Food & Drink|13.11.2021 07:38

Six Seasons Kitchen στο Χαλάνδρι: Η μικρή κουζίνα των έξι εποχών

Newsroom

Απλό, νόστιμο, καθημερινό φαγητό με φρέσκα, καλοδιαλεγμένα υλικά σε ένα νέο χώρο που... μετράει τις εποχές αλλιώς

Φθινόπωρο, χειμώνας, άνοιξη και πάλι άνοιξη, καλοκαίρι και πάλι καλοκαίρι. Στο Six Seasons Kitchen, που άνοιξαν πριν από μερικούς μήνες σε ένα στενάκι κοντά στην κεντρική πλατεία του Χαλανδρίου η Μαριάννα Μπόικου και η Κυριακή Αγρίτη, οι εποχές είναι... έξι.Τις δύο πιο καρποφόρες, που έχουν διαφορετικά φρούτα και λαχανικά στην αρχή και στο τέλος τους, τις μετράνε διπλά, αντλώντας έμπνευση από το Six Seasons: a new way with vegetables του Αμερικανού σεφ και «γητευτή των λαχανικών», όπως τον αποκαλούν στην πατρίδα του, Joshua McFadden. Βρίσκεται σε ένα από τα ράφια πίσω από τον κίτρινο πάγκο μαζί με άλλα βιβλία μαγειρικής, όμορφα σκεύη σερβιρίσματος,  καφέ (της Kudu), τσάγια, βιολογικούς χυμούς, ροφήματα βοτάνων και το προζύμι τους, που, μια που όλο θέλει «τάισμα», το φωνάζουν Gordita· χοντρούλα, δηλαδή.

Βασισμένο σε εποχιακά υλικά, το μενού στο λιτοδιακοσμημένο, φωτεινό μαγαζάκι με τα ζωηρά χρώματα, που ξεκινάει νωρίς το πρωί και μένει ανοιχτό μέχρι το απόγευμα, θα αλλάζει όντως έξι φορές το χρόνο. Τα δυο κορίτσια – η Μαριάννα έχει σπουδάσει μαγειρική στην Νέα Υόρκη κι η Κυριακή είναι τεχνολόγων τροφίμων– προτείνουν απλό, νόστιμο φαγητό, που καλύπτει διαφορετικά γούστα και διατροφικές συνήθειες (υπάρχουν επιλογές vegan, vegetarian, χωρίς γλουτένη ή γαλακτοκομικά), υγιεινό χωρίς να το παρακάνει, με μικρές λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά. Αν μένετε, δουλεύετε ή κινείστε στην περιοχή του Χαλανδρίου, μπορείτε να κάνετε μια μικρή στάση για πρωινό ή μεσημεριανό είτε μέσα, είτε, αν ο καιρός το επιτρέπει, στα τραπέζια έξω ή να περάσετε και να πάρετε ένα σάντουιτς, ένα wrap, μια σαλάτα ή κάποιο από τα πιάτα ημέρας σε πακέτο.

Το σάντουιτς με τη γαλοπούλα έχει... δουλειά. Τη μαρινάρουν για είκοσι ώρες, την ψήνουν, την κόβουν σε λεπτές και την κλείνουν μαζί με γραβιέρα Κρήτης, μουστάρδα και μαγιονέζα σε ένα πολύ ωραίο, χειροποίητο γλυκό ψωμί που φτιάχνουν με αλεύρι ολικής άλεσης, καρύδια, αμύγδαλα, αποξηραμένα σύκα και βερίκοκα. Είναι πολύ νόστιμο. Αν τώρα προτιμάτε κάτι πιο αλμυρό, μπορείτε να διαλέξετε κάποιο πιάτο με βασικό συστατικό τα βιολογικά αυγά από τη Σπάρτη. Τα αφράτα αυγά scrambled, λόγου χάρη, που σερβίρονται με λιωμένο αβοκάντο πάνω σε φρυγανισμένο προζυμένιο ψωμί, πασπαλισμένα με νιφάδες τσίλι και φύτρες κόλιανδρου. Ή μια φριτάτα. Εγώ ξεχωρίζω αυτή με τα μανιτάρια, το χαλούμι και το πράσο. Και η τορτίγια με την τονοσαλάτα, πάντως, με κάπαρη, sriracha για μια πικάντικη νότα και αβοκάντο για δροσιά, είναι γευστικότατη.

Τα νουντλς με τραγανά λαχανικά (καρότο, μπρόκολο, πιπεριές, φρέσκο κρεμμυδάκι) και ντρέσινγκ με φιστικοβούτυρο και σόγια, παρότι στην περίπτωσή μας ήταν λίγο παραβρασμένα, είναι ωραία ιδέα για μεσημεριανό. Το ίδιο και η πλούσια, χορταστική και γεμάτη θρεπτικά συστατικά σαλάτα με φακές beluga, κινόα, ψητή γλυκοπατάτα, μπρόκολο, καρότο, αβοκάντο, κόλιανδρο και βινεγκρέτ με σέρι. Αν θέλετε της προσθέτετε και αυγό ή κοτόπουλο. Τώρα που έπιασαν τα κρύα, μπορείτε να δοκιμάσετε και την βελουτέ καρότου και γλυκοπατάτας, με τζίντζερ και λίγο πορτοκάλι, την οποία συνοδεύουν με χειροποίητη λαδένια. Αν μετά θέλετε και γλυκό, η τάρτα με καβουρδισμένο αμύγδαλο, κουκουνάρι και καραμέλα μελιού, έντονα ξηροκαρπάτη, γλυκιά τόσο-όσο, είναι ό,τι πρέπει.

Six Seasons Kitchen Παράσχου 8 Χαλάνδρι, τηλ. 2114180585. Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 8:00-17:00, Σάββατο 9:00-16:00, Κυριακή κλειστά

brunchκαφέςφαγητόΧαλάνδρι