Food & Drink|08.11.2021 09:50

Οι (πολλές) νοστιμιές της οδού Πραξιτέλους

Newsroom

Απ’ όλα έχει η Πραξιτέλους. Γλυκές κι αλμυρές λιχουδιές, street food, έθνικ πιάτα, ωραίο καφέ, κοκτέιλ με υψηλές περγαμηνές. Πολλές νόστιμες ιδέες καρφώνουν το σημαιάκι τους σ’ αυτό το δρόμο που έχει εξελιχθεί σε έναν από τους πιο δημοφιλείς του κέντρου της Αθήνας. Ανάμεσα στα κλασικά καταστήματα ηλεκτρικού εξοπλισμού – φωτιστικά, λάμπες, πολύμπριζα και πάει λέγοντας–, τα υφασματάδικα, τα κομπολογάδικα, τα μαγαζιά με για εκτυπώσεις και σφραγίδες, και μερικές βιτρίνες με ρούχα και αξεσουάρ, όλο και ξεφυτρώνουν νέα στέκια, ανεβάζοντας τις στροφές ενός σημείου του κέντρου που συγκεντρώνει κόσμο από νωρίς το πρωί ως αργά το βράδυ. Περπατώντας από την Κολοκοτρώνη μέχρι την Ευριπίδου συναντάς πολλές αφορμές για μια γευστική στάση, σύντομη ή... διαρκείας.


Εν αρχή ην ο καφές

Ακριβώς στη γωνία της Κολοκοτρώνη με την Πραξιτέλους βρίσκεται το Cultivos, που έχει μικρά ή μεγαλύτερα καταστήματα σε διάφορα σημεία της πόλης σε γήινες αποχρώσεις, με υλικά φιλικά προς το περιβάλλον. Μπορεί κανείς να καθίσει είτε έξω, είτε σε ένα από τα τραπέζια μέσα, απέναντι από την εσπρεσομηχανή Modbar με τις ντιζαϊνάτες «βρύσες», πάνω στις οποίες «κουμπώνει» το κλείστρο με τον καφέ, που τραβάνε το βλέμμα στο μπαρ. Πέρα από έναν καφέ από την εκλεκτική συλλογή της taf, μπορεί να διαλέξει κάποιο χυμό ή smoothie και διάφορα γλυκά και αλμυρά σνακ, όπως μπισκότα, μικρούτσικα σοκολατένια μάφιν, σάντουιτς και begels αλλά και φρεσκοψημένη pinsa σε διάφορες εκδοχές. Και φεύγοντας, να πάρει μερικές κάψουλες, πλήρως βιοδιασπώμενες και κομποστοποιήσιμες, για το σπίτι.

Λίγο πιο πέρα στην ίδια πλευρά του δρόμου, το Νudibranch προτείνει κι αυτό καφέ, παρέα με φρέσκους χυμούς, croque madame, toasts με φιστικοβούτυρο ή με ταχίνι κι άλλες ιδέες για πρωινό και μεσημεριανό. Απέναντι έχει πιάσει πόστο η Migada, με την καντίνα της στο πλάι, που μοιάζει με εντοιχισμένο βανάκι. Μπλέκει γεύσεις από διάφορες χώρες του κόσμου, από κακτοσαλάτα και samosas με λαχανικά, μέχρι αραβικές πίτες, κοτόπουλο με κάρι, μπουρίτος, κεσαδίγιας και μπέργκερς. Αν όμως, προτιμάτε σάντουιτς, μπορείτε να προχωρήσετε μερικά νούμερα πιο πέρα, και να καθίσετε στον πάγκο του Big Mouth στη μικρή στοά. Το Philly steak του, που κλείνει σε ψωμί μπριός μοσχαράκι γάλακτος, σοταρισμένα κρεμμύδια, χαλαπένιος, πιπεριά Φλωρίνης και τσένταρ και το Street Gourmet με παστράμι, λιωμένο τυρί, πίκλες και καραμελωμένα κρεμμύδια είναι δύο πλούσιες επιλογές με φανατικούς οπαδούς, ο κατάλογος όμως έχει πολλές ακόμη προτάσεις για όλα τα γούστα. Ακόμη και σάντουιτς... γλυκά.

