Food & Drink|15.11.2021 09:47

Gastropantry: To Γαστροδρόμιο εν Ολύμπω έχει πλέον το δικό του e-shop

Άντζελα Σταματιάδου

Το Γαστροδρόμιο εν Ολύμπω του Ανδρέα Γάβρη είναι ιδιαίτερη περίπτωση. Αξίζει να ταξιδέψει κανείς μέχρι το Λιτόχωρο για να το δοκιμάσει. Ο σεφ και ιδιοκτήτης φτιάχνει μπουρανί με την τεχνική του ριζότο, με τσουκνίδες, μανιτάρια και γραβιέρα Πιερίας, σερβίρει σιγομαγειρεμένο ζυγούρι με μανιτάρια και κρέμα από σιτάρι, μαύρο χοίρο στιφάδο με μαυροδάφνη κι άλλα πιάτα που πάνε τα παραδοσιακά μαγειρέματα και τις πρώτες ύλες της περιοχής ένα βήμα παραπέρα και συγκινούν με τη νοστιμιά τους. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Το εστιατόριο, που πλέον μετράει δεκαοχτώ χρόνια στη «σκιά» του βουνού των θεών, διαθέτει και μια κάβα στημένη με γνώση και μεράκι, που αποτελεί πόλο έλξης για τους οινόφιλους. Το 2003 που που πρωτοάνοιξε τις πόρτες του είχε 60 ετικέτες. Τώρα έχει 700. Αυτή η συλλογή, που διατρέχει την Ελλάδα και περιέχει και πολλά άγνωστα αξιόλογα κρασιά από οινοποιεία της περιοχής, έδωσε το έναυσμα για τη δημιουργία του Gastropantry, του ηλεκτρονικού καταστήματος του Γαστροδρόμιου.

«Έγινα γνωστός ως μάγειρας, αλλά τα τελευταία χρόνια όλοι με ψάχνουν για το κρασί», λέει ο Ανδρέας Γάβρης. Το Gastropantry είναι κατά κύριο λόγο μια ηλεκτρονική κάβα. Όπως επισημαίνει ο δημιουργός του, ήταν ένας τρόπος να κρατηθούν μαζί με την ομάδα του σε εγρήγορση τον καιρό της καραντίνας, αλλά και να αξιοποιήσουν τις φιάλες που υπήρχαν στο κελάρι του εστιατορίου, που παρέμεινε αναγκαστικά κλειστό για ένα διάστημα. Μέσω του e-shop, προτείνει πολύ ενδιαφέροντα κρασιά από διάφορες οινοπαραγωγικές ζώνες, ανάμεσά τους και παλαιωμένα, τα οποία κάποιες κάποιες φορές διατίθενται και σε τριάδες, από διαφορετικές χρονιές, καθώς επίσης και δυσεύρετες ετικέτες μικρών τοπικών παραγωγών που σε κάποιες περιπτώσεις απέχουν ελάχιστα από το Γαστροδρόμιο – αναφέρει ενδεικτικά το οινοποιείο Navitas, που πέρυσι έκανε τον πρώτο του τρύγο, το Κτήμα Μυθικό Βουνό και το οινοποιείο Πολυχρός στη Σκοτίνα.

Παράλληλα, το ηλεκτρονικό κατάστημα λειτουργεί και ως παντοπωλείο, που με αφετηρία τα προϊόντα από τη γη της Πιερίας και του Ολύμπου προχωράει και σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Με ένα κλικ στο gastropantry.shop μέχρι το σπίτι σου φτάνουν βότανα της Stamos Herbs από τον κοντινό στο Λιτόχωρο Κολινδρό, χειροποίητα ζυμαρικά από το Πλαστήρι στην Κατερίνη, τα μέλια Ολύμπου, τα προϊόντα μανιταριών και τρούφας της Mushroom Hellas από την Κοζάνη, έξτρα παρθένα ελαιόλαδα από την Πελοπόννησο και όχι μόνο. Δεν είναι πολλά προς το παρόν, αλλά μέσα στον χειμώνα η λίστα θα εμπλουτιστεί περαιτέρω.

ελληνικά προϊόνταεστιατόριοκρασίe-shop