Food & Drink|11.02.2022 09:45

Ποσέ – Τι είναι και πώς φτιάχνονται τα σούπερ διαιτητικά αυγά για πρωινό ή ελαφρύ γεύμα

Newsroom

Θυμίζουν ελαφρά τα αυγά του τηγανιού, καθώς είναι μαγειρεμένα χωρίς το τσόφλι, αλλά δεν είναι τηγανητά. Γι’ αυτό το λόγο δεν έχουν επιπλέον θερμίδες και λιπαρά.

Ταιριάζουν με το αβοκάντο και είναι ιδανικά για δυνατό πρωινό, light σάντουιτς και φρέσκες, πράσινες σαλάτες. Τα αυγά ποσέ ενισχύουν τα ελαφριά γεύματα σε πρωτεΐνη αλλά και σε γεύση.

Δημοφιλείς συνταγές με αυγά ποσέ

Τα αυγά ποσέ είναι η βάση των αμερικανικών Αυγών Μπενεντίκτ (Eggs Benedict), συνηθισμένο πιάτο πρωινού ή brunch. Παρεμφερείς μαγειρικές ιδέες όπως το Αυγά Φλορεντίν (Eggs Florentine) και τα Αυγά Μορνέ (Eggs Mornay) περιέχουν επίσης αυγά ποσέ.

Συνταγή για αυγά ποσέ

Υλικά: 1 λίτρο νερό, 4 κουταλιές της σούπας ξίδι, 4 αυγά

Εκτέλεση:

1. Βάζετε το νερό με το ξίδι σε κατσαρόλα και ζεσταίνετε μέχρι του σημείου που το νερό φαίνεται ότι πάει να κοχλάσει.

2. Τότε σπάζετε τα αυγά ένα ένα μέσα στην κουτάλα της σούπας ή κάποιο μικρό μπολ και τα ρίχνετε απαλά στο νερό. Αφήνετε τα αυγά να μαγειρευτούν μέχρι να ασπρίσει καλά και ο κρόκος, αλλά να μείνει απαλός και ελαστικός. Συνήθως χρειάζονται γύρω στα 3 λεπτά.

3. Τα αφαιρείτε είτε με σουρωτήρι είτε με τρυπητή κουτάλα, τα αφήνετε για λίγο σε απορροφητικό χαρτί και τα χρησιμοποιείτε όπως θέλετε: στα ανοιχτά σάντουιτς, στις σαλάτες ή σκέτα με λίγο cottage cheese.

Tip. Για λόγους αισθητικούς, αν θέλετε, αφαιρείτε με μαχαίρι τα «κρόσσια» που ενδεχομένως έχουν δημιουργηθεί περιμετρικά του αυγού απ’ το ασπράδι. Για τον ίδιο λόγο μπορείτε ακόμη να ανακατέψετε το καυτό νερό και να ρίξετε το αυγό την ώρα που δημιουργείται η δίνη, η φόρα της οποίας θα δώσει πιο στρογγυλό σχήμα περιμετρικά του ασπραδιού. Για τέλειο οπτικό αποτέλεσμα, υπάρχουν και ειδικές συσκευές με έτοιμες «θήκες», αλλά είναι μάλλον περιττές στη σπιτική κουζίνα.

αβοκάντοαυγά