Προχωρώντας πιο κάτω, συναντά κανείς το Praxitelous Bar, που έχει συμπληρώσει δώδεκα χρόνια στο δρόμο που του έδωσε το όνομά του. Κάποτε που με το που έκλειναν τα καταστήματα κι η Πραξιτέλους σκοτείνιαζε, μαζί με το Key Βar ήταν τα μόνα φωτεινά σημεία της. Τώρα ανοίγει λίγο πιο νωρίς, στις 8 μ.μ., κρατάει όμως πάντα τη φυσιογνωμία του κλασικού μπαρ. Τα παράθυρα ανοίγουν και το εσωτερικό γίνεται ένα με τον διάδρομο και το αίθριο, ενώ μπορεί κανείς να πιει το ποτό του ή κάποιο κοκτέιλ καθισμένος στα τραπεζάκια έξω ή στις μαξιλάρες στα σκαλιά απέναντι. Στο ισόγειο του ίδιου κτιρίου του Μεσοπολέμου στεγάζεται και το δραστήριο από το πρωί Anana. Από το μπροστινό κομμάτι του cafe, που είναι κλεισμένο με τζαμαρία, χαζεύεις το πήγαινε-έλα του δρόμου, παραμέσα, στο αίθριο, τα κίτρινα μεταλλικά τραπεζάκια γεμίζουν από νωρίς το πρωί. Ο ωραίος καφές που καβουρδίζουν οι ίδιοι και τα vegetarian, vegan και vegan raw σνακς, που φτιάχνονται στην κουζίνα στο βάθος, έχουν κερδίσει χορτοφάγους και μη – μπορείτε να διαλέξετε από γιαούρτι καρύδας με γκρανόλα και φρέσκα φρούτα, brownies, banana bread και cinammon rolls, μέχρι σαλάτες και σάντουιτς.

Κοκτέιλ, κρουασάν και άλλες ιστορίες

Εκεί, στην Πραξιτέλους εδρεύει και το περίφημο Τhe Clumsies, που πλέον φιγουράρει στην τρίτη θέση των World’s 50 Best Bars. Τόσο η ατμόσφαιρα όσο και τα τολμηρά, πολύ ιδιαίτερα κοκτέιλ που συνθέτουν πειραματιζόμενοι με μοντέρνες τεχνικές και κάθε λογής υλικά ο Βασίλης Κυρίτσης, ο Νίκος Μπάκουλης και η ομάδα τους, σαν το Whiskey Cola με βάση το τζιν ή το Eureka που συνδυάζει βερμούτ βερίκοκου, μεσκάλ και... τυρί μετσοβόνε είναι ικανότατος λόγος να περάσει κανείς το βράδυ του εδώ. Πλην όμως και το φαγητό, που ξεκινά να σερβίρεται από νωρίς το πρωί, έχει τα δικά του θέλγητρα. Είτε σε κάποια από τα δωμάτια του χώρου, είτε στην εσωτερική αυλή, μπορεί κανείς να δοκιμάσει μια σειρά από πιάτα με την υπογραφή του πολύ ταλαντούχου σεφ Αθηναγόρα Κωστάκου: μπολ με αβοκάντο, τομάτινια, ρόκα, μανιτάρια και ζυμωτό ψωμί, ταρτάρ μοσχαριού «σαν σουτζουκάκια», μίνι μπέργκερς με μαγιονέζα τρούφας, αρνίσια κεμπάπ σε bao bans, πικάντικα τάκος γαρίδας... Ακριβώς απέναντι, μια croissanterie βάζει την δική της πινελιά στο γευστικό μωσαϊκό του πολυσυλλεκτικού δρόμου. Πίσω από το Overoll, που έκανε το ντεμπούτο του μέσα στην καραντίνα, βρίσκονται τρεις νεαροί ζαχαροπλάστες, ο Γιάννης Κίκιρας, ο Άλκης Ζέρβας και ο Σπύρος Παππάς. Τα κρουασάν τους, σκέτα, αμυγδάλου, με πραλίνα, με κρέμα τσιζκέικ και κόκκινα φρούτα, ή με φιστίκι, τραγανά απέξω, με κυψελωτό εσωτερικό, κάνουν θραύση. Προτείνουν και cruffin, μια μίξη κρουασάν και μάφιν, αλλά και πολύ νόστιμα αλμυρά σνακ, που φτιάχνονται κι αυτά με ζύμη κρουασάν, όπως η ωραία σπανακόπιτα, η λουκανικόπιτα και το ham & cheese με τη μπεσαμέλ. Στα αριστερά τους, δίπλα στο ταμείο, θα βρείτε και ροφήματα σοκολάτας, όπως και spreads που φτιάχνονται κι αυτά στο παρασκευαστήριο ακριβώς πίσω από τη βιτρίνα.

