Food & Drink|07.02.2022 11:35

Η τέλεια ζεστή σοκολάτα - Βασική συνταγή και 4 τρόποι να την αρωματίσετε

Χριστίνα Τσαμουρά

Φτιάξτε πλούσιο σοκολατένιο ρόφημα χρησιμοποιώντας κουβερτούρα αντί για κακάο και ανακαλύψτε μπαχαρικά και υλικά που θα το απογειώσουν αρωματικά. 

Βασική συνταγή για πλούσια σοκολάτα ρόφημα

Υλικά για 2 φλιτζάνια: • 180 γρ. κουβερτούρα σπασμένη σε κομματάκια • 1 1/2 φλιτζάνι γάλα • 1/2 φλιτζάνι κρέμα γαλάκτος • 1-2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη • τρούφα ή κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγί για το σερβίρισμα

Εκτέλεση: 1. Λιώνετε την κουβερτούρα στο γάλα ανακατεύοντας διαρκώς. 2. Προσθέτετε όση ζάχαρη θέλετε και την κρέμα γάλακτος συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Η διαδικασία αυτή καλό είναι να γίνει είτε σε μπεν μαρί (μικρότερο σκεύος μέσα σε μεγαλύτερο με ζεστό νερό) ώστε το σκεύος που δουλεύετε την κουβερτούρα να μην έρχεται σε απευθείας επαφή με τον καυτό πάτο είτε σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία. 3. Όταν το μείγμα ζεσταθεί πολύ καλά, το μοιράζετε στα φλιτζάνια. Σερβίρετε τα σοκολατένια ροφήματα σκέτα ή πασπαλισμένα με σαντιγί και πασπαλισμένα με τρούφα.

Τέσσερις τρόποι να αρωματίσετε τη ζεστή σοκολάτα

Με πορτοκάλι και λικέρ. Προσθέστε στο ρόφημα 1 σφηνάκι λικέρ πορτοκαλιού (Grand Marnier ή άλλο) και πασπαλίστε το με λίγο ξύσμα πριν το σερβίρετε. Στο συνδυασμό αυτό ταιριάζει και η κανέλα. Αν χρησιμοποιήσετε ξυλάκι και όχι κανέλα σε σκόνη, θα πρέπει να το βράσετε αρχικά με το γάλα και όταν πρόκειται να προσθέσετε την κουβερτούρα, το αφαιρείτε.

Με κρόκο Κοζάνης ή βανίλα. Ο πανάκριβος κρόκος, αυτός ο πορφυρός θησαυρός της κοζανίτικης γης που θέλει τόσο κόπο για να παραχθεί και να συλλεχθεί λουλουδάκι λουλουδάκι με το χέρι, με λίγες μόνο απ’ τις ίνες του (προσοχή όταν λέμε λίγες, το εννοούμε) θα μεταφέρει κάτι απ’ τον έντονο χαρακτήρα του στο ρόφημά σας. Διαλύστε τον πρώτα για 10' σε 1 κουταλιά καυτό νερό ή γάλα για να μπορέσει να εκδηλωθεί το χαρακτηριστικό ιωδιούχο άρωμά του. Αν δεν έχετε κρόκο, δοκιμάστε κάποιο άλλο ποιοτικό σαφράν. Στην περίπτωση που η σοκολάτα σας θέλετε να εξακολουθεί να παραπέμπει σε παιδικές γευστικές μνήμες, ενισχύστε τη με αληθινή φυσική βανίλια Μαδαγασκάρης. Ανοίξτε τους λοβούς με κοφτερό μαχαίρι, ξύστε τους εσωτερικά να πάρετε τα σποράκια και απολαύστε το αυθεντικό της άρωμα.

Με κάρδαμο. Αρκετοί λαοί της Μέσης Αναταλής χρησιμοποιούν εδώ και χρόνια τους αποξηραμένους σπόρους του πράσινου κάρδαμου για να αρωματίσουν τον καφέ του μπρικιού ή το τσάι. Τελευταία όμως οι σύγχρονοι σοκολατοποιοί το έχουν μετατρέψει σε ισχυρή τάση της σοκολάτας, αφού τα πάει εξαιρετικά καλά και με τη μαύρη και με τη λευκή. Ακριβό, αν και όχι τόσο ακριβό όσο ο κρόκος, το κάρδαμο έχει ένα πολύ χαρακτηριστικό έντονο, δροσερό και ρητινώδες άρωμα. Όπως ισχύει και με τον κρόκο, διαθέτει παθιασμένους φίλους αλλά και αρκετούς πολέμιους. Δοκιμάστε να ενισχύσετε το ρόφημα με μια μικρή δόση, μέχρι να βρείτε την ιδανική για σας ισορροπία.

Με πιπέρι και τσίλι. Η σοκολάτα της Ζιλιέτ Μπινιός στη δημοφιλή ταινία Chocolat δεν ήταν σκέτη, περιείχε και πιπέρι καγιέν -και όπως θα θυμάστε τα πήγε περίφημα. Αν και οι κόκκοι του κακάο με τις κοπανισμένες καυτερές πιπεριές τσίλι δε χρειάζονταν την κινηματογραφική μυθοπλασία για να συναντηθούν: το είχαν κάνει προ πολλού, ήδη από την εποχή των Μάγια. Σήμερα οι συνταγές για chilly hot chocolates κατακλύζουν το διαδίκτυο και οι ενισχυμένες με ροζ, πράσινα, μαύρα πιπέρια, πικάντικες σοκολάτες γνωρίζουν μεγάλες στιγμές.

σοκολάταγάλαπορτοκάλιακουβερτούραμπαχαρικά