιά, τηλ: 2106109988

Cupola

Στον πεζόδρομο της Ευφορίωνος στο Παγκράτι βρίσκεται ένα ακόμη ιταλικό εστιατόριο με πιστό κοινό. Το Cupola, που πρωτάνοιξε τις πόρτες του το 2017 μοιράζει τα τραπέζια του στο ισόγειο με τη φωτεινή επιγραφή «Butta la pasta!» («ρίξε την πάστα στην κατσαρόλα») που λένε οι Ιταλοί σ’ όποιον έχει αναλάβει το μαγείρεμα όταν ξεκινάνε από το γραφείο για το σπίτι, σε ένα φιλόξενο πατάρι και στον εξωτερικό χώρο. Την κουζίνα από το καλοκαίρι έχει αναλάβει ο σεφ Γιάννης Μαρκαδάκης, προσθέτοντας στο μενού, που έχει διατηρήσει κάποια πιάτα-σταθερές αξίες, και τη δική του πινελιά.

Η πίτσα, που έχει τους φανατικούς της ακολουθεί την ναπολιτάνικη οδό. Στο μενού θα βρείτε αρκετές κόκκινες και λευκές εκδοχές. Το γεγονός ότι δίπλα στα κλασικά πιάτα όπως τα σπαγγέτι aglio, olio e peperoncino, τα κανελόνι bolognese, την κοτολέτα milanese και την ταλιάτα από Black Angus που συνοδεύεται με τριπλοτηγανισμένες πατάτες, υπάρχουν και πιο ασυνήθιστα, όπως το τυρί tomino που ψήνεται στον θολωτό ξυλόφουρνο και συνδυάζεται με μαρμελάδα πανσέτα-σύκο και μαύρη φρέσκια τρούφα ή τα churros caccio e pepe, που πλέκουν όμορφα Ισπανία και Ιταλία ανοίγει το δρόμο για ποικίλους συνδυασμούς. Για φινάλε διαλέξτε την πανακότα ή την τάρτα σοκολάτας με βάση από φουντούκια και χουρμά με παγωτό fior di latte.

Ευφορίωνος 13, Παγκράτι, τηλ: 2114117444

Βarolo

Ακόμη και τώρα που έχει αρχίσει να κρυώνει σιγά-σιγά ο καιρός, οι περισσότεροι κάθονται στην ανοιχτόκαρδη αυλή με τις μπουκαμβίλιες. Οι σόμπες το κρατάνε ζεστό. Όχι ότι το εσωτερικό κομμάτι δεν είναι εξίσου θελκτικό. Το μενού με την υπογραφή του Μιχάλη Νουρλόγλου μοντάρει υλικά και τις παραδόσεις της γειτονικής χώρας με σύγχρονες ιδέες και τεχνικές, έχει ιδέες για όλες τις ώρες και τις διαθέσεις. Το συμπληρώνει μια λίστα με τις ετικέτες από τον ιταλικό και τον γαλλικό αμπελώνα – ανάμεσά τους, εννοείται, και μερικά Barolo.

Με το που παίρνεις στα χέρια σου τον κατάλογο του εστιατορίου που πήρε το όνομά του από το δημοφιλές κρασί του Πιεμόντε είναι πολλά εκείνα που σου κεντρίζουν την προσοχή. Ανάμεσα στις χειμερινές προτάσεις του θα βρείτε bolognese με γκορκοντζόλα και ξύσμα λάιμ, pinsa με μοσχαρίσιο ραγού καραμελωμένο κρεμμύδι, μπουράτα και σχοινόπρασο, λινγκουίνι με βούτυρο, λεμονόχορτο και ταρτάρ ψαριού ημέρας (μαγιάτικο συνήθως), αλλά και ένα πληθωρικό οσομπούκο alla milanese. Το σεμιφρέντο με φιστίκι Αιγίνης, βατόμουρο και βασιλικό ή το υγρό κέικ bitter σοκολάτας με αλμυρή καραμέλα και παγωτό βανίλια κλείνουν ωραία το σερί. Φεύγοντας, βέβαια, μπορείτε να κάνετε και λίγα/. ψώνια. Το ταξίδι του Barolo στην Ιταλία συμπληρώνει ένα delicatessen, που έχει στη συλλογή του τυριά, αλλαντικά, πολλών τύπων ζυμαρικά, σάλτσες κι ό,τι άλλο χρειάζεστε για ένα αλά ιταλικά στο σπίτι. Ο καλύτερος τρόπος άλλωστε να οικειοποιηθεί κανείς μια κουζίνα είναι να τη μαγειρέψει.

Δαβάκη 1, Παλαιό Ψυχικό, τηλ: 2106717600

ιταλική κουζίναεστιατόριαDelicatessenκρασίφαγητό