Στη γωνία με τη Σκουλενίου

Θέλετε κάτι έθνικ; Στη γωνιά με τη Σκουλενίου έχει «φωλιάσει» το βιετναμέζικο Madame Fu Manchu. Μπορείς να καθίσεις κι εκεί, στους ξύλινους, πάγκους, κάτω από τα γλομπάκια με τα κόκκινα αστέρια, αλλά το εσωτερικό είναι πιο ατμοσφαιρικό. Η σαλάτα με την παπάγια, τα ανοιξιάτικα ρολά, η σούπα pho με μοσχάρι, γαρίδες ή μελιτζάνα και το κοτόπουλο με λεμονόχορτο και τσίλι έχουν άλλη αίσθηση απέναντι από την πορσελάνινη προτομή του Χο Τσι Μιν, κάτω από τον χάρτινο δράκο από τη Σαϊγκόν που κρέμεται από την οροφή, τα πολύχρωμα φανάρια από την και τα ψάθινα χωριάτικα καπέλα που έχουν μετατραπεί σε φωτιστικά. Εκεί στον πεζόδρομο που τέμνει την Πραξιτέλους, υπάρχουν κι άλλα ενδιαφέροντα στέκια, όπως το κλασικό Χοροστάσιο και το Odori Vermouteria di Atene, που μαζί με το μοντέρνο μεζεδοπωλείο Dopios και το Juicy Burger έχουν στήσει μια μικρή «πιάτσα» γεμάτη ζωντάνια γύρω από το βυζαντινό εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων. Μια όμως που το θέμα μας στην παρούσα φάση είναι η Πραξιτέλους, συνεχίζουμε στην ευθεία.

Από βάφλες μέχρι... γουρουνοπούλα

Η επόμενη στάση είναι στο The Makers, στο νούμερο 37, που άνοιξε τις πόρτες του αυτό το καλοκαίρι στο χώρο που άλλοτε βρισκόταν το Key Bar. Δημιούργημα της Τέτης Xαρίτου και του Γιώργου Μπάρλα (το ντουέτο πίσω από το ομώνυμο brand επαγγελματικής ένδυσης για χώρους εστίασης και ξενοδοχεία) και του σεφ Ηλία Σταυρόπουλου, το φιλικό και καλόγουστο αυτό concept store φιλοξενεί διάφορες παράλληλες δραστηριότητες. Μπορείτε λοιπόν καθίσετε για καφέ ή για μεσημεριανό, διαλέγοντας ανάμεσα σε βάφλες με ανθόγαλο και κεφίρ, pancakes, κέικ, βιολογικά αυγά ποσέ, πλούσιες σαλάτες, σάντουιτς και ελαφριά πιάτα, πιάνοντας μια θέση είτε στα τραπεζάκια έξω, είτε στον ντιζαϊνάτο πάγκο μέσα, με φόντο τις δημιουργίες των The Makers. Στις κρεμάστρες θα δείτε την παρούσα συλλογή και στα ράφια τα αξεσουάρ που σχεδιάστηκαν ειδικά για το κατάστημα, τα οποία δίνουν αφορμή για λίγο shopping. Η βόλτα κλείνει στη γωνία Πραξιτέλους και Αγίου Μάρκου, με το Γκαστόνε του Κλεομένη Ζουρνατζή, του Περικλή Κοσκινά και των αδερφών Σπύρου και Βαγγέλη Λιάκου. Το εστιατόριο με την πράσινη πρόσοψη και το επίσης πράσινο κιόσκι απέξω, δίπλα στα δέντρα της μικρής πλατείας, παίζει στο τερέν του casual dining με ένα μενού που βλέπει το κρέας υπό διαφορετικά πρίσματα. Το τραγανό γουρουνόπουλο στη σούβλα που σερβίρεται με σάλτσα πικαλίλι, ο μοσχαρίσιος σιδηρόδρομος στη γάστρα, τα hot dog από μαύρο χοίρο που κλείνονται σε αχνιστό ψωμάκι και τα σάντουιτς με ξεψαχνισμένο κοτόπουλο και ρώσικη σαλάτα είναι μερικά μόνο στιγμιότυπα μιας κουζίνας που παίζει με στοιχεία της Ελλάδας και του κόσμου, αντλώντας έμπνευση και από το φαγητό του δρόμου.

Διευθύνσεις

Anana Πραξιτέλους 33, τηλ. 2111151788

Βig Mouth Πραξιτέλους 20, τηλ. 2103250449

Γκαστόνε Πραξιτέλους 43 & Αγίου Μάρκου, τηλ. 2103211455

Cultivos Πραξιτέλους 1 & Κολοκοτρώνη, τηλ. 2103319111)

Μadame Phu Manchu Πραξιτέλους & Σκουλενίου 4, τηλ. 2103231366

Μigada Πραξιτέλους 6, τηλ. 2103316488

Nudibranch Πραξιτέλους 5Α, 2103231400

Overoll Πραξιτέλους 27, τηλ. 2114198151

Praxitelous bar Πραξιτέλους 33, τηλ. 6944529819

The Clumsies Πραξιτέλους 30, τηλ. 2103232682

Τhe Makers Πραξιτέλους 37, τηλ. 2103311372

κοκτέιλμπαρstreet foodκαφέςποτόφαγητό