Food & Drink|24.12.2021 11:43

Ξεχωριστά γλυκά με τους συμβολισμούς των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς

Άντζελα Σταματιάδου

Κάθε τόπος έχει τους δικούς του τρόπους να σηματοδοτεί τη γιορτή. Γιορτινά γλυκά που υπόσχονται καλότυχες μέρες, αφθονία κι ευημερία έρχονται μέχρι τα μέρη μας από διάφορες χώρες. Το πανετόνε, το θολωτό ιταλικό γλυκό-σύμβολο των Χριστουγέννων, έχει γίνει εδώ και χρόνια από τις αγαπημένες μας συνήθειες. Το ίδιο κι οι κορμοί, στα γαλλικά buches de Noel, που αποτείνουν φόρο τιμής σε ένα κέλτικο έθιμο: το κυλινδρικό σχήμα τους παραπέμπει στο μεγάλο κούτσουρο που, ραντισμένο αλλού με κρασί, αλλού με αλάτι, αλλού με αγιασμό, για καλή τύχη, σιγόκαιγε στο τζάκι από την παραμονή και για μέρες μετά – όπως το παραδοσιακό Χριστόξυλο. Όσο για την αφιερωμένη στους τρεις Μάγους galette des rois, που στη Γαλλία κόβεται τη μέρα των Επιφανειών, είναι κάτι αντίστοιχο με τη ελληνική μας βασιλόπιτα, . Όποιος βρει το κρυμμένο κουκί (ή την κρυμμένη φιγούρα) στέφεται βασιλιάς για μια μέρα.

Κάνοντας μια βόλτα σε ζαχαροπλαστεία και delicatessen βρήκαμε μερικές ιδέες για μικρές απολαύσεις που στολίζουν τα γιορτινά τραπέζια με διαφορετικές παραδόσεις.

ΜiTo’21: Ένα μιλανέζικο πανετόνε με ελληνική υπογραφή

Mito στα ιταλικά σημαίνει μύθος. Είναι όμως και μια λέξη που ενώνει τα αρχικά των δύο ιταλικών πόλεων στις οποίες έζησε ο δημιουργός αυτού του πολύ ωραίου πανετόνε, Μιχάλης Τυράκης. Το Μιλάνο, στο οποίο μάλιστα παράγεται και το Τορίνο. Είναι πολύ νόστιμο, αφράτο, με απαλή υφή και ζουμερά φρούτα, που οι Ιταλοί θεωρούν σύμβολα της ευτυχίας: το πορτοκάλι της αγάπης, το κίτρο της υγείας και την σταφίδα της ευμάρειας. Φτιαγμένο με βιολογική σουλτανίνα από την Κρήτη, βανίλια από μια μικρή παραγωγό στην Μαδαγασκάρη και πολύ καλής ποιότητας βούτυρο, το ΜiTo’21, που θα συναντήσετε σε επιλεγμένα delicatessen και κάβες κλεισμένο σε ένα όμορφο λευκό-χρυσό κουτί, είναι φτιαγμένο χωρίς τεχνητά αρώματα, χρωστικές, συντηρητικά και γαλακτωματοποιητές.

Θα το βρείτε σε δύο εκδοχές, του μισού και του ενός κιλού, στις κάβες ΟAK στο Χαλάνδρι, στην Κηφισιά και στην Βουλιαγμένη, στο Πεντελικό στην Πεντέλη και στα Βριλήσσια, στο Barolo στο Ψυχικό, στο Benito στη Γλυφάδα, στην Gargaretta στο Κουκάκι, στα Ergon της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενώ πωλείται και σε επιλεγμένα καταστήματα στο Ρέθυμνο, στα Χανιά, στο Ηράκλειο, στη Δράμα, στην Κομοτηνή και στην Κύπρο.

Οurse: Limited editions κορμοί και gallete de rois

Το ιδιαίτερο ζαχαροπλαστείο-συνεργασία του Στέφανου Τσουκαλά, της Βίκυς Νταλαγιάννη και του Σπύρου Πεδιαδιτάκη έχει πολλές ωραίες ιδέες για τις γιορτές. Στις κομψές προθήκες και στα ψυγεία του σας περιμένει μια μεγάλη σειρά από φινετσάτα γλυκά που αντλούν έμπνευση από την γαλλική patisserie, διανθισμένα, σε κάποιες περιπτώσεις και με κάποια ελληνικά στοιχεία. H flan parisien και το Paris Brest, το Μοnt Blanc, οι κομψές τάρτες, τα κουτιά με τα σοκολατάκια και τα macarons είναι μερικά μόνο από όσα θα σας τραβήξουν την προσοχή.

Όσοι θέλουν ένα φίνο και εντυπωσιακό επιδόρπιο για το γιορτινό τραπέζι μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα στους τρεις περιορισμένης κυκλοφορίας κορμούς: έναν σοκολάτας, με μους από σοκολάτα Εκουαδόρ αρωματισμένη με τόνκα και compote από καραμελωμένα βύσσινα, έναν βανίλιας, με ελαφριά μους κάστανο με βανίλια Μαδαγασκάρης και ένα κορμό St. Honore. Για την Πρωτοχρονιά η ομάδα του Ourse προτείνει αντί για βασιλόπιτα τη δική της εκδοχή της γαλλικής galette des rois, σε δύο διαφορετικές γεύσεις, αμύγδαλο και φιστίκι Αιγίνης, διαθέσιμη, όπως κι οι κορμοί, μόνο κατόπιν παραγγελίας. (Μυστρά 39, Γλυφάδα, τηλ. 2121067019)

Bon bon fait maison: Βασιλόπιτα-κόσμημα

Γλυκό, τέχνη και κόσμημα συναντιούνται και φέτος στη βασιλόπιτα του Κρίτωνα Πουλή. Για άλλη μια χρονιά ο patissier, δημιουργός των Bon Bon Fait Maison συνεργάζεται με την εικαστικό Κατερίνα Χάρου και τον δημιουργό κοσμημάτων Γιάννη Σεργάκη, που εμπνεύστηκε το φετινό φλουρί - αποτύπωμα σφραγίδας πάνω σε βουλοκέρι.

Σε κόκκινο και λευκό, χρώματα της γιορτής, διακοσμημένη με ανάλαφρες, τραγανές μαρέγκες, πλούσια σε αμύγδαλα, με νότες πικραμύγδαλου και ανθόνερου, η ιδιαίτερη αυτή δημιουργία που δένει την ελληνική παράδοση και τη σύγχρονη ζαχαροπλαστική. Μπορείτε να την παραγγείλετε μέχρι και τις 27 Δεκεμβρίου το κατάστημα του πεζόδρομου της Πετράκη στο κέντρο της Αθήνας και στο εργαστήριο-ατελιέ ζαχαροπλαστικής στον Πειραιά. Επ’ ευκαιρία, διαλέξτε και κάποιο άλλο από τα ενδιαφέροντα γλυκά της συλλογής τους. (Πετράκη 30, Σύνταγμα, τηλ. 2103318703 & Πολυδεύκους 39, Πειραιάς, τηλ. 2104117999)

γλυκάγιορτινά γλυκάζαχαροπλαστείο